Er du en av de som har smerter i og rundt bekkenet? Uansett om du er gravid eller har vært gravid? Dette er ditt innlegg.  

Du trenger svar 

I dag har jeg lyst til å dele noen tips og råd med deg, og noen svar som vil gi deg trygghet og klarhet i hva det er, og hvordan du skal takle kroppen din og fungere i din hverdag. For nei, du trenger ikke å ha det sånn som du har det akkurat nå.  

Stella var sykemeldt. Hun kunne ikke gå noe særlig. Hun kunne ikke gå i trapper, og hun kunne i hvert fall ikke bære barna sine. Hun fikk svar og gjorde noen øvelser, og per dags dato er hun 100 % friskmeldt, hun hopper på trampoline, hun går lange turer, hun bærer barna sine og har dem masse alene.  

Det jeg skal dele er helt gratis, så la deg inspirere og gjør dette til din reise, sånn at du får svarene som du trenger. For visste du at hele 20 % av de gravide sliter med smerter i og rundt bekkenet? Det er litt mye. Sånn kan vi ikke ha det.  

Hvorfor har jeg disse smertene? 

Årsaken til at du som mamma eller gravid har disse smertene, er
1) hormoner,
2) at du beveger deg på en annen måte og
3) en enorm belastning.

Det er jo sjeldent i livet vi legger på oss så mye over så kort tid; samtidig som vi har hormoner som gjør at vi
1) kan bli gravide og
2) kan gjøre at vi føder barnet og får den melken som barnet trenger. Takk og lov for hormoner! Men de kan noen ganger spille oss et puss, og da trenger du å få stabilisert deg i og rundt bekkenet ditt.  

Det at du legger på deg så mye, gjør at du gjerne vrir bena utover for å få plass til magen i midten. Veldig mange jobber mer med muskulaturen på innsiden av lårene fordi vi blir svakere i bekkenbunnen. Svaiheten kommer fordi magen står ut, ryggen blir trøtt og sliten, rumpa spenner seg, du får press ned i bekkenbunnen fordi du har et barn der inne og kanskje skal føde vaginalt, eller har født vaginalt, som gjør at muskulaturen igjen jobber masse på innsiden av lårene og i hofteleddsbøyeren.  

Det kan bli litt for mye spent muskulatur, og det å få den belastningen påvirker psyken og det fysiske. Det å da få svar på hva det er som plager kroppen din, gjør at veldig mange blir roligere. Det å få de tipsene og rådene vi trenger for at vi skal kunne gjøre noe med det, er gull verdt.  

Ulikt fra person til person 

Det å ha symptomer i og rundt bekkenet kan variere veldig fra person til person. Noen kan kjenne at de begynner å vagge, får vondt i symfysen, får vondt bak i rumpa ved SI-leddene (ved innsiden av rumpeballene), foran ved sitteknutene, eller rett og slett i bekkenbunnen og oppover. Du kan også kjenne på smerter som strålinger ut i bena, på innsiden av lysken eller oppover i korsryggen.  

Det jeg ser på mine pasienter, de jeg har møtt både på klinikken og i Sterk Mamma, er at veldig mange av disse mammaene har veldig spent muskulatur noen steder, og veldig svak muskulatur andre steder. Og det å da oppsøke noen som kan gi deg svar, eller spørre noen som kan gi deg litt svar, er  viktig. For svar gir ro, og du fortjener ro og trygghet i din kropp og i ditt liv akkurat nå.  

En for svak bekkenbunn, for eksempel, gjør at du får mer press nedover, noe som gjør at du jobber mer med spenninger på innsiden av lårene og i setet i stedet for, for at du skal prøve å holde igjen med den ytre muskulaturen i stedet for den indre. Da kan bekkenbunnøvelser være genialt for deg.  

Men noen blir også for spente i muskulaturen og trenger da avspenning i bekkenbunnen. Du kan bruke akkurat de samme øvelsene, akkurat de samme bildene på hvordan du skal jobbe opp, som det å jobbe ned. Det handler bare om hvilken vei du «skrur bryteren»: Nå skal jeg slappe av; nå skal jeg spenne opp.  

Muskulatur i ubalanse 

En av de tingene jeg behandler aller mest på klinikken når jeg jobber med mine pasienter, er å jobbe med avspenning, få løsnet opp på triggerpunkter og spenninger som sitter på innsiden av lårene, i setet og i korsryggen – rett og slett fordi muskulaturen står og jobber og jobber. Og du vet at når du har stått og spent deg lenge nok (trenger ikke å holde så lenge, heller), så kjenner du at muskulaturen blir litt lei, litt irritert, og så får du kanskje litt kramper. Sånne muskelkramper kan du også få i bekkenbunnen, og det da å jobbe med spenninger langs innsiden av rumpeballene, i symfysen og kanskje litt innunder, er  gull. 

