Mange mammaer, og kvinner ellers, ønsker å ha en mage som er trent. Men veldig mange syns at de ikke har tid til å trene. Jeg får aldri satt av tid, jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne, jeg får ikke effekt av treningen …

Derfor, kjære du, tenkte jeg vi skulle trene litt mens vi tar på oss buksa!

Kontakt og de små stegene

For ja, du kan trene mens du tar på deg buksa. Det handler faktisk om å få kontakt med magemusklene og bruke dem riktig – og jo mer av de tingene du putter inn i hverdagen din, jo mer får du trent.

For det handler ikke om å sette av masse tid. Det handler om å ta de små stegene, gjøre litt, og få helt rå effekt. Jeg tror du kommer til å bli blown away av hvor mye effekt du får av å bare gjøre det lille. Men for å trene, så må vi vite hva vi har å jobbe med.

Magisk mage

Mange er litt flaue over og misfornøyde med magen sin – men det syns jeg ikke vi skal være. Magen din har gjort en helt fantastisk jobb – spesielt du som er mamma: Tenk at det har ligget en unge inni der! Det er rått og fantastisk!

Og det at magen din da har blitt strukket ut så sinnssykt mye, viser bare hvor magisk du er. De strekkmerkene og det du ser på magen din, er faktisk tegn på at du er blitt en mamma – så vis takknemlighet til magen din.

Snakk pent til magen – og koble hjernen på

Ja, det har mye å si hva vi sier til oss selv. For når vi snakker pent til oss selv, så vil vi ta bedre vare på oss selv. Det vi ikke liker, det vil vi skyve enda mer unna oss. Så si til magen sin: Hei! Bra! Vet du hva? Nå skal jeg ta vare på deg. Nå skal jeg gjøre noe godt for deg, og vi to skal bli venner, vi skal støtte hverandre opp og vi skal danne en kjærlighetstriangel her nede.

For magen din har lyst til å hjelpe deg; den har lyst til å støtte deg opp. Men det som skjedde, var at da du gikk gravid (og dette gjelder uansett hvor lenge det er siden du fødte), så ble magen din strukket ut, og så ble den hengende og slenge.

Det som er (og det skal du være kjempeglad for), er at når magen din ble strukket ut, så skrudde hjernen din av kontakten så du skulle slippe å kjenne på den strekkingen. Det første vi må gjøre, er derfor å få hjernen på.

Test magen – og test kontakten

Men det er ikke bare det at magen ble strukket ut som skjedde da du gikk gravid. En del får også diastase; det vil si at magen blir strukket så mye at de får en glipe midt på magen. Det som da skjer, er at når du løfter, bærer og holder på, så vil magen tyte ut, og så får du den bolle-/gele-/foccacia-aktige magen – fordi den faktisk ikke funker.

Og når magen din står ut, så er det også mange som får dårlig fordøyelse, mye luft, mye utstående mage og mye dårlig pust, fordi magen rett og slett ikke funker.

Så det å teste magen sin, det å vite om du har en diastase og det å vite hvordan kontakten er, er kjempeviktig for at du skal kunne både starte treningen riktig og fortsette riktig.

Hva vil du oppnå?

Så er det også viktig å vite: Hva er det DU ønsker å oppnå med magen din? Og hvorfor ønsker du å oppnå akkurat dette? Hva ønsker du å oppnå, hvorfor ønsker du å oppnå det, og hva vil det gi deg?

For er det én ting som gjør at vi veldig ofte faller av treningen, ikke får gjort treningen, så er det at det rett og slett ikke er så viktig for oss. Og da, kjære du, kan du droppe å si til deg selv at: Åh, jeg skulle trent litt mer mage, jeg liker ikke den magen – hvis det faktisk ikke er så viktig for deg å få trent den magen. For det som er viktig, det får vi gjort. 

OK. Det var litt om hva som er årsaken til at magen din er som den er, og litt om mental trening. For allting henger sammen. Jeg er veldig opptatt av det med helhet, og det vet jeg at du også er.

Men jeg sa at vi skulle øve oss på det å få på oss buksa:

Hva trenger du for å få kontakt?

