Visste du at mensen og hormoner har en stor innvirkning på hvordan bekkenet ditt fungerer? Hvordan bekkenmuskulaturen og bekkenkontrollen din er? Og hvordan plagene veldig ofte kommer i sammenheng med hormonsyklusen din?

Det er i alle fall noe jeg ser veldig ofte her på klinikken. Det har jeg erfart selv, og det har jeg også sett på de andre mammaene: at når de venter menstruasjon, så er kontakten i bekkenbunnen mye dårligere. Det er vanskeligere å få kontakt, det er vanskeligere å klare å holde lenge, det er mange som tisser mer på seg, det er flere som kjenner mer nedpress, og det er også flere som kjenner at smertene i og omkring bekkenet øker rett før og under menstruasjon.

Muskulaturen blir slakkere

Dette har rett og slett med menstruasjonssyklusen din å gjøre. For i løpet av én måned har vi hormoner som går opp og ned, forårsaket av ulike ting – vi skal ikke gå inn på hvilke hormoner som er hvor og når og til hvilken tid, for det tror jeg ikke du egentlig trenger å vite. Men det du skal vite, er at når du har menstruasjon – litt før og litt etter – så er det veldig mange som kjenner at muskulaturen blir litt slakkere.

Viktig å trene – også under menstruasjon

Det at det blir litt slakkere, gjør at du kanskje kan tenke: Åååhhh! De knipeøvelsene, de funker ikke. Men vet du hva? De fungerer egentlig veldig bra. Det er bare det at når du venter menstruasjon, så er du kanskje ikke så sterk, mens etter en menstruasjon er du kanskje mye sterkere. Og når du trener, så øker de to nivåene sammen. Det vil altså ikke si at du ikke skal trene bekkenbunnen din, det vil ikke si at du ikke skal knipe bekkenbunnen din når du føler deg svak, men du må tillate kroppen din å bruke mer tid på å klare å få bedre kontakt, mer kontroll, for så å gå suksessivt oppover og bli sterkere og sterkere. Både under eggløsning og rett før menstruasjon, men også etterpå: at du gradvis går oppover.

Grunnen til at du skal trene, både under, etter, før – ja, gjennom hele måneden, er at du trenger muskulatur som støtter deg opp og som holder deg oppe. Hele måneden, ikke bare noen uker. For du er nødt til å få kontroll på hele bekkenbunnen din.

Click here to subscribe

Bekkenbunnen holder deg oppe

Når du ser bekkenbunnen din forfra på en skjelettmodell av bekkenet og ryggraden, ser du symfysen midt foran, i bekkenet, oppe ved tissebenet. Så har du de to knølene bak i rumpa, og så er det halebenet ditt. Innimellom der finner du bekkenmuskulaturen din, som danner et gulv i bekkenbunnen. Og bekkenbunnen, den hjelper deg til å stabilisere bekkenet innvendig, slik at ikke ting føles ustabilt – for det er ikke ustabilt, det er bare det at det må ha litt mer støtte innvendig. Bekkenbunnmuskulaturen hjelper også til med å holde oppe og få magen din inn – ja, det er derfor magen din blir større og går fortere ut under menstruasjon, fordi kontakten blir dårligere.

Viktig å få kontroll på muskulaturen

Men det er ikke bare dette med at du lekker urin under nysing og når du hopper, eller at du promper eller kjenner nedpress, som har med bekkenbunnen din å gjøre; det har også mye å si for plagene du kjenner, for eksempel den trøttheten i korsryggen, du kjenner det kanskje litt i rumpa, at det er noe rart rundt hofteleddet – dette kan også ha med bekkenbunnmuskulaturen din å gjøre. Det er derfor ekstremt viktig å trene, å knipe, jevnlig – få det inn, få muskulaturen til å samarbeide med deg, spille på lag med deg gjennom hele måneden, slik at du er stabil, sterk og har kontroll på musklene dine. Du hadde for eksempel ikke latt armbevegelsene la være å jobbe noen uker fordi det var litt tyngre å gjøre det. Du må heller spille på lag og si at ok, jeg skal ikke få noe slag i trynet fordi jeg er svakere disse dagene; jeg skal heller tenke at da kan jeg bli sterkere til neste måned – og så trener du litt.

Last ned gode knipeøvelser – begynn i dag!

Vil du ha gode knipeøvelser? Klikk på lenken, og så begynner du å knipe – og så blir du sterkere hele måneden: under menstruasjon, etter menstruasjon. Du får en kontrollert bekkenbunn gjennom hele måneden. Bekkenbunnen din er hjertet i kroppen din, vil jeg si; du trenger den hele tiden, så du må bare gjøre det. Og det er ikke kjedelig, hvis du bare får det til.

Lykke til!
klem marianne

Click here to subscribe