I dag har jeg lyst til å droppe innom for å fortelle deg litt om hvordan jeg ser på kroppen, hvordan allting henger sammen og hvorfor det er som det er. Hvorfor du har den dårlige holdningen, hvorfor du får vondt i ryggen, den trøttheten mellom skulderbladene, den vonde nakken, hodepinen, hvorfor magen din står ut, og hvorfor du har litt dårligere kontroll på bekkenbunnen.

For alt dette henger sammen, tro det eller ei. Og jeg har lyst til å dele en liten tanke, en filosofi, som gjør at mange begynner å skjønne hvorfor ting er som de er. For har du tenkt på kroppen din som en pappeske? Har du sett på kroppen din som en pappeske før?

Fire sider – to sterke og to svake

I den pappesken som vi nå skal «lage» hos deg, er det fire sider. Du har en side som går oppe på framsiden og inn i ribbeina, og så har du en side som går bak på ryggen. De to delene er veldig sterke og stabile, selv etter et svangerskap for oss mammaer.

Men vi har to sider til. Du har bekkenbunnen din, og jeg tror jeg kan si med 98 % sikkerhet at du gjerne skulle vært litt sterkere i den nedre delen av bekkenbunnen din. Så tenk at du bytter ut denne delen med et elastisk tøystykke i den pappesken.

Så har du framsiden. Du har diafragma, ryggmusklene og bekkenbunnen – og du har magemusklene foran. De er også del av pappesken. Hos mange er den delen av pappesken veldig åpen, eller så har du et elastisk tøystykke der, også. For når du går gravid, strekkes jo magen din utover.

Og det gjør bekkenbunnen din også, så det er derfor jeg tror at uansett om du har født vaginalt eller med keisersnitt, så kunne gjerne bekkenbunnen ha vært sterkere, for du har gått med trykk ned i bekkenbunnen hele tiden.

Har du en åpen side?

Når du går gravid, blir magen din stadig større; den går utover og utover, så magemusklene dine strekkes skikkelig godt ut. Når magemusklene dine strekkes (og takk lov for det), så strekkes de rette magemusklene, altså six pack-musklene, ut til hver side – og så har du et bindevev, akkurat som en tyggis, som er imellom der. Når du drar i den tyggisen, det bindevevet, så «ryker» det noen ganger, fordi det skal lages plass til et fantastisk hulrom til babyen.

Hos andre bare strekkes de magemusklene ut, slik som hos meg – så for meg var den enden av pappesken et elastisk tøystykke. Hos deg er det kanskje sånn at du ser en glipe nedover, at du kan kjenne at det er en sprekk i midten – og det er som oftest en diastase. Da har du en åpen pappeske. Du har diafragma, ryggmusklene, bekkenbunnen (som er elastisk), og fronten, som enten er elastisk eller som en åpen pappeske.

Hvis dette nå var en pappeske, og du har fire vegger og snur pappesken opp-ned: Hva skjer da? Jo, da renner jo alt ut! Og det er derfor veldig mange synes at det kjennes så rart ut i magen. Ja, for det kjennes rart ut; det er rart i magen din, fordi magemusklene dine er strukket ut. Og du har ikke noen ting å holde igjen med – du klarer ikke å holde magen inne og på plass.

Viktig å jobbe riktig

Da er det kjempeviktig at du begynner å jobbe med de riktige magemusklene, de dypeste, de som gir deg støtte og stabilitet, og bekkenbunnen din. For det som skjer, er at når magen din faller ut når du bøyer deg framover, så må du bruke korsryggen og rumpa mye mer – og derfor blir vi trøtte og slitne. Det er også derfor, når vi står, at vi faller utover og får den store magen. Det er fordi du ikke har stabiliteten foran.

Alt henger sammen

Og er det én ting jeg som naprapat er ekstremt opptatt av, så er det at ting henger sammen. Og jeg er kjent for å være en ganske hardhendt og sterk naprapat, og det er ikke fordi jeg har så mye muskler, men jeg har koblet foten til kneet til hofta til magen til ryggen – alt henger sammen.

Du vet, når du har en pappeske ute og den blir våt på den ene siden, så kollapser den. Når du da ikke har den støtten du trenger foran, så kollapser du, også. Så derfor, kjære du, er det kjempeviktig å vite litt om hva som er status på magen. Det å sjekke magen sin, det å ta en liten magesjekk og kjenne etter hva som skjer: Har jeg en diastase? gir mye tilbakemelding på hva du skal trene, hva du trenger, hvordan framgangen din kommer til å bli.

Fronten er viktig

Neste sjekk er: Hvor mye utover går magen min? Går den utover, går den innover, går den utover oppe eller går den utover nede? Det er sånt som er veldig greit å sjekke. For når pappesken din ikke er stabil, når du ikke har magemuskler og bekkenbunn som samarbeider og støtter deg, får du vondt i ryggen, vondt i hoftene, vondt i nakken – er min erfaring. Og nei, jeg så ikke det til å begynne med, jeg heller. Jeg var på behandling til behandling og skjønte ikke hvorfor ting kom tilbake – helt til jeg begynte å se på fronten.

Hvor stabil er pappesken din?

Vi må se hvordan allting er støttet opp. It makes sense – i hvert fall for min del. Når du har en sterk side og en svak side, så blir det litt vinglete. Så mitt tips til deg i dag er å tenke over: Hvor stabil er min pappeske? Hvor bra er min pappeske? Og så tester du magen din – for da vet du første steget: Kan det være derfor jeg får vondt? Kan det være derfor jeg lekker? Kan det være derfor jeg ser gravid ut? Er det derfor kroppen min ikke funker helt som den gjorde før? Er det derfor jeg ikke kan gjøre de tingene jeg ønsker?

Check it out!

Ta magetesten og få en stabil pappeske, du også. Det er enklere enn du tror, og du må faktisk jobbe med mye lettere øvelser enn du tror. Så det er kjempelett, bare du vet hva du skal jobbe med og hvordan du skal jobbe.

Jeg skal dele mer tips med deg senere – men aller først: Sjekk hvordan pappesken din er.
Gelder meg til å høre hva du fant

Marianne