Det å få vondt i hofta, ryggen og bekkenet når vi går, eller til og med kanskje løper, er kjempevanlig. Derfor vil jeg dele noen tips med deg så du kan slippe å være en av disse.

En av årsakene til at så mange har akkurat dette problemet, er faktisk at de ikke har nok stabilitet, og at de bruker noen muskler litt for mye og andre muskler litt for lite. For allting trenger å ha en styrke, en stabilitet og en balanse for at det ikke skal bli vondt.

Sjekk bekkenbunnen

En av de første tingene jeg vil anbefale deg å ta en titt på, er bekkenbunnen din. Bekkenbunnen er gulvet i kroppen din, og har du ikke en sterk nok bekkenbunn, så vil du mest sannsynlig begynne å henge på muskulaturen i hoftene dine, du vil begynne å bruke hofteleddsbøyeren din mer, og du vil dermed få en dårligere holdning og en dårligere balanse.

Så ja, bekkenbunnen din har mer å si enn bare det å holde tett. Den har også mye å si for at du skal kunne gå uten å ha vondt. 

Hvordan er balansen?

Mange kjenner også på smerter på utsiden av hoften. Det å ha smerter på utsiden av hoften kan være et tegn på at du ikke har god nok balanse.

Balansen skapes jo ved at overkroppen og underkroppen din, den øvre og nedre delen av kroppen, henger sammen. De to delene må kobles sammen, der benet, hofta, magen og ryggen støttes opp, og det gjør du ved hjelp av magen og bekkenet ditt.

Bruk magen aktivt – ikke hold pusten!

Mange som får vondt på utsiden av hofta og som kjenner at muskulaturen der blir trøtt, blir rett og slett trøtt og stiv fordi muskulaturen hele tiden må holde og holde igjen, fordi midtpartiet knekker sammen.

Dette ser jeg veldig ofte på kvinner som har en mage som kanskje ikke helt funker. Med det så mener jeg at mange klager på at magen står litt ut, at den føles litt stor, at den føles litt «chubby» – og mange begynner da å holde pusten inne. Det er en dårlig måte å bruke magen på – beklager!

Det å bruke magen aktivt når du er ute og går – ikke holde pusten, men bruke magen aktivt med pusten – vil hjelpe deg til å få bedre stabilitet. For veldig mange begynner å trene hoftene, kjøre øvelser for hoftene, kanskje til og med gå på masse behandlinger uten at det blir bedre – fordi de små kjernemusklene ikke henger sammen.

Stabilitet på midten

Det samme er det med hofteleddsbøyeren din. Det er en muskel som går fra innsiden av låret, opp og inn i bekkenet, og videre bak i korsryggen. Dette er en muskel som ofte blir stram når vi sitter mye. Den kan gi smerter på innsiden av låret, foran i lysken og bak i korsryggen.

Igjen handler det om at mange bruker den muskelen for å stabilisere. Vi står mye, vi henger mye framover, og når hofteleddsbøyeren blir kort, så får du en dragning bak i korsryggen. Der igjen må du jobbe med å få tøyd ut hofteleddsbøyeren. Det vil også være lettere for deg å stå rettere og bedre når du får kontakt med magen din.

Så ja, som du skjønner: Alt henger sammen. Bekken, mage, hofte, rygg. Vi må ha stabilitet. Så hvis jeg skal gi deg ett tips i dag, så er det å begynne å titte litt mer på bekkenet og magen din.

Strekk deg etter sola – og bruk kroppen fritt

Et annet tips er å rette deg opp og strekke deg etter sola. Jeg pleier å si at barna vokser når de ser på sola; det gjør du, også! For smerter tynger, smerter er vondt, smerter tapper energi. Det å rette seg opp, komme seg ut, og bruke ulike lengder på skrittene – korte skritt og lange skritt – vil hjelpe deg.

Det er også superbra og supersmart av deg å bruke kroppen din så fritt som mulig. Ikke la deg begrense av at du får vondt, og ikke bli gående på den samme måten hele tiden, men ta deg tiden til variasjon. Så når du er og går i byen: Gå opp og ned på fortauskanter; pust med magen; ta noen knipeøvelser; tøy litt på rompa – bruk kroppen din, for da vil kroppen din bli veldig mye mer glad i deg.

Når allting henger sammen og kroppen din samarbeider med deg, da blir livet ditt noe helt annet.

Bli med på søndag så skal jeg lære deg hvordan!

marianne