Du som har små barn er sikkert ganske vant til å snakke om tiss, bæsj og promp blant barna dine, men i dag skal vi snakke om din tiss, bæsj og promp. 🙂
For er det noe vi mammaer sliter med så er det kontroll på underlivet. Men du er ikke alene for det er altfor mange som sliter.
Du har helt sikkert prøvd å knipe, men kjenner du deg igjen i et av disse utsagnene?

  • Du har gjort det bra, men du ble litt lei.
  • Du ble oppgitt fordi du ikke fikk det til.
  • Du vet ikke helt hvordan du skal klare å knipe.

Her er noen gode grunner og gode rutiner for å starte å knipe igjen.

Derfor må du gjøre bekkenbunnsøvelser jevnlig

Tiss. Det å lekke er veldig vanlig. Mange kvinner må planlegge hva de drikker og når de drikker, for å ikke lekke. De må også planlegge dobesøkene sine. De har hyppigere dobesøk nå enn før. Vet du hvorfor?
Det er flere grunner til dette

1 ) Du har ikke kontakt med bekkenbunnen og du klarer ikke å knipe.
Da er det bare å begynne med knipeøvelser. Men du kan ikke begynne så hardt.
Du må begynne lett for at musklene dine skal henge med og få det til.

2) Du har for dårlig tid og når ikke å tømme blæra.

Som mamma er det sjelden du får gå på do alene og stort sett er det alltid noen som kommer etter deg eller noen som roper på deg. Kjent?
Det å forte seg fungerer dessverre ikke så bra. I alle fall ikke i det lange løp.
Det som skjer er at du tisser og tror du er ferdig, men du har kun fått tømt halve blæra. Da er det kanskje ikke så rart at du må på do igjen om etter en kort periode eller at du lekker litt?

Mitt råd til deg er å få kontroll på bekkenbunnen og begynne å tisse 2 ganger under samme do besøk slik at du er sikker på at du har tømt deg helt. 🙂

Hold igjen pompen og la bæsj komme.

Du er kanskje en av de som sliter litt med å holde igjen en promp? Dessverre er det de som knekker halebenet under fødselen. Det er også de som får en real trøkk mot halebenet under fødselen. Og så er det de kvinnene som har fått skikkelige spenninger i bekkenbunnen. Det kan gjøre at du har vanskeligheter med avføring. For når du er på do må ringmuskelen i rumpa/anus slippe ut for å la bæsjen komme ut. Når bæsjen står og presser på baksiden og ikke kommer ut blir bekkenbunnsmuskelen mer spent og irritert og du får forstoppelse. Men for at du skal kunne slappe av i bekkenbunnen din slik at du får bæsjet må du vite hva du skal jobbe med og hvordan. Du må også kunne slappe av i bekkenbunnen for å kunne knipe når prompen kommer. Men hvordan skal du vite hvordan du slapper av og hvordan skal du klare å holde igjen prompen?

Jo, du må bli kjent med bekkenbunnen din.

Har du tenkt over hvor lite ekstra styrke du har når en muskel allerede er dratt sammen? For eksempel så er det vanskelig å bøye en arm som allerede er bøyd.
Det samme er med bekkenbunnen din. Står den i helspenn så er det ikke så lett for denne muskelen å jobbe mer, men det er heller ikke så lett å slappe av.

Hjernen din skrur av kontakten

Visste du at hjernen din «skur av» kontakten med bekkenbunnen din når du går gravid? Hjernen er gjør dette for at du skal slippe å kjenne all strekkingen som skjer der nede. Men påbryteren slår seg ikke på like automatisk. Kjipt. Hva skal du da gjøre?

Du må bli kjent med bekkenbunnen din på nytt. La hjerne din koble seg på. Du må la hjernen og bekkenbunnen din få bli koblet sammen slik at du kan slappe av så bæsjen kommer ut det ene øyeblikket og i de neste må du klarer å spenne bekkenbunnen din når luften siger ut på et upassende tidspunkt.

Du må trene bekkenbunnen for å:

  • bli sterkere
  • kunne slappe av
  • få opp styrken slik at du kan holde igjen

Hvor mye tåler bekkenbunnen din?

Jeg er sikker på at du ønsker å ha en bekkenbunn som tåler litt mer enn at du bare skal stå og gå. Jeg tror du ønsker en bekkenbunn som også tåler det kraftige nyset under løpeturen. En bekkenbunn som ikke smerter under samleie. En bekkenbunn som tåler at du løfter tungt. En bekkenbunn som lar deg drikke vann akkurat når du ønsker det uten at du må tenke deg om.

Har jeg rett?

Så min venn, er bekkenbunnen din sterk nok?
Vet du både hvordan du skal spenne og slappe av i bekkenbunnen din?
Om ikke – last ned 3 gratis videoer som hjelper deg til å få kontakt med bekkenbunnen din.

Knip, knip.

Marianne