Jeg har fått mange gode spørsmål fra dere som følger bloggen og Facebook-siden vår. Spør gjerne mer, så lover jeg at jeg skal gi deg svar.

Dagens spørsmål er:

Har det noe å si hvor mange barn jeg har fått?

For magen min, bekkenbunnen min – antall svangerskap, antall fødsler, har det noe å si?

For å være helt ærlig: Forskning vet ikke. De klarer ikke gi noe entydig svar på om det har noe å si. Men min erfaring – og det er min erfaring – er at jo flere svangerskap du har gått gjennom, jo flere barn du har fått, jo større sjanse er det både for at bekkenbunnen din blir svakere og at magemusklene dine ikke funker helt som de skal. For når du får det presset under lengre tid – altså 9 måneder + 9 måneder + 9 måneder osv. – så blir muskulaturen din mer tøyd ut. Og erfaringsmessig ser jeg at flere merker både presset og lekkasjene fortere og tydeligere ettersom svangerskapene går. Og det samme gjelder for magemusklene. Når magemusklene dine blir tøyd ut, slapper av, tøyd ut, slapper av, tøyd ut, slapper av – så blir de også mer påvirket.

Så jeg ser en tendens til at de som har hatt flere svangerskap, og som har hatt tvillingfødsler, både får mer problemer i bekkenbunnen og delte magemuskler eller bare en tøyd muskulatur. Du har kanskje lagt merke til det selv, også, at da du ventet barn nummer to, så kom den magen mye fortere og du kjente presset fortere. Og vi vet jo – eller jeg vet, i hvert fall – at for mange går fødsel nummer to mye raskere enn den første, fordi ting har vært tøyd ut før.

Ikke glem deg selv

Men du, ikke fortvil. Du skal få akkurat så mange barn du vil. Vi må bare huske at vi må rehabilitere oss litt i mellomtiden. Og med rehabilitering mener jeg ikke masse kjedelige øvelser; jeg mener det å bruke kroppen sin riktig og ta tid til seg selv. Vi mammaer har en tendens til å prioritere barna våre fremfor oss selv, og så glemmer vi at vi også må funke for at vi skal kunne være de gode mammaene. Så mellom svangerskapene, og gjerne under, bør du trene de dype magemusklene og bekkenbunnen din og få de to til å samarbeide og holde deg sammen, for da ser vi en tendens til at det blir mindre plager.

Vær aktiv, bruk kroppen bevisst

Det vil også hjelpe deg å gå turer. For når du er fysisk aktiv i din hverdag, så vil du bruke magemusklene, bekkenbunnen, ryggmusklene, du vil ha en bedre holdning, og du vil holde deg mer oppe. For du har kanskje lagt merke til at når du trener før du er syk, så er kondisen og styrken én ting – men så skal du trene etter å ha vært dårlig, eller etter at du har hatt ferie i 14 dager og bare ligget på solseng, og da funker ikke den muskulaturen heeelt på samme måte … Det samme gjelder når du er i et svangerskap og når du har født. Da er det viktig å bruke kroppen din.

Snik øvelsene inn i hverdagen

Og det er virkelig ikke mye som skal til. Du kan snike absolutt alle øvelsene inn i din hverdag, så du trenger ikke å sette av tid – hvis du er bevisst på hvordan du skal bruke kroppen din. Og det er det vi jobber mye med i Sterk Mamma også: det at vi skal ha kroppen PÅ, at den skal funke. Når du skal ta imot en unge som kommer hoppende eller snikende, som ikke klarer å klatre opp likevel så du må hjelpe ned, eller når du bøyer deg fram over oppvaskmaskinen, når du setter deg ned på en stol, reise deg opp igjen – da skal kroppen din være og samarbeide med deg.

Snu erfaringen!

Jeg har hatt flere som har begynt på Sterk Mamma, og som også har vært her på klinikken, som har kommet mens de var gravide og trent seg gjennom svangerskapet og merket at kroppen deres kommer mye kjappere tilbake når de har jobbet gjennom svangerskapet, men også etterpå. Prøv å snu den erfaringen om at jo flere svangerskap du har, jo mer sliten blir kroppen din, til en erfaring om at når du trener og rehabiliterer deg under svangerskapet, så vil bekkenbunnplagene bli mindre og magen samarbeider mye bedre både under og etter svangerskapet, uavhengig av om hvor mange fødsler og svangerskap du har gått gjennom.

Jeg håper dette ga deg noen svar. Har du andre spørsmål – still dem i kommentarfeltet, så lover jeg at jeg skal svare deg.
For vi mammaer, vi fortjener virkelig en kropp som fungerer, og det skal du få. <3

 

Marianne