Åh nei! Jeg har fått vondt i bekkenet! Nå må jeg bare sitte stille. Jeg har fått beskjed om at jeg ikke skal ta så lange steg, at jeg skal være forsiktig, at jeg skal ta vare på bekkenet mitt. Bekkenet mitt er for løst; det kommer bare til å bli verre … 
 
Slapp av, kjære du! Dette er ord som veldig mange av de gravide jeg møter, møter i sin hverdag når de får vondt i bekkenet under et svangerskap. Pust dypt! For det her er ikke sannheten for mange av dere.
 
Bekkenet er under endring – og det er bra!
Veldig mange som kommer inn til meg med smerter i symfysen, smerter bak i bekkenet, som kjenner press ned i bekkenet og stikninger oppover, har ikke bekkenløsning. Det å ta det rolig, er kanskje noe av det verste du kan gjøre. Det å bli redd for at det bare skal bli verre, er enda verre.
 
For hva skjer om jeg forteller deg at nå, nå kommer det en innbruddstyv, bare vent, den kommer i natt, den kommer til å knuse vinduet ditt, den kommer til å komme inn og ta noen ting som er viktig for deg … Du kommer ikke til å sove veldig godt den natten, gjør du? Og hva skjer om den innbruddstyven ikke kom? Natten din er ødelagt, og du er allikevel redd. Kanskje den kommer neste natt? Eller neste natt? Akkurat det samme skjer med bekkenet ditt når du får beskjed om at ……….. 
 
For bekkenet ditt er under endring, og det er veldig bra! Jeg skal fortelle deg litt om hva som skjer med bekkenet ditt nå som du går gravid. Jeg skal fortelle deg de vanligste årsakene som jeg møter, til at folk har de smertene, det nedpresset, de stikkingene, det at det føles ubehagelig – og jeg skal fortelle deg hva du kan gjøre nå framover, så du blir bra igjen. For ja, selv om du er gravid, så kan du bli bra igjen. 
 
Bekkenet forbereder seg
Aller, aller først: Si TAKK til bekkenet! For hullet midt under bekkenet er ikke veldig stort, og der skal det komme ut en unge. Og det som er så fantastisk, er at bekkenet ditt, både foran og bak, er beskyttet av en masse leddbånd – små bånd som holder bekkenet ditt på plass.
 
Når du går gravid, så blir de båndene litt mer bevegelige, litt mer tøyelige. Det skjer over alt i kroppen – og kroppen lager det hormonet som gjør båndene mer bevegelige og tøyelige, rett og slett for at du skal kunne føde det barnet. Så alle blir mer bevegelige i bekkenet. Og det er bra – så lenge vi bruker det til det å føde, og ikke til alle andre redsler og vondter. 
 
Muskulaturen trenger å slappe av
En av årsakene til at veldig mange får vondt, f.eks. i symfysen, er ikke at det er mer bevegelig i symfysen. Det skal bli mer bevegelig for at du skal kunne få ut et barn. Men det som skjer, er at veldig mange begynner å stramme muskulaturen som sitter på innsiden av låret, som går fra symfysen og hele veien ned til kneet. Muskulaturen blir stram rett og slett fordi vi presser bena sammen for å prøve å holde ting stabilt.
 
Da, kjære du, er det mer effektivt for deg å jobbe med å få ut spenningene, og rett og slett jobbe med å ta avspenning. Lære deg å slappe av i anklene, i knærne og i hofteleddet, jobbe deg oppover, så muskulaturen din ikke trenger å være i spenn hele tiden, men heller slappe av og lande litt. 
 
Jobbe – og slappe av
Det som også er veldig effektivt, er å jobbe med bekkenbunnen din. Bekkenbunnen din består av mye muskulatur, og den kan bli for stram, fordi du kjenner på nedpresset og er redd for lekkasjer, og kanskje ungen også sparker litt der, så du rett og slett kan få en bekkenbunnmuskulatur som er litt vel tight. Men den kan også bli for svak, fordi du får for mye press og hjernen din skrur av kontakten litt.
 
Så det å jobbe med bekkenbunnen, få kontakt med bekkenbunnen – men like viktig: å slappe av i bekkenbunnen – er kjempeeffektivt for smerter som sitter både bak i bekkenet og foran i bekkenet når du er gravid, men også i tiden etterpå.
 
For på samme måte som med nakken, fungerer det ikke å gå med skuldrene oppetter øra. Noen ganger legger vi ikke merke til at vi går med skuldrene oppetter øra, men vi har veldig lite mer å løfte opp, før vi kan slappe av. Så det å jobbe med muskulaturen inni bekkenet i stedet for å jobbe med muskulaturen som drar, f.eks. bak i symfysen, er veldig effektivt for at du ikke skal ha de vondtene du har. 
 
Behandling og veiledning
Jeg er naprapat, men finn den terapeuten som passer deg best; det handler ikke om hva slags tittel vi har: om det er en fysioterapeut, en osteopat, en kiropraktor eller en naprapat – det har ingenting å si. Finn en terapeut du føler at du har kjemi med, som er nærme deg, som har jobbet med bekkenproblematikk tidligere, som gjerne vil jobbe med gravide og gjerne også kvinner etter at de har født. Finn noen som passer deg – det er da du får den beste hjelpen.
 
