Har du tenkt på hvor mye du sitter i løpet av en dag? Vi sitter ved frokostbordet, sitter vi bilen til jobb, sitter på jobb, spiser lunsj sittende, sitter i bilen på vei hjem. Og slik kan vi forsette i det uendelige. Det slår meg-er stolen blitt vår tids forbannelse?

Å sitte-som naprapat ser jeg daglig hva dette gjør med kroppen…

Det er mange helsemessige ulemper ved å sette seg og bli sittende. Som naprapat ser jeg daglig hva dette gjør med kroppen i form av vondt i rygg og nakke, spenningshodepine, skulder- og underarms problemer -you name it! Det er mye jeg kunne skrevet om, men i dag tenker jeg å se på det fra et MammaMage perspektiv, og tar for meg mage og bekken. Hva skjer der når vi sitter hele dagen?

Reke-formen

Ta en kjapp titt på dine kolleger, og merk deg hvordan de sitter. Du kommer sikkert til å se mange ulike løsninger ved arbeidspulten, men tipper de fleste av dine arbeidskolleger har noen fellestrekk når det gjelder holdning. Jeg tror du vil se en del som sitter med ryggen bøyd, haka stikker ut og skuldrene vender innover mot kroppen. Akkurat! Vi sitter som noen reker mange av oss. Hva gjør denne stillingen med oss?

SITTE SOM EN «POTETSEKK» OG SÅ??

Pusten vår

Å sitte med krum rygg gjør at det blir dårligere plass for lungene.Rett deg opp og ta et godt «magadrag». Du vil kjenne at brystkassa utvider seg foran og ut mot sidene. Sammen med pustemuskelen, diafragma, driver denne bevegelsen luften ned i lungene våre. Tenk deg så dårlig plass det blir for denne bevegelsen hvis vi sitter krumbøyd!

DU KAN JO TESTE SELV- SYNK SAMMEN SOM EN POTETSEKK OG PUST DYPT INN. HVA SKJER?

Du vil merke at brystkassa hindres litt og du tvinges å bruke mer øvre del av brystkassa. Overfladisk pust gir gjerne spenninger i nakke- og halsområdet noe som igjen kan gi hodepine, «klump i halsen» følelse osv.

Tarmen vår

Å sitte som en potetsekk er heller ikke så heldig for mage-/tarmsystemet vårt. Tarmens egenaktivitet, peristaltikk, sørger for å bearbeide maten og skyve den nedover i systemet. Kanskje ikke så rart da, at man kjenner luftsmerter eller treg mage likevel? Stolen Så mye som vi sitter tenker jeg at det er viktig med en god og riktig stol! Fikk du med deg mitt forrige innlegg om «Er kontorstolen go´stolen?» En vanlig kjøkkenstol er utformet slik at man tvinges til å sitte mer bakpå rumpa for å kunne hvile ryggen mot ryggstøet.

HVA SKJER EGENTLIG MED BEKKEN OG BEKKENBUNNEN I DENNE POSISJONEN?

Bekkenet og bekkenbunnen

Bekkenet vårt huser mange av våre viktige, men også intime funksjoner. BEKKENBUNNBekkenbunnen ligger som en tynn muskel helt nederst i bekkenet med åpning for urinrøret, skjeden og endetarm. I stående posisjon vil fremre del av bekkenet, symphysen, gi en god støtte til spesielt urinrøret som ligger fremst. Mens i sittende posisjon, som på en kjøkkenstol, vil bekkenet tiltes litt bakover og urinrøret vil ikke lenger kunne hvile mot denne strukturen. Den berømmelige tyngdekraften sørger for å trekke ting ned (ja-dessverre)og bekkenbunnen ligger nederst og må ta imot for dette. Kanskje ikke så rart da, at det kan være vanskelig å holde tett når vi plutselig reiser oss opp for å løfte bort 2 åringen som klatrer i bokhylla, eller at det gikk skeis på boot-camp kl. sent på kvelden etter en lang dag…sittende..på jobb??

 

Eller hva?

Innlegget er skrevet av Anette, go´ fornøyelse!