I dag skal jeg ta opp et veldig vanlig problem for kvinner som har født og kvinner i overgangsalderen. Det er mye likhet mellom disse to gruppene, nemlig korsryggsmerter, smerter i bekkenet og smerter i hoftene. Veldig ofte kommer disse smertene av at man ikke har god nok stabilitet i ryggen, at muskulaturen omkring fort blir stiv og at det kan føles låst.

Hormoner i endring = mindre kontakt med musklene

Når du går gravid, og når du kommer i overgangsalderen, så endres mange av hormonene dine. Denne endringen gjør at du får mindre kontakt med muskulaturen inne i bekkenet og rundt magen. Bekkenbunnen din, for eksempel, blir hengende ut i stedet for at den holder stabiliteten her oppe. Og når du ikke har stabilitet her oppe, vil du heller ikke kunne ha stabilitet her inne, noe som gjør at setemuskulaturen må jobbe mye mer. Og når muskulaturen her må jobbe mye mer, og leddet her også blir løsere, må du jobbe mer oppe i korsryggen. Det gjør at korsrygg-, hofte- og bekkenplagene kommer. For når setemusklene som går ut og fester på hoftekulene blir stramme, kjennes det ofte som om plagene sitter på utsiden av hoftene. Årsaken er veldig ofte at setemuskulaturen er stram. Men grunnen til at den er stram, er at bekkenbunnmuskulaturen og de dype magemusklene som går rundt hele kroppen, ikke har den stabiliteten de trenger. Det er også derfor veldig mange av de kvinnene som har problemer i bekkenet, hoftene og korsryggen, også har problemer med lekkasje, sliter med å knipe, og så videre.

Bekkenbunn og mage jobber sammen

Det å spenne magen er også et stort problem. For har du tenkt over hva som egentlig skjer med magen din når du skal spenne den? Klarer du å trekke navlen innover og løfte bekkenet oppover samtidig som du spenner magen? Eller låser du magen ved å gripe rundt ribbeina eller å skyte magen ned så det buler under navlen, eller kanskje hele magen buler ut? At det griper, at det buler under navlen eller at hele magen buler ut, er tegn på at du ikke har den kontakten du trenger med magemusklene dine. For det veldig mange kvinner ikke vet, er at bekkenbunnen og magen jobber sammen. Funker ikke bekkenbunnen din, blir det veldig vanskelig for deg å få en mage som fungerer.

Knip – og vær tålmodig!

Så før du begynner å gjøre noe med bekken-, hofte- og ryggplagene dine, kanskje du skal begynne med å knipe? Ja, en del kvinner trenger en behandling for å få løsnet på muskulaturen slik at det ikke er så mange «knuter på tråden», og for at det deretter skal være lettere å trene. Men det hjelper ikke å løsne opp på knutene hvis knutenehele tiden kommer tilbake. Du er nødt til å gjøre jobben for at problemet skal holde seg borte.

Last gjerne ned videoer som du finner her: der jeg gir deg tips til hvordan du kan begynne å trene allerede i dag – og gjør så godt du kan. Husk: Du har kanskje ikke vært sterk på flere år eller måneder, og da kan du ikke forvente at det er gjort på en-to-tre, heller. Smør deg med tålmodighet og finn rutiner for hvordan du skal trene, så kan dine bekken- og hofteplager bli bedre. Tren bekken og tren rygg – så er du der.

Jeg håper dette kan være med på å gi deg en bedre forståelse for kroppen din,og dermed mindre smerter.

 

Klem Marianne