http://https://youtu.be/ZNcGPx8MuEc

Jeg har ikke tid …

Tidsklemma tar oss. «Jeg har så mye på tapetet, jeg har ikke tid til å trene, jeg har ikke tid til å passe på meg selv.» Ungene, mannen, huset, jobben – alt krever tiden din. Men har du tenkt over at det er du som bestemmer over din tid? At det er du som lager din tid? Det hjelper ikke å stresse! Og nei, jeg skal ikke være belærende nå. Men jeg skal dele mine råd på hvordan jeg har fått mer tid. For jeg slet med å gi meg tid. Gi meg tid til å trene, gi meg tid til å gjøre ting jeg hadde lyst til, ting som bygde meg opp. Men da jeg så hvor enkelt det var å spørre om tid og å gi meg tid, og hvor mye det ga meg, begynte jeg å ta tid. Jeg begynte å gi meg Marianne-tid.

Mine enkle løsninger på tidsproblemet

For det første: Jeg begynte å spørre. Jeg syntes for eksempel det var veldig vanskelig å få trent, for jeg hadde lyst til å være sammen med familien, og jeg følte at i helgene, når vi endelig hadde tid, måtte vi gjøre allting sammen. Til jeg en dag spurte mannen min, etter at vi hadde spist frokost:

-Går det bra om jeg trener litt, om jeg går ut en halvtime og går meg en tur eller jogger?
-Bare gå!

Ungene var superhappy da jeg kom tilbake; de hadde gjort noe kult med faren, de hadde egentlig ikke merket så godt at jeg var borte. Og jeg følte meg fantastisk og hadde masse energi til å gjøre ting med dem etterpå, i stedet for å være trøtt og «seig» hele dagen.

Jeg begynte også å sette av tid til meg selv i kalenderen. For vi booker opp alle møter, alle avtaler, alle bursdager, alle «kalenderting» – det er så mye som skal inn i kalenderen! Men vi glemmer å sette av tid til oss selv. Men setter du av tid til deg selv, så har du tid til deg selv. Hvis ikke blir tiden bare spist opp.

Alt det du MÅ …

Veldig mange sier: «Jeg kommer meg ikke i seng, for jeg MÅ ha litt tid alene. Jeg må rydde, jeg må smøre mat, jeg må fikse ditt, jeg må ordne datt.» Men MÅ du det? MÅ du fikse og ordne alt sammen? Jeg spurte en mamma på klinikken, som sa at hun hadde litt dårlig tid og at hun følte at hun hele tiden måtte være sammen med barna og leke med barna:

-Får du egentlig lekt så mye med dem når du er så sliten?
-Nei …
-Nei. Vil du ha barn som er delaktige, eller vil du ha barn som du må gjøre alt for?
-Delaktige …
-Tror du barn har vondt av å se at du gjør ting?
-Nei …
-Tror du barna dine liker å hjelpe deg?
-Ja …

Så hvorfor skal du brette det tøyet når de har lagt seg? Hvorfor skal du rydde lekene og tørke støv etter at de har lagt seg?

Barna mine elsker å få en støvklut. Det blir kanskje ikke helt perfekt, og det blir kanskje ikke helt etter min standard, men de gjør så godt de kan! Og får de lov til å øve seg, blir det bedre. Og ved at vi kan gjøre noe sammen, kanskje ikke alltid på deres premisser – vi trenger kanskje ikke alltid å leke med lego eller spille skuespill, vi kan gjøre «hverdagsting», for det å lære «hverdagsting» er også en del av livet – så har jeg fått mer tid. Jeg trengte ikke å henge opp eller brette det tøyet etter at de hadde lagt seg. Så da kunne jeg ha tid til meg selv, komme meg i seng litt før så jeg fikk sove litt mer, ha litt mer energi dagen etterpå, og være en veldig mye bedre mor.

Ta tilbake tiden – bli en bedre mamma!

Skjønner du hva jeg vil? Jeg vil at du skal be om tid, og jeg vil du skal finne tid på din måte. Finn tid til deg og ditt liv. Og ikke stress – det hjelper ikke å stresse. For ting blir ikke gjort fortere, flottere eller bedre ved at du stresser og gir deg dårlig samvittighet.

Jeg håper du kan dele hvordan du kan få bedre tid til deg selv og hva du ønsker å få tid til. Hva tror du at du trenger tid til å gjøre for at du skal bli en bedre mamma? Jeg vet at de erfaringene jeg har på kroppen når jeg ikke har tid til å trene og kommer meg i seng litt sent fordi jeg skal ha gjort så mye, de har egentlig gjort meg til en bedre mamma. For ved at jeg trener får jeg mer energi, jeg har bedre selvtillit, jeg har bedre selvfølelse, og jeg er en bedre rollemodell for barna mine. Ved at de hjelper meg med praktiske gjøremål, blir jeg fortere ferdig. Men at de er med på en del av læringsprosessen, betyr ikke at jeg ikke leker med dem, men de betyr at de lærer på veien.

Jeg håper at mine lærdommer kan hjelpe deg til å få en bedre hverdag. Fortell meg hvordan du skal få mer tid og hva du ønsker mer tid til, så skal vi sammen klare å nå målet.

Klem Marianne