Jeg vet ikke hvor mange jeg har hatt på benken som har kommet inn og trodd at de har bekkenløsning, og så viser det seg at det rett og slett bare er en ubalanse i muskulaturen. Så ved at vi får sluppet på muskulaturen ved hjelp av massasje, triggerpunkter, løsne opp på ledd høyere opp, så får vi balanse. Og så kan vi jobbe med øvelser, og bli bevisste på hvordan vi bruker kroppen vår: for eksempel hvordan du bøyer deg, hvordan du står, hvordan du jobber med bekkenbunnen din, pusten din og magen din, sånn at du får stabilitet.  

Variasjon er gull 

Det er masse du kan gjøre selv. En ting er at du kan oppsøke hjelp, dersom du har kommet så langt at du trenger noen som kan hjelpe deg over kneika. Men det å variere arbeidsstillinger, sittestillinger, hvordan du står, det å ha en avlastning, variere hva slags stol du sitter på, hvordan du ligger, er også gull.  

Variasjon er gull. Skal du sitte på en og samme stol i akkurat samme stilling, så blir hver og en trøtt. Til og med mannen din blir trøtt av det. Men setter du deg litt ene veien, andre veien, foran på stolen, bak på stolen, så får du variasjonen, og da fungerer også kroppen din mer optimalt. Så ha variasjon. 


Bevegelse er gull 

Det å være i bevegelse er også gull. Til smertegrensen. Det er ikke farlig å kjenne litt på at du blir trøtt og sliten etter at du har brukt kroppen din. Men stopp når du får vondt. Det handler ikke om å gjøre så mye. Det å gå en liten tur, det å bare gå en runde rundt huset – gå gjerne på mykt underlag og i ulendt terreng så du får en god variasjon.  

Og det er sikkert noe du har kjent på før du fikk disse plagene, også, at når du går i byen kan du bli litt trøtt og sliten i hoftene og i korsryggen. Kjempevanlige plager også for de som ikke er gravide; mer vanlig for dere som har plager i rumpe og bekken. Så det å gå i ulendt terreng er kjempebra. Men gå korte turer. Gå heller flere turer, der kroppen din klarer å ha den gode holdningen, der du klarer å jobbe med pusten og ikke begynner å henge og slenge.  

 
Avlastning og riktig bruk av kroppen er gull 

Det å gjøre ting som avlaster, kan også være gull. For eksempel det å gå på yoga, det å trene der du bruker kroppen din som treningsvekt, det å komme deg ut i bassenget. Men det som er aller viktigst, synes jeg, er det vi gjør hele tiden. Det å lære deg hvordan du bøyer deg framover når du skal vaske det håret, når du skal lage den maten, når du skal putte noe i den skuffen. Det å lære deg hvordan du skal stå godt og trygt, hvordan du skal bære, hvordan du skal sette deg ned og reise deg opp.  

For det vi gjør absolutt flest ganger her i livet, er jo det vi gjør i hverdagen. Og det å da lære seg hvordan vi kan bruke kroppen vår på en kostnadseffektiv måte –  gull! For ja, det å bøye seg framover kan veldig mange når de skal ta et markløft, men veldig få gjør det samme når de skal bøye seg ned for tusende gang ned i den skuffen. Og så lurer vi på hvorfor vi får vondt …  

Avspenning er gull 

Det å avspenne er også veldig viktig. Veldig mange muskler jobber som sagt mye oppover. Det gjelder innsiden av lårene, at vi sitter og kniper lårene sammen, spenner rumpa hele tiden – og det å da jobbe med avspenning, og lære seg at det er lov til å slappe av, det er lov til å kjenne at muskulaturen kan hvile, anbefaler jeg deg å gjøre, nå med en gang.  

Spør hva kroppen din trenger! 

Lytt til kroppen din. Ikke vær redd for kroppen din. Spør den hva den trenger. Ja, spørsmål gir svar. Og søk hjelp, så du får de svarene du trenger. Det å ha muskel- og skjelettplager i og rundt bekkenet er ytterst sjelden farlig – og det kan gjøres noe med når du tar grep. Så spill på lag med kroppen din, bruk den, og søk hjelp dersom du trenger det. OK?  

Del med meg i kommentarfeltet hvilken av disse tingene du skal gjøre nå i dag. Litt tøying av rumpa? Innsiden av lårene? Hofteleddsbøyer? Gå en tur? Variere arbeidsstilling? Begynne med bekkenbunnøvelser? Oppsøke noen som kan hjelpe deg? Del med meg hva du skal gjøre i dag