Det å være trøtt og sliten mellom skulderbladene, kjenne at det brenner litt, at det er tungt å rette seg opp og at man føler at man bare henger som en potetsekk, er kjempe vanlig. Men det betyr ikke at du trenger å fortsette å ha det sånn, og det betyr heller ikke at du trenger å bare godta at det er sånn.

Derfor tenkte jeg at jeg skulle dele fire tips med deg i dag, på hva du selv kan gjøre for at du skal bli kvitt de plagene, og for at du skal kunne behandle dem litt. 

1: Tøy brystet

Det aller første jeg vil anbefale deg å gjøre, er å tøye litt på brystmuskulaturen. Det høres kanskje litt kjedelig ut, men det er veldig viktig. For alt det vi gjør i hverdagen vår, er foran oss. Vi mater, vi steller, vi rydder, vi jobber ved pc-en, vi sitter på telefonen, vi triller vogn – alt er foran. Og så fort armene kommer fram, så synker vi ofte litt ned.

Brystmuskulaturen går fra brystbenet og ut og fester på armen – så det at den er kort, kan være med på å dra skuldrene dine litt framover, slik at du får mer spenninger.

For å få sluppet opp litt på den muskulaturen, kan du stille deg opp mot en vegg. Ha cirka 90 grader i albuen, eller i hvert fall bøy i albuen (for muskulaturen går jo ikke over albuen), og så legger du armen inn mot veggen, et hjørne eller en dørkarm. Legg armen inn, bøy litt i knærne så du klarer å holde deg rett i ryggen, og så vrir du deg litt framover. Da vil du kjenne at det strekker litt i brystmuskulaturen.

Du kan gjerne prøve å holde overarmen både rett ut, ett hakk høyere, og enda et hakk høyere. Det er mange som vil kjenne at det prikker litt i hånda eller at man blir litt kald i hånda, og det er fordi blodårene og nervene våre går innunder armmuskelen, og det er kanskje bare enda et tegn på at du trenger dette.

Og det er fantastisk enkelt å få dette inn i hverdagen, ved at du gjør det når du venter på at noen skal komme, f.eks. kle på seg i gangen, eller at du tar én arm på hver side av døra når barna roper på deg på kvelden – så får du gjort disse små tøyeøvelsene.

2: Få i gang bevegeligheten

Tips nummer to er å få i gang bevegeligheten bak så vi kommer oss opp. Mange kan oppleve at de er litt stive i ryggen, at det er tungt å få rettet seg opp, og at det er ganske tungt å få tatt de dype pustene.

Da er en håndklerull helt genial! Dette er en øvelse som jeg anbefaler deg å gjøre på gulvet. Du ruller et håndkle sammen, legger håndklerullen på gulvet, legger deg bakover på ryggen så håndklerullen er ca. ved bh-stroppen din, og så legger du armene opp over hodet, som om du vil tøye brystet. Når du ligger der, vil du kjenne at det presser litt på ryggsøylen. Ligg der og pust dypt noen ganger, inn og ut.

Så kan du plassere håndklerullen litt høyere opp, og så gjør du det en gang til. Du begynner altså ved bh-stroppen, går ett hakk høyere opp, legger armene opp over hodet, og ligger der og puster dypt. Noen ganger vil det kjennes ubehagelig å ha en stor rull – da ruller du det bare ut litt, så du får en litt mindre rull, og da vil du kjenne at det blir mindre trykk. Og det er heller ikke farlig om du hører et lite knak. (se video under der viser jeg øvelsen)

Når du ligger der og puster, vil du få en tøying av ryggsøylen, en såkalt mobilisering, noe som ofte føles veldig deilig. Det er en øvelse som både jeg og mannen min tar mye, f.eks. etter at jeg har vært på klinikken, eller når vi har sittet mye foran en pc og jobbet. Så denne øvelsen er helt gull!

3: Tenk på holdningen

Det tredje jeg vil anbefale deg, er å tenke på holdningen din. Veldig mange av oss har en litt dårlig holdning. Vi synker litt sammen som en potetsekk og blir sittende, stående og gående der «nede». Det å da være bevisst på holdningen vår, vil gjøre at vi på en enkel og avslappet måte vil kjenne at kroppen har bedre balanse.

Når du har en god holdning, vil du kjenne at det er lettere å bruke armene enn når du er nedsunket. Når vi synker sammen, vil nakken få en større belastning, og området mellom skulderbladene vil bli mer trøtte og slitne, samtidig som vi får mindre bevegelse i armene når vi f.eks. er ute og går – noe som igjen gjør at muskulaturen ikke får ristet så mye på seg og dermed blir stiv.

Jeg skal dele et innlegg der du kan få tips på hvordan du justerer holdningen. Men tenk på å ha en god holdning – uten å skyte fram puppene, men bare tenke på hvordan du balanserer kroppen, hvor du har knærne, hvor du har bekkenet, hvor du har ryggsøylen, for så å bruke armene dine litt når du går. Kanskje se for deg tauene som henger fra taket i en gymsal: at du har de foran deg, og så tar du tak i ett og ett tau når du er ute og går. Da får du en veldig god sving i skuldrene og i nakken, og det er kjempebra for området mellom skulderbladene. 

4: Tren muskulaturen

Det er også bra å trene området mellom skulderbladene litt; musklene der er små, de trenger styrke og de trenger å få jobbe litt, mer enn bare statisk.

En veldig enkel ting du kan gjøre akkurat her og nå, er at du plasserer hendene ned langs siden, trekker sammen skulderbladene og vrir hendene utover. Skyt fram brystet, vri armene utover.

Denne øvelsen kan du gjøre stående, eller du kan ligge på magen, vri skulderbladene og løfte overkroppen opp. Og tenker du da på at du også skal ha med bekken og mage, så vil du få enda mer ut av den øvelsen. 

Ta action – nå!

Fire enkle steg, triks og råd for at du skal få mindre vondt mellom skulderbladene, bli mindre trøtt og sliten og kjenne mindre brenning. Nå er det din tur til å ta fatt på dem – og du skal starte i dag! Har du bare lest/sett dette innlegget og ikke gjør noe med det – ja, da skjer det ikke noe, heller. Ta action og gjør jobben, du også!

klem Marianne