I-pad bruk hos barn blir mer og mer vanlig, og dessverre får vi stadig inn flere småbarn som sliter med belastningsskader i tidlig alder på naprapatklinikken.

I-paden har kommet for å bli. Jeg har nok et ganske blandet forhold til den. Jeg ser at det ligger mye læring i den og at det er en deilig oppfinnelse når du trenger å få aktivisert barna litt på en enkel måte. For de små kroppen og spesielt nakken derimot er ikke i-paden min favoritt.

Hvilke plager kan et nettbrett gi?

Mange barn og voksne bruker mye tid foran smarttelefoner og nettbrett. Dette gjør at stadig flere oppsøker naprapaten for hodepine, stive skuldre, vond rygg, dårlig holdning, smerte i fingre og tommel. Sitter barna med i-paden på fanget, med krum, ubevegelig nakke og anspente skuldre kommer fort smertene.

Barns ledd og ryggsøyle er ennå ikke ferdigutviklet og er mykere enn hos ferdigvokste. Ferdig utvokst er vi ikke før ved 18-20 års alderen.
Viste du at et hodet gjennomsnittlig veier 4 kg når ørene er i linje med skuldrene. For hver cm du lener hode forover øker presset på ryggsøylen. Det er som å ha en bowlingball i bakhodet. Når barnet ditt har i-paden på fanget kan belastningen være mer enn det dobbelte av hodets vekt som igjen medfører at ryggsøylen kommer ut av posisjon og nakkemusklene blir stive.

Smerte og ubehag vil som regel komme smygende etter lang tid og da kan det også ta lang tid før man blir kvitt problemet.

Lærere ser også at stadig flere småbarn mangler motoriske egenskaper som de trenger for å bygge med klosser fordi de er «avhengige» av smarttelefoner og datamaskiner.

Unner du barnet sitt disse plagene?

Hva bør du tenke på før du gir barnet ditt et nettbrett?

    Click here to subscribe

  1. Hvordan kan barnet sitte for å få minst mulig belastning på nakke, skuldre og rygg?
    Prøv å finne en posisjon hvor barnet slapper mest mulig av i nakke- og skuldermuskulaturen mens du sitter med nettbrettet. Det kan f.eks være å ligge på magen (se flere tips under)
  2. Ikke sitt for lenge om gangen.
  3. Ikke la barna sitte for ofte med nettbrett.
  4. Beveg nakken innimellom

Enkle tips og råd for bruk av nettbrett hos barn!

  1. Legg barnet på magen. Legger du barnet på magen når de skal spille på i-paden blir ikke nakken rettet ut.
  1. Sitt ved et bord. Legger du i-paden på et bord i stedet for på fanget, kan barnet ta ut en del av bevegelsen i hoftene og nakken vil derfor skånes.
  1. Støtt opp med puter eller bruk knærne. Støtter du opp med puter på fanget eller holder i-paden mot knærne får du mindre knekk på nakken. Da blir nakkemusklene glade.
  1. Fest nettbrettet godt i bilen. Ved å feste nettbrettet til nakkestøtten i bilen får barnet bedre ergonomi samtidig som bilturen blir mye sikrere.
  1. Begrens tid. Hvor lenge bør et barn få sitte med nettbrett?
    Jeg vet at mange kjører på 30 minutter om dagen regelen. Jeg er personlig synes det er alt for mye spesielt i lav alder. Jeg ønsker ikke å gi mine barn nakkeplager i ung alder. Vi begrenser derfor bruken av nettbrett.
  2. Bruk tv om mulig. Veldig ofte ser barn en film eller lignende på nettbrettet. Velger du derimot å vise filmen på tv kan barna ligge henslengt i sofaen.
  3. Ta pauser hvor de beveger seg. Det er ikke mye som skal til. Beveg litt på nakke og skuldre. Økt blodsirkulasjon gir mindre muskelspenninger.
  4. Gjem nettbrettet. Gjemmer du nettbrettet vil du slippe krangling. Barna vil ikke kunne gå å finne det selv, og heller ikke bli påminnet at de ville spille. Det er også lov til å ta en spansk en å si at brettet er tomt for strøm.
  5. Vær et god forbilde- tenk over ditt eget bruk!

Nyttig? Del den gjerne!

Marianne

Click here to subscribe