Er du den mammaen som utsetter og utsetter deg selv? Setter du deg selv på vent? Hva i huleste er det du venter på? Hvis du ønsker den tette, sterke, solide kroppen som funker, som er smertefri og som er din, så kan du ikke vente. Jeg vet det er lett å skylde på at man ikke har tid, man er så trøtt, mannen reiser mye, det er så mye med ungene, det er sykdom i familien, det er dårlig vær … Ja, det er mange unnskyldninger. Men vet du hva: Dropp dem! For unnskyldningene er din verste fiende. Unnskyldningene dine kommer aldri til å hjelpe deg til å få de resultatene du ønsker. Du er nødt til å ta action for at du skal få resultatene.

Barna dine vokser. De vokser og vokser og vokser; snart har de vokst deg over hodet, og snart flytter de. Du trenger å ha en kropp som funker, og det å utsette seg selv, vente på at kan mer, vente på at man har mer tid, vente på at man får lyst – det skjer ikke! For når du er vant til å vente, så kommer du alltid til å vente. Men tar du små steg mot målet ditt, så kommer du til å oppnå det.

Hva er målet ditt?

Hva er målet ditt? Hva er det du ønsker? Og nå må du være ærlig med deg selv. For det hjelper ikke å si at du skal løpe en maraton, eller gjøre noe annet stort som ikke passer deg. Du må stå inne for det, du må kjenne det på deg selv. Jeg synes for eksempel det er veldig kos å kunne bære sønnen min, Vincent. Og jeg vil kunne bære ham fra barnehagen og hele veien hjem hvis han har lyst til det. Det er et mål for meg. Og så vet jeg: OK, hvis jeg skal kunne bære ham fra barnehagen og hele veien hjem, så må jeg bli sterkere. Jeg må få en bedre holdning, jeg må ha mer lårmuskulatur, for jeg må opp og ned og hente bager og sånt. Jeg må ha armmuskler for å kunne bære ham hjem, og ryggen, magen, alt det må samarbeide – og så kan jeg bryte det ned og jobbe mot det.

Det samme må du gjøre. Du må finne et slikt mål som du ønsker å jobbe mot. Og det trenger ikke å være så mye. Hvis du for eksempel ønsker å få mindre stive skuldre, så gå ut og gå deg en tur. 5 minutter, og jeg vet at skuldrene dine kommer til å være mye bedre. Jeg vet også at topplokket ditt kommer til å være mye piggere, og du kommer til å være gladere.

Ikke vent!

Men du kan ikke vente. Du kan ikke si: «Jeg får det ikke til!» For får du det ikke til, så må du få andre beskrivelser. Du må jobbe dypere med det, du må jobbe med andre beskrivelser, du må spørre andre om hjelp. Du må søke hjelp. Google is a best friend. Jeg har mange øvelser liggende her ute. Bruk dem, søk på Google – gjør noe, ikke si at du skal vente.

Jeg holdt på å dø av latter da jeg skulle ta på Vincent en pysjbukse her en kveld. Den var ti centimeter for kort. Så mye av livet var gått forbi. Og den tiden kunne du ha brukt til noe fornuftig – eller så kan du vente. Men sitter du og venter, så gi deg i hvert fall ikke dårlig samvittighet for at du gjør det. Bestem deg for at du skal vente og vær ok med det, eller gjør noe med det.

Men skal du ha resultater, skal du få kroppen din tilbake, så kan du ikke skylde på noen andre. Da må du ta action for ditt liv; ingen andre kan gjøre det. Du må be om å få tid, du må be om å få rom, og du trenger ikke alltid være mamma. Du er en mye bedre mamma hvis du tar vare på deg selv, også. Så ta action og jobb mot ditt liv, din kropp.

Lag en A til Å-plan

Jeg jobber nå med Sterk mamma-deltagerne; jeg sparker dem bak, og jeg lager en plan fra A til Å for hver eneste uke som de skal jobbe med i ti uker nå, og som de skal fortsette å følge resten av livet sitt, sånn at de får kroppen sin tilbake. Du må lage den planen for deg, for du er ikke med i Sterk mamma. Du må lage en A til Å-plan. Hva skal jeg på mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag, søndag? Og neste uke? Lag det i spiselige porsjoner, sånn at du klarer det. Men ta action for livet ditt, slutt å vente, slutt å sutre – jobb heller imot det. Når du jobber, søker hjelp og ber om hjelp, og du gjør noe for å få det til, da kan du få lov til å si at det er vanskelig. Men du får ikke lov til å si det før du har begynt å gjøre noe. Ok?

Vær en voksen. Ta ansvar for ditt liv og din kropp – da vet jeg at du kommer til å få den.

Marianne