Vi har alle hørt uttrykket «No pain, no gain,» men når det gjelder trening og styrketrening, kan det være farlig å følge denne filosofien til punkt og prikke. Å starte for hardt og for tidlig i treningen kan føre til økte smerter, inkludert smertelekkasjer, nedpress og en følelse av manglende indre styrke. I dette innlegget skal vi utforske hvorfor dette skjer og hvorfor det er viktig å bygge opp treningen gradvis for å oppnå sterke og varige resultater.

 

Hvorfor starter for hardt kan føre til mer smerte:

 1. Mangel på Muskelstyrke: Når vi begynner å trene, kan det hende at våre dype kjernemuskler og bekkenbunnsmuskler er svake eller ubrukte. Hvis vi umiddelbart går inn i intens styrketrening, risikerer vi å bruke større, overfladiske muskler i stedet for de dypere kjernemusklene. Dette kan føre til overbelastning og smerte.

 2. Manglende bevissthet: Å utføre øvelser riktig og bevisst er viktig for å bygge indre styrke. Hvis vi ikke er oppmerksomme på kroppens signaler og riktig teknikk, kan vi utilsiktet aktivere feil muskler og øke risikoen for smerte og skader. Det er nettopp derfor Sterk Mamma jentene får aha oppleverer når de gjør «helt vanlige» øvelser. De får plutslig effekt.

 3. Overanstrengelse: Å starte for hardt kan føre til overanstrengelse av musklene, inkludert bekkenbunnen. Dette kan resultere i smerter, spesielt i bekkenbunnen og nedre del av ryggen.
  Du er vel ikke så klar for å ha mer vondt å måtte ta behandling etter hver trening, elelr hva?! Da er det viktig å spille på lag med kroppen. 

 4. Smertelekkasjer og Nedpress: Mangel på indre styrke kan føre til smertelekkasjer (urininkontinens) og nedpress av organer i bekkenet. Dette kan være spesielt problematisk for kvinner og kan oppstå når bekkenbunnsmusklene er for svake til å støtte organene ordentlig.

Dette er hvorfor gradvis progresjon er viktig:

 1. Bygge Indre Styrke: Å starte med grunnleggende øvelser som fokuserer på å bygge indre styrke, som bekkenbunns øvelser og dype kjernemuskeløvelser, er viktig for å aktivere og styrke de riktige musklene.

 2. Teknisk korrekthet: Å lære riktig teknikk og være oppmerksom på hvordan øvelsene utføres, er avgjørende for å unngå smerte og skader. Trening med riktig teknikk hjelper deg med å bruke de riktige musklene.
  Dette ser jeg gang på gang på klinikken at er alfa og omega for å oppnå det du ønsker.

 3. Gradvis Økning i Intensitet: Gradvis økning i treningsintensitet og kompleksitet gir kroppen tid til å tilpasse seg og styrke musklene. Dette reduserer risikoen for overanstrengelse.

  Husk du kommer i mål raskere ved å slippe å stadig rykke tilbake til start.

 4. Fokus på Indre Styrke: Å prioritere indre styrke i begynnelsen av treningsprogrammet kan hjelpe deg med å bygge et sterkt fundament før du går videre til mer utfordrende øvelser.

Å trene og bygge indre styrke er en viktig del av en sunn livsstil. Men det er like viktig å forstå at treningen må gjøres med bevissthet og gradvis progresjon. Å starte for hardt og for tidlig kan føre til økte smerter og ubehag. Ved å fokusere på å bygge indre styrke, lære riktig teknikk og gradvis øke intensiteten, kan du oppnå sterke og varige resultater uten å oppleve unødvend

Er du klar? Vi starter hvert øyeblikk!

Marianne