Mange av pasientene mine kommer til meg og forteller at de kjenner at det stråler ut i armene, at de syns det er tungt å holde oppe den gode holdningen, og at hvis de begynner å kjenne på brystet, så er det veldig stivt og stølt foran.

Er det deg? Hvis ikke, følg med allikevel, for her kommer noen nyttige tips som alle mammaer har veldig godt av å lære.
(se video litt lenger nede i innlegget)

Brystmuskler – til glede og besvær

Når vi er mammaer, går vi og bærer og løfter og gjør mye foran kroppen. Hver gang vi steller, hver gang vi bærer barn, hver gang vi gjør husarbeid, sitter på kontoret – alt vi gjør er foran kroppen.

Foran på hver side har vi en stor, god og fin brystmuskel – til glede og til besvær. For innunder den muskelen går det både nerver og blodårer ut i armene.

Her om dagen lå sønnen min og så på barne-tv, og så sier han: –Mamma, det kjennes ut som om det regner i armene mine! Du vet, det som vi voksne ofte kaller prikkinger.

Den prikkingen, den strålingen, det at man kjenner seg litt nummen og tung i armen – eller også det at du føler du har den dårlige holdningen og ikke helt klarer å rette deg opp, kan rett og slett komme av at brystmusklene dine er for korte.

Derfor er de til glede og besvær – for de er jo veldig greie å ha for å kunne løfte, også; vi bruker dem jo masse. MEN vi må holde dem myke og smidige.

Brystmusklene må tøyes – enkle øvelser

Brystmuskelen går fra brystbenet og utover, og fester ved utsiden av armen. Så når du skal dra armene framover, blir musklene korte – og så drar du skulderbladet ditt framover og får den ryggen som skyter.

Da er det veldig greit å begynne å trene baksiden av ryggen; men det er også veldig viktig å tøye ut muskelen på forsiden. Og det kan du gjøre på en veldig enkel måte:

Du kan legge armen opp etter veggen, gjerne med underarmen bøyd mot veggen – for når du strekker hele armen ut, som veldig mange gjør, så vil du kjenne strekken mer i albueleddet.

Du legger altså underarmen inn mot veggen, og så vrir du brystet fram. Da vil du kjenne at du får strekk på muskelen som går foran på brystet. Begynn gjerne med 90 graders bøy. Så går du litt høyere opp og vrir frem så langt du klarer. Her er vi forskjellige, så du må kjenne etter hva som er riktig for deg.

Gå enda høyere opp, og kjenn etter hvor det strekker da. Tenk at armen og brystet skal åpne seg opp – det er det som er funksjonen: ikke det å vri nede på hofta, men å vri armen opp.

Du kan også legge en arm på hver side av et vegghjørne og vippe deg inn i hjørnet (som en push-up), eller legge en arm på hver side av dørkarmen og tippe inn/ut gjennom døren.

Hvis du kjenner at du blir hvit eller at det prikker i hendene, så tar du bare hendene ned og rister litt på dem. Det er egentlig bare et tegn på at du trenger dette – for når du strekker ut muskulaturen, så klemmer du muskulaturen enda mer inn på både blodårene og nervene, og da må du bare gi dem litt mer sirkulasjon igjen, før du fortsetter.

Veldig enkle og gode ting å gjøre for deg som har små barn, som sitter på kontor, og som kjenner at holdningen kunne vært litt bedre. Test ut disse øvelsene, og jeg vet du kommer til å elske dem!