I dag skal vi snakke om noe så spennende som – en fot! Vi her på mammaklinikken snakker jo mye om det som skjer med en kropp når du er gravid og etter at du har fått barn. Kroppen har endret seg enormt mye. Og da må du spille på lag med den og få den til å samarbeide, sånn at den funker mest mulig optimalt for deg og ditt liv.

Foten er noe vi står og går på hele døgnet. Og der skjer det mange endringer når du får barn. For visste du at de hormonene du er så heldig å ha i bekkenet ditt, som gjør at bekkenet blir så bevegelig at du kan føde barn, de har du også i de andre leddene. Så de andre leddene blir også ganske slarkete og mer bevegelige. Og du har kanskje merket det selv, eller hørt en venninne si: Jeg måtte kaste alle skoene mine etter at jeg gikk gravid – de passer ikke lenger, jeg har gått opp én skostørrelse.

Grunnen til det er at inne i fotbunnen, oppe i leddet, har du mange små bein som er bundet fast i leddbånd, og når du har de gravidhormonene som gjør at leddene blir mer bevegelige så du kan føde barn, så blir også disse leddene mer bevegelige. Og når du synker sammen i foten, så rettes foten ut, og da blir den lengre. Mange begynner å bli mer plattfotet, og du har en bue foran som også synker sammen. Noen får strålinger ut i tærne og kjenner at de ikke kan gå med de samme skoene de gikk med før – og de endringene, de skjer.

Det jeg gjorde, og som jeg anbefaler deg hvis du går gravid eller planlegger å bli gravid, er å gå med gode sko. Ikke gå med flipflopper eller helt flate sko. Bruk sko som er oppbygde, som støtter deg opp Selv elsker jeg Birkenstock og joggesko, og jeg bruker gjerne innleggssåler for å støtte opp fotbunnen. Under svangerskapet brukte jeg det alltid hjemme, men også etterpå, slik at jeg fikk støttet opp så godt som mulig.

Men om nå skaden allerede har skjedd, så er det også viktig å tenke på skotøyet. Har du sunket ned i fotbunnen inne ved hælen eller foran tærne, så er det veldig viktig å gå med gode sko. For hvis du har sunket sammen, er det ikke sikkert at du har et problem i dag, men holder du ting oppe så godt som mulig, så sliter du ikke så mye på andre ledd og muskler som gir den nervestrålingen – for meg kan det føles som en sokk mellom tærne, fordi nervene ligger i klem mellom de små bena, mange får kramper innunder fotbuen, eller de får kuler på utsiden av stortåa eller lilletåa, fordi de ikke har nok stabilitet i foten. Og da er det veldig viktig å gå med skotøy.

Fotens bevegelsesmønster, og om du klarer å holde benet ditt oppe eller om du faller innover med hælen så knoklene på innsiden går litt sammen, forplanter seg også oppover. Så foten din har ekstremt mye å si også for om du har vondt i kneet, om du har vondt i hofta, om du har vondt i ryggen – det forplanter seg faktisk helt opp til topplokket.

Så mitt budskap i dag er: Foten din endrer seg i svangerskapet; hormonene påvirker der også. Og du legger ikke på deg så mye der, så bruk godt skotøy, og gjør det også etterpå. Og ved å trene deg opp, vippe litt opp og ned på tærne, f.eks. når du står og lager mat, og passe på at du bruker godt skotøy som holder deg oppe, som er brede nok og gode nok, er det også med på å påvirke resten av kroppen oppover. Og hvordan alt påvirkes oppover skal vi snakke mer om i en annen læringsvideo. Foten din kan også være årsaken til at du står og henger på hofta, at du har den dårlige holdningen og at du føler deg mindre stabil. Og vi trenger sterke mammaer som funker.

Mitt tips til deg nå: Finn deg godt skotøy, begynn å trene litt – du kan også trene ved å legge et håndkle ned på gulvet og dra det med tærne oppover, det er også god trening for tærne, hvis du ønsker det. Men pass i alle fall på at du går med godt skotøy som passer til foten din. Dropp flipfloppene og de flate skoene. Det er de som gjør at mange får mye vondt, fordi de ikke er bygd opp godt nok. Og det kan det nok hende du trenger mer av nå. Spesielt når du skal løpe etter ungene, bære mer og stå på. Så ta godt vare på foten din – den påvirker mer enn du vet!

Marianne