God morgen! Hvordan du sier det, kan nok variere. Morgningene kan gå smooth noen dager, og veldig kronglete andre dager. Noen dager er morgningene bare stress og kaos, kjasete og masete, mens andre dager løper man smilende ut og er blide og fornøyde. Hva er det egentlig som gjør forskjellen?

Her i huset kan forskjellen knyttes til visse holdepunkter, og jeg tenkte jeg skulle dele suksessmorgningene våre med deg – hva det er vi gjør – så du kan kopiere det som passer og ta det inn i din hverdag. Kanskje det gjør deg litt bevisst på hvordan du starter dagen, så den starter bra. For en dag som starter bra, glir så mye bedre og blir så utrolig mye hyggeligere enn dager med kjasing og masing.

Barn kan ikke klokka

Det aller første jeg vil tipse deg om, er klokka. Barn kan ikke klokka, og det er vi nødt til å huske. De vet ikke om de har stått opp tidlig eller sent, om det er ti minutter eller fem minutter til vi skal gå, eller at vi må gå NÅ. De har ikke peiling. Derfor er du nødt til å fortelle dem det. Du må gjøre dem bevisste på hvor mye tid de har. Ved at du forbereder dem, blir det mye lettere for dem å bli med på ditt race. Barna dine vet ikke om de har stått opp klokka seks og kan se på barne-tv, eller om de sto opp 20 minutter før dere skal ut døra. Eller om ting tar litt lenger tid, sånn at dere må gjøre det fortere neste gang. Det din jobb å fortelle dem det, og du fortelle dem det.

Barn har behov for å bli forberedt

En annen ting, som sønnen min er ekstremt dyktig på – og denne rutinen er jeg blitt veldig nøye på, fordi han er så nøye på det – er at han hver kveld spør: Mamma, hvem skal levere meg i morgen? Hvem skal hente meg i morgen? Og det er fordi jeg har noen rutiner, og mannen min har noen rutiner.

Jeg har for eksempel noen rutiner når jeg skal på klinikken, og andre rutiner når jeg jobber hjemmefra. De dagene jeg skal på klinikken og behandle vonde rygger og nakker, trene opp mammaer etc., er vi nødt til å stå på trappa klokka halv åtte for at min timebok skal gå opp, så jeg når de pasientene. De dagene jeg har hjemmekontor, står jeg opp før barna, begynner å jobbe i ro og mak med en kaffekopp før jeg vekker dem, og så kan jeg levere dem når skolen starter for eldstemann – og det er faktisk tre kvarters forskjell.

Det å gjøre barna bevisste på hvilken dag det er, gjør at de har innstilt seg på en annen måte – for den dagen jeg kan levere når skolen starter, har de kanskje litt mer tid til frokost, de har litt tid til å se på barne-tv, de, mens den dagen jeg skal på klinikken, må ting gå litt kjappere. Og det er vår jobb som voksne å gjøre barna forberedt på det. Hva er det som gjelder i dag?

Barn har behov for rutiner

Det å ha faste rutiner, er også uunnværlig for at morgenen skal gå med et smil. Du har kanskje vært med på at mannen din hadde lagt noen planer, eller venninna di, og så er ikke du inkludert i når, hvor og hvordan dette skal gjøres. Du vet ikke hva du skal ha på deg, du vet ikke når dere skal dra, du vet ikke helt hva dere skal gjøre. De dagene går man og er litt sånn rastløs – man vet liksom ikke helt hvor man skal, og man blir litt irritert når man blir mast på: Nå må du komme! Jammen jeg visste jo ikke at jeg skulle komme! Jeg visste jo ikke at jeg skulle ha på meg det!

Sånn er det for barna våre, også. De går i uvisshet. Men ved at de har faste rutiner som sier hva de skal gjøre, hva som skal skje, går alt mye lettere: Når du står opp, så kler du på deg. Pysjen henges der, og du tar på deg det tøyet der, som vi gjerne har funnet fram kvelden før (sønnen min får ta på seg hva han vil, han har gjerne funnet fram tøyet sitt selv, for han er så bestemt – det eneste han spør om, er: Skal jeg ha bomull eller ull? Det er det eneste valget jeg får ta). De vet at vi skal spise frokost og pusse tennene, og når vi har pusset tennene skal vi pakke sekken, og så skal vi gå. Det å ha klare rutiner, både for deg selv og for barna dine, gjør at ting blir mye enklere. Samarbeidet blir enklere når man vet hva man skal gjøre. Man vet hvilke brikker som skal pusles før dagen starter.

Velg dine kamper med omhu

Noen ganger kommer ungene dine til å se ut som Pippi med genseren bak-fram eller med prinsessekjole, og jeg har levert unger på bekmørke vinteren med solbriller på, for det var det de skulle ha på seg den dagen – men hva gjør det? La barna dine være barn, og velg kampene dine med omhu. Lever dem i pysjen en dag om så skulle være – men med et smil: I dag ville vi gå i pysjen i barnehagen – jeg tok med tøyet i en pose her, jeg, så kan dere kle på ham når han er klar. Jeg er helt sikker på at det kommer til å gå helt fint. Ikke stress så fælt – det ordner seg. Velg dine kamper med omhu, og jeg vet at det kommer til å gå mye lettere.

Stå opp med et smil!

Du er den første barna ser. Du er den som skaper dagen. Så start dagen din på en god måte. Kanskje ved å stå opp fem minutter før – sånn som mannen min, han koker kaffe til meg hver morgen, og det er en god start for min del, og gjør at jeg kan starte dagen med et smil fordi jeg føler meg sett, jeg føler at jeg har tid, og ro. Jeg får til og med til til å gjøre noen knipeøvelser;)
Start dagen din sånn som du vil at dagen din skal være. Starter du med stress og kaos, eller starter du med smil, positivitet, energi?

Det er du som lager morgningen

Du er den første barna dine ser, og det er du som er den voksne, du som må ta ansvaret, du som må passe på klokka, du som må passe på rutinene. Det krever litt trening. Men for vår del er rutiner helt gull. Vi fire i vårt hus fungerer best på den måten, og det gjør at ting går smooth. Så tenk litt på disse tingene. Tenk på at barna dine ikke kan klokka, de vet ikke hva som står på agendaen, de vet ikke om du har et viktig møte, de vet ikke hva som skjer. Del det med dem, og jeg vet at morgningen din kan bli så veldig mye bedre! Det er du som lager den. Så ta til deg de tipsene du vil, og del gjerne måter du starter dagen din på, som funger godt for dere. Og så gleder jeg meg til å høre hvordan dagen din blir.

Øvelse gjør mest så start i det små i morgen tidlig 🙂

Marianne