På benken min har jeg ofte mammaer som har vondt i ryggen – og det har kanskje du, også? Du kjenner noen ganger at du blir trøtt og sliten, noen ganger kjennes det som om ryggen din knekker av – det stråler, det murrer og du vet ikke helt hvor du skal sitte, ligge, gå, stå … Vondtene bare flytter seg rundt hele tiden. Du kjenner det spesielt når du står mye, går mye, når du skal reise deg opp, komme deg opp fra gulvet.

Du kan gjøre mye selv

Vet du hva? Du er ikke alene. Det jeg ser her på klinikken, er at veldig mange av dere mammaer som trenger å få litt behandling, kunne ha gjort mye selv. For det handler faktisk mye om at muskulaturen din er for stiv. Den brukes ikke nok, eller den brukes for mye fordi magemusklene dine ikke samarbeider.

Magemusklene dine spiller en stor rolle for hvordan ryggen din har det, og hvordan strålingene også påvirker deg. For veldig mange av oss mammaer er det slik at når vi bøyer oss framover, så henger magen der som en sliten, slapp strikk, eller som en hengekøye, i stedet for å holde oss oppe. Og det gjør at ryggen jobber ekstremt mye. Hver gang du bøyer deg framover fordi du skal stelle et barn, mate, skifte bleie, rydde i en skuff, henge opp tøy, så må ryggen din jobbe mye. Og da blir den trøtt og sliten.

Tren magen din

Det aller beste du kan gjøre, er å begynne å ta vare på magen din – trene den, rett og slett. Og det er ikke så vanskelig som du tror, men du må jobbe med de riktige øvelsene – og kanskje du ikke skal jobbe med situps og planke? Jeg sier i hvert fall til kundene mine at de som begynner med situps og planke vil ikke få effekt – men de som begynner dypere inn i muskulaturen og får den gode støtten, den støtten som holder magen inne, de får den gode kontrollen de trenger.

Hvis du vil ha øvelsene, finner du dem på mammaklinikken.no/retttrening. For trene, det må du gjøre. Men du, ikke begynn å svette og tenke at nå må jeg gå på treningssenter, nå må jeg komme meg ut, jeg har ikke tid … Jo, du har tid til dette. Det her er øvelser du kan gjøre mens du f.eks. ser på denne videoen! Det er helt genialt.

Tøy rumpa di

Det som jeg gjør oftest på pasientene når de kommer til meg, er rett og slett å tøye litt på rumpa deres – og det kan du gjøre nå! Sett deg med den ene ankelen opp på det andre kneet, rett deg opp så ryggen er helt rett, og så bøyer du deg framover med rett rygg. Dette kan du gjøre mens du mater, mens du sitter og snakker med en venninne, mens du sitter og venter på at mannen eller barna skal bli ferdig å spise – ankelen opp på kneet, bøy deg framover, hold ryggen rett, og så tøyer du. Hold den i 30-40 sekunder, kom opp igjen, vri deg litt over mot det bøyde kneet, og du kjenner det lenger inn i rumpa.

Ja, jeg vet at vi snakket om at du har vondt i korsryggen. Men rumpa di, den har så mye å si – for den jobber den ene veien, og så jobber korsryggen den andre veien, og så driver de to og «krangler» – og så får du den trøtte korsryggen. Derfor: Ta de to øvelsene, gjerne morgen, midt på dagen og kveld, tøy 30–40 sekunder og slipp. Veldig enkelt, og det vet jeg at du får til.

Kom deg ut på tur!

Og så vil jeg anbefale deg å komme deg litt ut. Kom deg ut på tur. Dette sier jeg hele tiden til pasientene mine på klinikken. Og vet du hva, de som skjønner hvor effektivt det er, de sier: Herregud, hvorfor vet ikke alle det? Hvorfor går ikke alle på tur? Det handler bare om en liten tur – en tur på 15–20 minutter er så utrolig bra. Men uten vogn. For når du går med vogn, så går du hele tiden og støter mot noe, du kan ikke lange ut, for da kommer du til å sparke i vogna. 15–20 minutter har du tid til alene – der du får brukt armene dine og du får langet litt ut – helst i skog og mark. Men kan du ikke gå i skog og mark, så gå i grøftekanten der du bor, og så langer du litt ut.

Oppsummert: Har du vondt i ryggen, så må du trene magen, tøye rumpa med to ulike øvelser, og så må du begynne å gå tur. Flere tips kommer – men begynn med disse øvelsene nå. For jeg vet at du vil ha en helt rå rygg som samarbeider med deg, som lar deg få være den mammaen du ønsker å være.

Marianne