Er du en av de som våkner med stiv nakke, vondt i hodet og en dag som rett og slett ikke er helt som du hadde ønsket fra starten av? Da er du ikke alene. Ekstremt mange som kommer inn på min klinikk har kink i nakken og hodepine, og de våkner etter noe som skulle ha vært en avslappende natt med stiv nakke. Derfor tenkte jeg at jeg skulle dele hva du kan gjøre, og hva som kan være årsaken til at du våkner med den hodepinen, den kinken og den stive nakken.

Ikke sov på magen!

Det aller vanligste for dere som våkner med disse plagene, er at dere sover på magen. Ja, jeg vet, det er ekstremt deilig å sove på magen, for det syns jeg også. Men jeg vet også at sover du på magen, så kommer også hodepinen. For har du tenkt over at når du sover på magen, så er det som om du sitter med svai rygg og med hodet vridd til siden. Og for å være helt ærlig, bare det å sitte i den stillingen i noen sekunder gjør at jeg kjenner det oppover i nakken. Jeg kjenner at det er ubehagelig, at det er noe jeg ikke gidder særlig lenge. Men når du sover, og du sover på magen, så ligger du i den posisjonen i mange timer! 8 timer, kanskje? Det er veldig lenge …

Det som skjer, er at når du ligger i den posisjonen, så drar du sammen all muskulaturen på den ene siden av nakken og strekker ut på den andre siden. Når du får det ekstra dyttet, den vridningen på nakken, så har virvlene, spesielt øverst i nakken og i overgangen nakke skulder, en tendens til å låse seg, og så kommer kinken, hodepinen og svimmelheten.

Uvane? Feil pute? For myk madrass?

Mye av årsaken til at man ligger på magen, er enten vane, at sengen er for myk eller at puten din er feil. For veldig mange av dere har ikke pute som gir god støtte, eller dere har noen unger som kommer og overtar den for dere … Kjent?

Det som er viktig å tenke på, er at når du ligger, så skal du få støtte i området mellom nakke og skulder. Min favorittpute er en formpute som er litt buet, slik at når jeg legger meg på siden får jeg god støtte opp i nakken, hodet faller inn på puten, og den former seg – og når jeg snur meg, følger puten og formingen med. Mens har du en vanlig dunpute, så har du kanskje lagt merke til at du legger den innunder, du puffer og ordner og drar, og du puffer den opp litt på kvelden så den skal være fluffy og god. Men se på puten om morgenen: Har du god støtte i nakken om kvelden, men bare støtte øverst på hodet om morgenen, så er det på tide å bytte pute! For da kan mye av plagene dine forsvinne.

Får du god støtte i nakke- og skulderområdet og får hvilt hodet, uansett om du sover på siden eller på magen, så får musklene dine hvile. De trenger ikke å være på jobb hele natten. Og da er de mye mer samarbeidsvillige når morgenen kommer.

Madrassen er også kjempeviktig for at du skal få en god natts søvn og ikke havne på magen. Har du en for myk madrass, så ser vi ofte at du havner på magen, og du får den svaien fordi du har lyst til å slappe av i ryggen. Når du ligger på siden må du liksom ligge og holde igjen med ryggen, du må holde igjen med rumpa for at du ikke skal dette rundt, og derfor bare vrir du deg rundt, slapper av i magen, havner i mageleie og får hvile hele ryggen. Men du vrir både hofta og nakken, så veldig mange som sover på magen får faktisk både hofteplager og nakkeplager.

Bytt pute eller madrass? Endre vaner?

Så prøv å tenke litt over hvordan du ligger på den puta, og hvordan madrassen din er. Det er ikke alle som trenger å bytte, noen må bare begynne å tenke: Hver gang jeg sovner på magen, så legger jeg meg over på ryggen eller siden. Jeg vil havne på magen igjen, men jeg legger meg over. Og så kommer du ett steg lenger, hele tiden. Det er enkle triks. Jeg har absolutt vært der selv; hver gang jeg for eksempel er på hotell som ikke har gode puter, så havner jeg på magen. Og hva skjer? Jo, hodepinen sitter bak i hodet og inn i øyet, og jeg kjenner meg stiv i nakken. Når jeg er hjemme (borte bra, men hjemme best) og madrassen og puten gir meg støtte, så har jeg – bank i bordet – ikke vondt i hodet eller ryggen. Så det å sove godt kan hjelpe deg til å få mindre vondt i hodet, mindre stive skuldre, mindre vondt mellom skulderbladene – og hvem vil vel ikke ha det?

Lurer du på om puten din er riktig, eller om madrassen din er som den skal? Sleng inn en kommentar i kommentarfeltet under, så skal jeg veilede deg.

klem Marianne