Har du tenkt på kroppen din som en pappeske? Det er nettopp det buken din er nå som du har fått barn. En pappeske som skal ta vare på organene dine, gir deg støtte og stabilitet. Ja, rett og slett en sentral brikke for at kroppen din skal fungere og ikke velte.

Slik er din pappeske:

Du lurer kanskje på hva jeg mener med pappeske. Hvordan er det jeg egentlig ser for meg buken din. Jo, sånn her: Du vet diafragma, puste muskelen mellom ribbena er en vegg.

Ryggmusklene en annen vegg i pappesken. Og bekkenbunnen og magemusklene de to siste veggene. Alt henger sammen som et mesterverk.

Så hva skjer me kroppen under en graviditet? Jo, diafragma og ryggmusklene er gode og stabile selv nå etter svangerskapet for de har det ikke skjedd så mye med nå som du har gått gravid.

Men bekkenbunnen din er ikke like sterk. Kanskje ikke så rart når den har blitt tøyd ut i 9 måneder under svangerskapet. Viste du har visse deler av bekkenbunnen strekker seg 3 ganger sin lengde under en vaginal fødsel? Kanskje ikke så rart at bekkenbunnen da er litt utstrekt, og at vi nå må bytte den ene veggen vår med et elastisk tøystykke?

Så magen. Den som sto ut som en stor ball under svangerskapet. Jeg skal love deg at den har blitt strekt ut de månedene du gikk gravid og barnet vokste inne i magen din. Men du visste du at du kan ha delte magemuskler/diastase? For under et svangerskap går six-pack musklene/de rette magemusklene til siden. I mellom disse er det et bindevev. Dette bindevevet er som en tyggis som blir strekt og strekt. Hos noen blir det strekt så mye at det ryker. Du har da en diastase. Har du diastase/delte magemuskler kan du se på magen din som en åpen pappeske. For du har ingenting som holder igjen. Dersom du ikke har diastase er i alle fall denne veggen tøyd ut. Eller hva sier du? Er magen din like spenstig som før, eller er den mer som en slapp stikk?

Sjekk om du har delte magemuskler!

Hadde du?

Hadde du ristet en åpen pappesken med to faste vegger og en elastisk? Hadde du ristet pappesken med to elastiske vegger og to faste dersom det var verdifullt innhold i den?

Mest sannsynlig ikke. Men visste du at det er akkurat det du gjør med kroppen din når du begynner å løpe, hoppe, gå på bootcamp osv. Du rister på pappesken din. Du rister på klossen som gjør kroppen din stabil. Du rister på tarmer og organer fordi kroppen din ikke klarer å holde de stabile.

De to faste veggene som må ta støyten, og du kan få problemer som smerter i rygge, smerter i hofter, bekken, lekkasje, du blir trøtt og sliten, magen sin står ut mm. Det er ikke sånn det skal være, så ta godt vare på deg selv. Lukk pappesken din før du begynner å trene. Få god kontroll over coremusklene. Få god stabilitet i kroppen din.

Hva bør du gjøre med pappesken din?

Du må lukke den. Dette gjør du ved å trene bekkenbunnen din og de dype magemusklene dine. Vil du ha tips på hvordan du kan gjøre dette?

Click here to subscribe

Ta vare godt vare på pappesken din!

Klem fra en mamme til en annen

Marianne, Naprapat og mammamagetrener.