I en verden preget av konstant travlhet og påkjenninger, er det viktig å prioritere vår egen helse og trivsel. Dette innlegget tar sikte på å utforske sammenhengen mellom magesmerter, stress og mental helse fra mitt perspektiv, og hvordan en helhetlig tilnærming kan være nøkkelen til å forstå og lindre disse plagene.

 

Smerter i magen og kroppens reaksjoner:

Smerter i magen kan være et tegn fra kagesmerter kroppen om at den trenger vår oppmerksomhet. Når vi snakker om magesmerter, er det viktig å forstå at de kan ha ulike årsaker og uttrykk. Her er en dypere forståelse av hvordan slike smerter kan føles:

  • Kramper: Magesmerter som manifesterer seg som kramper kan være et resultat av ufrivillige muskelsammentrekninger i mage- og tarmområdet. Dette kan føles som skarpe, knipende smerter som kommer i bølger. Kramper kan være assosiert med fordøyelsesproblemer, irritabel tarmsyndrom (IBS) eller andre tarmrelaterte utfordringer. De kan også oppstå når vi spenner magemuskulaturen konstant, noe som skaper anspenthet i området. Det siste er vi kvinner helt eksperter på. 

  • Tarmproblemer: Magesmerter knyttet til tarmproblemer kan variere i karakter. Forstoppelse kan føre til en følelse av oppblåsthet og ubehag i magen, mens diaré kan medføre skarpe smerter og hyppige tarmbevegelser. Betennelser i tarmen, som Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt, kan resultere i kroniske magesmerter.

    Viste du at når du bruker magen aktivt i hverdagen din så opplever mage også bedre tarmfunksjon?!

  • Ubeskyttede organer: Magesmerter kan oppstå når organene i bukhulen, som tarmene, ikke er tilstrekkelig beskyttet eller støttet. Dette kan forårsake en følelse av trykk, ubehag og smerter ved bevegelse. Dårlig kroppsholdning og svak kjernemuskulatur kan bidra til slike problemer.

  • Ensidig bruk av kroppen: En ensidig belastning eller overbelastning av visse muskelgrupper kan føre til ubalanse i muskulaturen. Dette kan resultere i smerter i både mage- og ryggområdet, spesielt hvis musklene i mageområdet er svekket og ryggmuskulaturen overkompenserer.

  • Muskelspenninger: Generelle muskelspenninger i mage- og bekkenområdet kan forårsake magesmerter. Dette kan oppstå som følge av stress, dårlig kroppsholdning eller overdreven fysisk anstrengelse. Det et du presser magen inn i en hold-in eller kontant går å holder den inne hjelper heller ikke. 

  • Kronisk smerte: Noen ganger kan magesmerter utvikle seg til kroniske tilstander, spesielt hvis de ikke blir riktig behandlet eller adressert. Kroniske magesmerter kan variere i intensitet og karakter, avhengig av den underliggende årsaken.

Stress og mental helse:

Stress er kroppens måte å reagere på utfordrende situasjoner, men når det blir kronisk, kan det påvirke vår mentale helse negativt. Stress kan utløse følelser av angst og manifestere seg på ulike måter, inkludert bekymringer, søvnproblemer og panikkanfall. Forståelse av sammenhengen mellom stress, magesmerter og mental helse er en sentral del av den terapeutiske prosessen.

Terapeutisk Helhetlig Velvære:

Det å ha et helhetlig fokuserer på å forstå hele individet, både fysisk og mentalt er som du ser viktig. Dette betyr å se på kropp og sinn som sammenvevde elementer og forstå hvordan påvirkninger på den ene. Alt henger sammen <3

Hva tar du med deg etter å ha lest dette?

Marianne