For når du går og får behandling, er det viktig at du både får løsnet opp på muskulaturen rundt bekkenet, men også får god veiledning på hvordan du nå skal jobbe med muskulaturen inni bekkenet ditt, og muskulaturen utenfor. For det å ha vondt i symfysen kan bli bedre av at du trener bekkenbunnmuskulaturen, men kan også bli bedre av at du slapper av i muskulaturen. Og som sagt også at du jobber mindre med innside lår – muskler det er veldig vanlig å begynne å jobbe mer med når vi kjenner mer på lekkasje, nedpress osv. 
 
Sitt som en gutt
En annen årsak til at mange begynner å kjenne det i symfysen, er at vi rett og slett sitter for pent! Igjen tilbake til det jeg sa om avslapning: Vi sitter med bena samlet og i kryss – og det er ikke farlig å gjøre det, men vi sitter hele tiden med bena spent. Så sitt mer som en gutt: litt mer ut med bena, slapp litt mer av.
 
God holdning – sterkere bekkenbunn – mindre spenninger
Men det er ikke bare foran i bekkenet at smertene kan komme når vi har problemer med bekkenet: det er også bak. Mange kjenner det bak og oppover langs hoftekanten. Det jeg ser, er at mange jobber mye med setemuskulaturen – fordi vi får den store magen foran, som gjør at du endrer tyngdepunktet, og dermed blir holdningen din mye dårligere.
 
Det å ha en god holdning vil hjelpe deg til en sterkere bekkenbunn, det vi hjelpe deg til å få mindre plager i rygg, bekken og nakke – samtidig som du får avlastet rumpemuskulaturen. For i setet sitter det ofte veldig mye spenninger. Jeg går ofte inn og jobber med triggerpunkter, både masserer og trykker ut spenninger der, så det ikke er én muskel som drar sammen mens de andre prøver å jobbe rundt.
 
Dette går fint!
Muskelspenninger er helt normalt. Det kommer ofte at vi har drukket for lite vann, at vi har beveget oss for lite, at vi bruker musklene for ensidig, eller stress. Så det å fortelle deg selv at dette går fint, er kjempeviktig. På setemuskulaturen kan du gjerne bruke en triggerpunktball, eller du kan få noen til å behandle deg og få myket det opp. Men i setet sitter det mye spenninger også fordi vi vrir bena litt ut for å få plass til magen i midten – bare så du er klar over det.
 
En muskel er til for å brukes

En av de viktigste tingene du som har bekken- og ryggproblematikk selv kan gjøre, nå som du går gravid og også i tiden etter at du har født, er å bruke kroppen din. Jeg hører flere sier at du skal ta vare på kroppen din, at du ikke skal gå med så lange steg, at du ikke skal utfordre kroppen din – og det er jeg helt uenig i. Noen skal ikke gjøre det – men da kjenner du det. De aller fleste blir faktisk verre av at de går rundt og er redde.
 
En muskel er til for å brukes. Og ved at du bruker den, så vil du få mer blodsirkulasjon. Ved at du bruker den og forteller deg selv at det går bra å bruke den, så vil du også slappe mer av i muskulaturen. For du husker det jeg sa om tyven som kunne komme og at du måtte være på vakt: På samme måte trenger muskulaturen din at du går normale skritt. Går du med små skritt, så er det som at du går med skuldrene høyt oppe; det blir lite bevegelse. Eller som at du bare puster øverst i brystet; det å puste helt ned er kjempeviktig for at du skal ha en god pust.
 
Så bruk de beina du har. Du trenger jo ikke å utfordre; det er helt ok å ta på seg brodder når det er glatt, og du trenger ikke å drive å dytte mye med beina – men gå normalt, og kjenn at du bruker bekkenet og magen og har en god holdning når du går. Det å sette seg ned, alltid holde bena samlet, og drive og presse ting sammen, gjør sjeldent at det blir så himla mye bedre. 
 
Bruk kroppen din
Lytt til kroppen, men bruk den på kroppens premisser. Du skal ikke «overbruke» den, men heller ikke «underbruke» den. Tenk at kroppen din er til for å brukes. Og tenk at det faktum at det er en unge som ligger og presser nede i bekkenet og at du har alle de hormonelle forandringene, at du har en mage som står fram, og at du kanskje til og med har fått en diastase, gjør at ryggen din gjerne må brukes mer, rumpa di brukes mer, og innside lår brukes mer.
 
Så bruk hele kroppen din, pust ordentlig dypt ut og gå normale skritt, i det tempoet kroppen din ønsker. Ikke vær redd, og vit at dette går som oftest bra for de aller fleste. Trening er sunt også for deg som er gravid.
 
Det er aldri for sent
Det å begynne å jobbe med bekkenbunnen, med god holdning og med mage og pust, er alfa og omega for at du skal fungere både nå, etterpå og i årene som kommer. Så pust ut og ta det rolig.
 
Jeg håper at disse tipsene var nyttige for deg. Trykk på deleknappen og del med venninna di som også er gravid. Om hun allerede har født, er disse tipsene også like bra for henne. For det er noe med at vi bevarer gjerne minnet om hvordan vi skal passe på alt, også etter at vi har født, hvis vi ikke har fått gjort noe med det. Det er aldri for sent å få en kropp som fungerer.
 
Gjør de små stegene som du trenger for deg og din kropp. Og vit at jeg er her hvis det er noe du lurer på 🙂 

Klem Marianne

Følg oss