Å ha vondt innunder ribbeina og i magen er det veldig mange jenter som har. Og kanskje spesielt de av dere som puster litt høyt oppe i brystet i stedet for nede i magen.

I dag vil jeg dele noen tips på hva du selv kan gjøre, hvordan du kan unngå disse plagene, og hva du nå kan gjøre som en liten «twist» for å få pusten litt mer ned i magen og få fort spenningene dine. 

La magen slippe til!

Aller først: Når du puster, så er det veldig bra å bruke magen. Noe av det jeg jobber masse med i Sterk Mamma, er nemlig hvordan vi kan bruke bekken og mage sammen i pusten. Og det første jeg vil be deg om, er rett og slett å ta på tøy som gjør at du kan slippe ut magen. For mye av de vondtene som kommer, og mye av den dårlige pusten, kommer rett og slett av at vi går og holder inn magen hele tiden.

Det er mye mer vanlig og mye mer godkjent å kjenne at man er stiv i skuldrene, har høye skuldre og ikke klarer å slappe av. Men det samme skjer med magen din når du hele tiden går og holder den inne. Så det å ta på seg en joggebukse eller en større kjole, så du har plass til å puste og tillate at magen er i bruk, vil hjelpe deg utrolig mye.

Magen er også en muskel – og den må brukes

Magen din er som en muskel. Den er en muskel, og den vil være i bevegelse. Skulle jeg ha stått med armene oppe hele tiden, så hadde jeg blitt trøtt og sliten. Kan jeg legge dem ned og løfte dem opp igjen, så føles det veldig enkelt og behagelig. Det samme er det med magen din. Så magesmertene dine kan rett og slett være det samme som spenningene oppe i nakken – rett og slett kramper fordi muskulaturen din har stått på hele tiden.

Men når vi har tatt på oss det komfortable tøyet og tenker at dette går fint: Magen skal få lov til å bli brukt! Og da er det også en annen ting du skal gjøre. Du skal nemlig begynne å få i gang mellomgulvet ditt, slik at muskulaturen din kan få utvide seg.

Mye av de spenningene som sitter innunder ribbeina, er rett og slett spenninger, kramper, fordi du ikke utvider musklene. På akkurat samme måte, igjen, så vil nakken din ha veldig godt av at du går deg en tur og slenger med armene: Da føler man seg mer lett og ledig. Og det samme gjelder innunder ribbeina.

Muskulaturen må være aktiv

Det du kan gjøre, og gjerne liggende, er at du stikker fingrene innunder ribbeina og prøver å gripe, litt forsiktig rundt beina. Ribbeina dine går som en bue, og innunder buen kjenner du gjerne at noen av punktene er veldig ømme. Du kan gjøre det med hendene ved å legge deg på ryggen, jobbe forsiktig langs kanten og gripe forsiktig innunder – eller du kan ta en liten ball og legge på det ømme stedet, og legge deg på magen og puste rolig og dypt noen ganger.

Da vil du etter hvert kjenne at muskulaturen begynner å slippe, litt etter litt. Pass på at det ikke gjør for vondt – for gjør du denne behandlingen på deg selv og det gjør veldig vondt, så har du en tendens til å begynne å spenne deg enda mer enn det du ønsket. Så da er det bedre å kjøre litt lettere og spille på lag med kroppen, så du får avslappet muskulatur i dette området. 

Tygg maten, drikk og ta det rolig

Når vi har fått løsnet opp på spenningene og løsnet opp på magen, og lar magen få være der – slik som barna våre, som lar magen gå inn og ut – så er det noe med det at mye av de spenningene som sitter i magen, også kan komme av kostholdet ditt. Da minner jeg deg om at du har tenner – og de er til for å tygge maten.

Det å ha vondt innunder ribbeina og i magen, kan rett og slett komme av at vi ikke har tygd maten godt nok. Så det å tygge maten og å drikke vann, så «deigen» blir god og myk – for inni magen har du tarmer, og mat og drikke blir massert rundt – og det å bruke god nok tid, så du ikke bare svelger masse luft, er gull for kroppen din. 

Pust for tarmene dine

Når du begynner å puste med magen, så vil du merke at tarmene dine blir massert. Du vil merke at du får mindre luft i magen, og at avføringen din blir mye bedre. Så det å bruke bekken og mage i pusten din – puste ordentlig ned i magen, og ikke bare oppe i brystet – er ikke bare for støttefunksjonen, men også for tarmfunksjonen din. Gull for deg som vil ha en mage som fungerer.

For ja, når magen presser ut, så føles det enda mindre naturlig å begynne å bruke den; da vil man i hvert fall holde den inne. Og da har du den vonde sirkelen gående. Så bruk tennene, drikk vann, tygg maten din ordentlig, og pass på at du har tid til å gå på do! 

Tre dype utpust – da er du i gang!

Men så må vi jo få kontakten, da! Vi skal få pusten fra brystet og ned til magen. Som du merker, så er det noen steg – det er ikke bare å knipse. Hadde det vært enkelt å få pusten ned i magen, så hadde du jo gjort det – og da hadde du ikke sett eller lest dette innlegget.

Det du kan gjøre, er å massere, tygge, få i gang magen samt å puste – men også å begynne å puste tre dype utpust. Og da mener jeg ikke litt ut; jeg mener helt ut. Og litt til, litt til og litt til. Du må få ALT ut! Grunnen til det er at når du tømmer deg maks for luft, så mye at du kanskje til og med blir litt svimmel, så må du begynne å fylle opp igjen nedenifra.

Puster du inn, og bare puster der oppe, men likevel puster ut hele veien ned, så kommer det automatisk pust ned i magen din, som igjen går oppover. Det er grunnen til at jeg alltid anbefaler utpust foran innpust.  Innpust fikser kroppen alltid på egenhånd; det er utpust som får deg til å puste ned i magen.

Test – og se hva som skjer

Så test dette: Litt massasje, litt løst tøy, litt tarmer som begynner å jobbe – og tre dype utpust. Se hva som skjer da? Test et par dager, og del med meg hvordan det har fungert for deg.  

Du kan velge én av delene først: massasje, mat, tøy eller pust. Det skal du velge allerede . Begynn med en ting; det som er enklest for deg. Del med meg i kommentarfeltet under, hva du vil begynne med – og så kan du ta den neste en annen dag. Husk å lagre, så du vet hvor du finner de tre andre tipsene.

Og magen din, den er til for å brukes. Den skal du puste med, ikke bare oppe i brystet. Og de spenningene du har nede under ribbeina, de kan komme av dårlig pust. Så velg én av fire.

Start i dag – det er da endring skjer! Endring skjer ikke bare av at du ser en video og finner noe som er smart: Du må gjøre en endring for at det skal skje en endring!

Gleder meg til å dele mer med deg her

Jeg heier på deg!

Klem Marianne

Liker du bedre å lytte enn å lese? Denne er til deg ❤️