Du har kanskje kjent når du bøyer deg over et badekar og skal vaske håret på barna dine, bade dem, vaske føttene, tørke dem, at ryggen din svikter litt, at du kjenner den verker – noen ganger føles det til og med som om det knekker, og du kjenner kanskje at du har lyst til å ta noen pauser innimellom. Og det er ikke bare ved badekaret, det er også når du rydder, når du tar ut av oppvaskmaskinen, når du kler på barn: Når du står mye framoverbøyd, så kjenner du at ryggen sier ifra. Du kjenner at det verker litt, det kjennes ut som det knekker, både i korsryggen og mellom skulderbladene.

Tenk på kroppen din som en pappeske

I dag skal jeg dele noen tips med deg på hvordan du kan få ryggen din til å fungere. Men for at du skal klare å skjønne hva som egentlig skjer, må du være med på pappesken. Ja, pappeske. For du vet, hvis du har en pappeske som er åpen, så hadde du ikke snudd den opp ned, for da hadde alt falt ut. Du hadde heller ikke snudd pappesken opp ned om du hadde stabile vegger, men med et tøystykke oppå, og om du snudde den opp ned, så ville det elastiske tøystykket dette ut. For da hadde ting knust, og sannsynligvis hadde bakdelen kollapset hvis den hadde stått der lenge. Det samme er det med ryggen din og med kroppen din. Kroppen din er en pappeske. Vi har området mellom ribbeina som én vegg, ryggmusklene som én vegg, bekkenbunnen som én vegg og magemusklene som én vegg.

For oss mammaer er ryggen veldig sterk. Området rundt ribbeina, diafragma, er også veldig sterkt. Men bekkenbunnen – ja, jeg må i hvert fall innrømme at den kunne vært sterkere, og det er jeg helt sikker på at din også kunne vært, for én av tre lekker, så det er mye svake bekkenbunner der ute. Og så har du magemusklene. De jobber ikke helt som før. Det er veldig få av oss som har magemuskler som klarer å holde inne og stabilisere, holde pappesken stabil; de vil la hele pappesken gå ut. En del av oss har også diastase, det vil si at de rette magemusklene er delte; altså er pappesken din åpen. Og når du da skal bøye deg over badekaret – stabilt diafragma, stabil bak, men elastisk nede og åpen eller elastisk foran.

Se for deg at jeg er en pappeske, og så bøyer jeg meg framover. Hva skjer da når veggen foran faller ut? Jo, baksiden må jobbe mye hardere. Og når jeg har stått i den posisjonen lenge nok, så kollapser jeg og blir sliten, og det føles som om ryggen knekker. Det er rett og slett fordi magemusklene dine ikke stabiliserer og holder deg oppe, bekkenbunnen din stabiliserer ikke og holder deg oppe, og ryggmusklene må jobbe ekstremt mye. Og sånn kan det ikke være. Så det første du må gjøre, er å få sjekket magen din, trent opp bekkenbunnen og magen din – og så må du begynne å bruke ryggen din riktig. Og det å bruke ryggen sin riktig, det er det enkleste. Det er det du kan gjøre nå. Treningen tar du litt mer steg for steg, men å bruke ryggen din riktig kan du gjøre nå.

Bøy deg riktig

Det som jeg ser, er at mange mammaer bøyer seg og «beskytter» ryggen sin, og det funker ikke; det funker veldig dårlig, faktisk, og det gjør at ryggen din blir mye verre. Det du mest sannsynlig gjør, er at når du bøyer deg framover, så holder du litt igjen med hendene bak i korsryggen, du prøver å passe på korsryggen din, og så blir området bak enda mer dratt ut. Det er som at du tar ryggraden din og spenner den ut så mye som mulig, og så prøver du å holde den igjen, holde halebenet innunder rompa. Og det gjør du mest sannsynlig ubevisst fordi du skal passe på ryggen din. Jeg ser det gang på gang på klinikken at dere mammaer gjør det, og de aller fleste vet det ikke, men de gjør det.
Det du må prøve å gjøre, er å bøye deg mer ved å få rompa og halebenet ut og få litt mer rett rygg, for da er det lettere for ryggmuskulaturen din å jobbe. Når den står utspent, må den jobbe veldig hardt, men hvis du holder den rett, i vater, så er det både mye lettere å finne bekkenbunnen og magemuskulaturen, og det er også mye lettere å få jobbet riktig med rompa og korsryggen. Og når du da lærer deg den riktige bøyeteknikken og får rompa ut, så kan du stå mye lenger, og jeg er sikker på at du kan vaske håret på begge ungene og kose med dem. Og det er jo digg. For vi vil jo ha en sterk, stabil rygg som funker når vi skal gjøre husarbeid, når vi skal bade barn, rydde, kle på – you name it. Vi trenger en sterk rygg, og vi lever et helt annet liv nå enn vi gjorde før vi ble mammaer.

Begynn i dag!

Jeg har laget en egen liten video til deg der du kan se hvordan du bøyer deg riktig, hvordan du får den rompa di enda mer ut – så gå og last ned den, så du får begynt nå. Du må begynne i dag, ikke i morgen, for gjør vi ingenting, så skjer det ikke en dritt. Last ned videoen, begynn i dag, og så begynner vi så smått med treningen. Det går ikke an å ta sjumilssteg, vi er nødt til å ta små steg i riktig retning – men da, kjære venn, da får du bekken og mage på etter hvert. Det kommer. Ingenting er gjort på en-to-tre, men å bøye seg, det skal du få til allerede nå. Så last ned videoen så du lærer deg hvordan jeg og mange andre mammaer bøyer oss riktig og kan bøye oss lenge. For det skal du også kunne gjøre.

Er du klar?

Da kjører vi!

Du trenger den nå i sommer?

Sommer klem, Marianne