Det å trene bekkenbunnen er kjempeviktig, for den er koblet opp til magemusklene – og det snakker vi om en annen gang. Men det vi kan gjøre akkurat når vi begynner å få kontakt med magen, er jo rett og slett det å kontakt med magen.

Hva er det du trenger for å få den kontakten? De aller fleste av oss ønsker en flatere mage, og de ønsker en kjernemuskulatur som er sterk. De ønsker god støtte, stabilitet og balanse – og kanskje til og med at magen ser godt ut. Jeg kan ikke love deg quick fix, men vet du hva? Plutselig er det du som får det. For ja, quick fix fins for de som har det lagt til rette for seg. 

Kontakt under navlen

Det aller første du trenger, er jo å FÅ kontakt. Og den nederste delen av magen, innunder navlen, er den delen det oftest er vanskeligst å få kontakt med. Det er gjerne der magen står mest ut, og det er gjerne der vi kan kjenne på litt smerter og ubehag.

Men hva er det du egentlig gjør når du trener (eller kunne ha trent) magemuskler i dag? Og hva skjer da med magen din? For, som nevnt: Hva er det vi har å jobbe med? Vi ønsker jo ikke bare å trene øverste del av magen, innunder ribbeina; vi ønsker også å trene den nedre delen, under navlen.

Så når vi nå skal ta på oss buksa, så vil jeg du skal begynne med å koble på hjernen din. For, som sagt, når magen din ble strukket ut, så skrudde hjernen din av kontakten for at du ikke skulle kjenne på strekkingen. Den kontakten, det at hjernen din faktisk vet hvor de magemusklene er og hvordan de jobber, er det det neste steget du nå skal ta.

Legg merke til hva som skjer

Så neste gang du drar på deg buksa, vil jeg at du skal legge merke til – stoppe opp og kjenne etter – hva som skjer med magen når du knepper igjen knappen. Hva gjør du da? For vi gjør en liten magebevegelse idet vi knepper igjen!

Og hvor mange ganger knepper ikke du igjen den knappen i løpet av dagen? Jo, du er sikkert på do en åtte ganger, og du knepper kanskje opp buksa når du sitter og må kneppe den igjen når du reiser deg opp igjen.

Legg merke til hva som skjer når du knepper igjen knappen. For det første steget til å få kontroll på magen, er rett og slett at hjernen din begynner å få kontakt der nede. Og vi kan ikke få kontakt med magemusklene bare én gang i uka; vi må få det jevnlig og suksessivt.

Neste steg er å tenke på glidelåsen. Den står foreløpig og spriker. Hva er det du gjør, når du drar igjen buksesmekken? Tenk at magebevegelsen skal skje fra bunnen. Bekkenbunnen og magen din er koblet sammen, og når du nå tar tak i glidelåsen og drar den igjen, så vil du også jobbe enda mer med den delen innunder navlen.

Bruk pusten – og begynn rolig

Magen din er til for å brukes – bruk den i pust. Pust er alfa og omega for at du skal få god kontakt med magen din, og for at du skal kunne trene tyngre og hardere styrke på magen etter hvert.

Situps, planke og lignende blir for hardt for veldig mange mammaer, spesielt for dere som har en mage som står litt ut, og kanskje til og med har en diastase. Så derfor begynner vi rolig så vi får effekt. Vi får øvelsene inn i hverdagen, vi starter rolig og får effekt, og vi begynner med de muskelen vi faktisk trenger og ønsker, ved hjelp av kunnskap.

Vipps – du er i gang!

Så: Opp med buksesmekken. Ta tak i buksa, legg merke til hva som skjer når du knepper igjen knappen, og hva som skjer når du drar igjen buksesmekken. Pass på at du ikke bruker ryggen eller rumpa, men at du faktisk bruker den nedre delen av magen.

Kjenn gjerne litt på huden: Det å klype litt i huden og muskulaturen er også med på at hjernen din begynner å skjønne hva den har å jobbe med. Så du begynner med å stimulere (du kan også ta en isbit og legge den innunder navlen så du fryser litt) – og så er du i gang med å få trent magen din. Og vipps! så har du trent magen din mens du tar på deg buksa!

Bli med og lær mer!

Marianne