Det er et par råd vi må snu på hodet for å få den effekten og det livet vi ønsker. For er det én ting som er sikkert, så er det at det sies mye rart om bekkenet. I dag skal jeg få snudd et par myter opp ned og rundt på hodet for deg, så du får den effekten du ønsker og det livet du ønsker med det bekkenet som gir deg støtte, som er der for deg og som samarbeider med deg.
Hele bekkenbunnen – ikke bare kutte strålen
Den aller første myten vi skal snu litt på hodet, er det med å kutte strålen. Når du jobber med bekkenbunnen din – hvor er det du jobber da? Jeg vet i hvert fall at mange jeg kjenner jobber mye med bare det å kutte strålen – altså at de bare jobber med den fremste delen, og tenker at så lenge jeg kan kutte strålen, så har jeg kontroll. Men hvis du ser på en modell av bekkenet ditt, så er bekkenet veldig mye mer enn bare den fremre delen.
Så det å få med seg hele bekkenbunnen er noe av det som gjør at du får kontroll. Jeg kjenner veldig mange mammaer, både via kursene mine, via klinikken, via venner, som tenker at kan de kutte strålen, så har de kontakt med bekkenbunnen. Men når de skal begynne å løpe, så presser det ned. De kan fortsatt ikke hoppe på trampolinen, og det føles litt uutholdelig, for man får jo ikke den effekten man ønsker.
Så den første myten vi må snu på hodet, er at det å kutte strålen er vel og bra, men vi har et par andre punkter vi må jobbe med også: delen mellom sitteknutene og delen bak ved halebeinet – og du må få på hver og en av disse delene. På mammaklinikken.no/bekken finner du video med øvelser som du kan bruke for å få trent opp hele bekkenbunnen din. Det å knipe er litt mer enn bare å kutte strålen.
Knipe – og slappe av
En annen myte jeg tenker er veldig viktig, og som jeg ser at mange ikke får effekt av, er at det sies: knip, knip, knip, knip – jo mer du kniper, jo bedre du kniper, jo hardere du kniper, jo lenger du kniper, jo bedre blir det. Det er ikke alltid det som funker. Og det er en myte vi er nødt til å snu på hodet NÅ.
For når vi hele tiden kniper og kniper: 1. Vi blir dritlei av å knipe. 2. Hvis jeg hadde holdt armene mine oppe og utstrakt hele tiden, så hadde jeg blitt så svak i armene at hvis noen hadde kommet og dyttet litt på dem, hadde den bare falt ned. Det samme er det med bekkenbunnen din.
Så det jeg også ser, og har sett på veldig mange kvinner, er at en del av dere trenger å begynne å slappe av. For kniping er vel og bra – vi skal jobbe med muskulaturen i bunnen av bekkenet. Vi skal finne denne muskulaturen. Men muskulaturen din må også lære seg å slappe av. Du vet, den stive nakken, de høye skuldrene, som også veldig mange søker til meg for: Den muskulaturen blir ikke mykere eller mindre spent hvis vi ikke også lærer å slappe av. Vi kan ikke stå med armene ut hele tiden; vi er nødt til å ta dem ned og slappe av, før vi kan løfte dem igjen.
Så det å få en sterk bekkenbunn handler ikke bare om å knipe, det handler også om å slappe av. Knipe, slappe av, knipe, slappe av. Så for å få en sterk bekkenbunn må du også lære deg hvordan du kan slappe av i de ulike delene i bekkenbunnen.
I videoen jeg nevnte over her, finner du øvelser der du også kan jobbe motsatt vei. Jeg lærer deg hvordan du finner kontakten med de ulike punktene, slik at du kan spenne dem – og så tenker du bare motsatt vei: Hvordan kan jeg slappe av? En del kvinner har spenninger og vondter i bekkenbunnen rett og slett fordi de spenner for mye. Du må lære deg å slappe av.
Kniping er kjedelig – eller?
Den tredje myten vi skal flippe om og snu på hodet, er myten om at det å knipe er kjedelig. Jeg kan også skrive under på at jeg har brukt den myten. Det er så kjedelig. Helt til jeg skjønte at kniping egentlig er noe jeg gjør hele tiden; det er noe jeg virkelig ønsker og trenger for å kunne være den mammaen jeg ønsker å være, for å kunne bære barna mine, for å kunne løpe til bussen, for å kunne hoppe på trampolina – og til jeg skjønte at kniping er noe jeg får gjort i hverdagen min.
For kniping er så mye mer enn å sitte stille og dra sammen de ulike delene i bekkenbunnen. Kniping er noe du gjør når du puster, når du bærer, når du går, når du står, når du står framoverbøyd – så bruker du bekkenbunnen din. Og ved at du får trent opp – suksessivt, først finner du de ulike delene i bekkenbunnen din, for så å få dem sammen, for så å bygge det opp – så vil dette bli en del av deg og en del av automatikken din. Så når du sitter og prater, når du beveger deg, så bruker du bekkenbunnen din.
Jeg tør si at veldig mange av dere synes at kniping er kjedelig. Fordi dere ikke 1: vet hvordan dere skal gjøre det, eller 2: får den effekten dere ønsker. Så mitt råd til deg er å ta stegene. Lær deg hvordan bekkenbunnen din funker. Snu rådene på hodet. Begynn å trene det opp, men også å slappe av.
Gi bekkenet næring hver dag
Og i tillegg: pass på at du gir det næring hver eneste dag. For det å trene bekkenbunnen er ikke noe vi skal gjøre i en uke, det er ikke noe vi skal gjøre i 10 minutter: Det er muskulatur vi trenger resten av livet. På lik linje med at vi blir feite hvis vi bare begynner å spise dritt. Vi er nødt til å fylle kroppen vår med næring, vi er nødt til å fortsette å utfordre kondisen vår hvis vi skal ha kondisen oppe – og sånn er det med bekkenbunnen, også. Og det er fint, så lenge vi putter øvelsene inn i hverdagen, for da trenger du ikke å tenke så mye over det; du bare gjør det.
Dette var tre myter vi er nødt til å snu på hodet. Gi kjærlighet til bekkenbunnen din. Klikk deg inn på mammaklinikken.no/bekkenbunn , og begynn å gjøre de øvelsene – og skriv i kommetarfeltet: Jeg er med! Jeg vet at du vil like det – og det vet du, også! Du vet at dette er godt for deg, og at du trenger det.
marianne