Har du innimellom kjent at du har vondt på innsiden av lårene – oppover hele låret og kanskje helt opp mot symfysen? Det er du ikke alene om, og veldig mange kvinner opplever akkurat dette. Også menn, men la oss ta fatt på kvinnen i dag.

Det er ofte en sammenheng og en årsak mellom de smertene du har og hvordan kroppen din fungerer. Det er i hvert fall min erfaring som naprapat.

Mange kommer inn og beskriver at det er stramt, at de fort kan føle at det drar litt i symfysen, at de kan føle at bekkenet ikke henger helt sammen – og når jeg begynner å spørre dem om hvordan det er når de går, så er det mange som kan tenke seg til at de kanskje ikke kan skritte ut like mye som de har gjort før, de kan kanskje ikke gå like langt, og noen ganger kan de også kjenne det når de går i trapper, både oppover og nedover.

Spente muskler – ikke bekkenløsning

Det jeg ser, som naprapat og som trener for mammaer, er at veldig mange kvinner har mye spente muskler på innsiden av lårene og opp i symfysen, og som vi kanskje kan tro at er bekkenløsning eller bekkenplager, men så er det bare muskulaturen som driver og røsker og drar. Muskulaturen som ofte røsker og drar, er muskulaturen på innsiden av låret. Den går fra kneet og oppover til symfysen, og vi bruker disse musklene mye til å samle bena.

Å samle bena er noe vi gjør hver eneste dag, for eksempel når vi skal rotere eller vri en vogn, eller når vi skal snu oss. Vi bruker innsiden av lårene masse, og veldig mange kvinner bruker også disse musklene mer fordi de har en for svak bekkenbunn.

Kompenserer for svak bekkenbunn

Bekkenbunnen er jo gulvet i kroppen din. Den sitter inni i bekkenet, og alt trykket som kommer ovenfra, vil gå ned på bekkenbunnen. Men når bekkenbunnen er svak – og mange legger merke til det fordi de for eksempel ikke kan holde igjen urin eller luft – kompenserer vi ofte ved å spenne lårene, altså presse lårene sammen.

Det å ha en kropp der allting henger sammen, fra foten og hele veien ut i hånda, er i hvert fall noe som jeg er veldig opptatt av, og som jeg også ser har mye sammenheng med de plagene. Så det å trene bekkenbunnen, det å få en sterk bekkenbunn – ikke bare en bekkenbunn som er sterk når du ligger stille, men også når du går, når du står, når du løfter, når du bærer, når du vet hvordan du skal aktiviserer hele bekkenbunnen ikke bare den fremre delen ved urinrøret, men hele bekkenbunnen – er kjempeviktig.

Lårmuskulaturen er «på jobb» hele tiden

Det vi også ser, er at når bekkenbunnen er svak, så begynner vi å jobbe mer med lårene, og de er «på jobb» hele tiden. Det er litt som å holde to melkespann ut til hver side; hvis vi står med armene ut hele tiden, så blir vi trøtte, vi blir slitne, vi blir irriterte i skulderpartiet. Og det samme blir vi på innsiden av lårene. Så en ting er at vi må slukke brannen, som jeg pleier å kalle det, vi må ta bort plagen; men vi må også ta bort årsaken til hvorfor den plagen kommer. 

Flat fotbue?

Så har du spenninger på innsiden av lårene, er trening av bekkenbunnen kjempeviktig. Men det er også viktig å se på hvordan foten din er: Har du god nok støtte i foten din, eller faller du innover hver eneste gang du går? Ja, du har kanskje lagt merke til at etter du gikk gravid, så har du gått opp en skostørrelse? Det er rett og slett fordi buen i foten gjerne har falt litt ned, og så faller du litt mer inn på innsiden av anklene – og så beveger dette seg oppover i knærne og videre oppover i hoftene, og du må kompensere et eller annet sted oppover der.

Trene bekkenbunnen

Så det å trene bekkenbunnen slik at det er bekkenbunnen som jobber i stedet for innsiden av lårene, men også sjekke fortbuen, er veldig viktig for at du ikke skal få tilbake plagene. For jeg som naprapat er jo ikke keen på at du skal måtte komme på behandling etter behandling. Vi skal ta bort plagene, og så skal du etter hvert få de verktøyene du trenger for at du skal holde deg frisk framover, også.

Hei, muskler – dere kan slappe av!

For at du selv skal kunne behandle dette litt nå, så er det én ting som er veldig enkelt: Det er rett og slett å ta tak på innsiden av lårene, og sitte og presse litt ned på den harde stripen du kjenner oppover på innsiden. Hvis du beveger fingrene dine litt opp og ned, så vil du kjenne at du har denne «stripen». Bare jobb litt med å presse på den.

Hvis musklene ikke er så spent, så vil du heller ikke kjenne denne stripen, og da har du kanskje ikke behov for det – men veldig mange som kjenner at: Åh, nå drar det oppe i lysken! har veldig senete muskler på innsiden, og har godt av å få sluppet opp på dem.

Du kan enten bruke fingrene til å dytte og dra litt der, eller så kan du rett og slett bruke et kjevle, legge ankelen opp på motsatt kne og sitte og kjøre kjevlet fram og tilbake på innsiden av låret – for å få i gang blodsirkulasjonen, og dermed få muskulaturen til å skjønne at den ikke trenger å være spent hele tiden, men faktisk kan slappe av.

Gjør noe med årsaken – søk hjelp

Men som sagt, det hjelper ikke å behandle og behandle; du må også gjøre noe med årsaken. Har du mye spenninger, så kan det være ekstremt smart å oppsøke en terapeut som kan hjelpe deg med å få løsnet opp i dette – og synes du det er vanskelig å trene bekkenbunnen, så finner du noen øvelser her.

Men søk også hjelp, så du får de beskrivelsene du trenger for at du skal få kontakt. Det er så ufattelig mye mer enn å kutte strålen, og du fortjener å fungere og henge sammen.

Check it out! Håper tipsene funker for deg – og del med meg hvordan andre plager du ønsker tips for.

KLem Marianne