Du er kanskje en av dem som innimellom kjenner at du er litt trøtt og sliten i ryggen? Kanskje du til og med kjenner at det stråler litt ut i bena? Du vet, når du kjenner det ut i rumpa og utover i benet, kanskje til og med helt ned i leggen.

Noen ganger sitter smertene litt mer i rumpa, og noen ganger går den litt oppover i korsryggen. Du vet, den murrende følelsen, den trøttheten, det båndet, den skjærende smerten, den strålende smerten. Jeg skal gi deg noen tips på hva du kan gjøre selv hjemme, hvordan du kan lindre det, og hvordan du kan forebygge disse plagene. For du skal ikke trenge å ha de vondtene.

Støtten mangler

Det jeg ser som naprapat, er at veldig ofte mangler vi støtten foran i magen. Det vil si at f.eks. mødre kanskje har en diastase, altså en glipe imellom de rette magemusklene, eller at magemusklene jobber motsatt vei av det som egentlig er meningen. Og da er det viktig å sjekke ut hvordan ståa er med magemusklene dine, slik at du vet hva du skal jobbe med, så kroppen din kan samarbeide på en riktig måte.

Du skal få noen gode tips av meg på hva du nå kan gjøre hjemme, slik at de plagene, den trøttheten, slitenheten og strålingen både kan forebygges og behandles. For en ting er når smerten først er der. Men vi vil jo veldig gjerne unngå at den kommer, også.

Tøy rumpa

Det første jeg skal lære deg, er å tøye litt på rumpa. For rumpemuskulaturen jobber mye nedover. Når vi står mye framoverbøyd, så må rumpa jobbe veldig mye, og så får du et drag i overgangen mellom rumpe og korsrygg. Derfor ser jeg, når folk legger seg på behandlingsbenken min, at det å tøye rumpa på mine pasienter er meget effektivt for at smertene skal lindres.

Du kan legge den ene ankelen opp på det andre kneet, rette deg opp i ryggen, og bøye deg rett fram. Jo rettere rygg du har, jo kortere kommer du. Noen vil stoppe ganske langt oppe, mens andre kommer lenger fram – men det er en veldig god måte å få tøyd ordentlig ut i rumpa.

Innunder rumpemusklene går også nerven som går ut i benet. Så det er ikke alltid det er en prolaps når vi har den strålingen ut i benet. Veldig mange ganger hender det også at nerven får en trøkk i rumpa. Da kan både det å bøye seg rett fram være en god måte å løsne på det, men også det å vri seg litt over og tøye skrått over.

Ta motsatt skulder mot kneet på det benet du har oppe, slik at du vrir hele overkroppen, og så bøyer du deg framover. Da vil du kjenne at det strekker litt lenger inn i rumpa. Hold gjerne 30–40 sekunder på hver muskel, på begge sider.

Du vil kjenne at du er mer stiv på den ene enn den andre siden, og det er helt normalt. Og du tøyer bare så langt som det går på den siden som du har behov for. Ta gjerne begge sider. Og dette er øvelser som du kan ta hver eneste dag, for eksempel når du sitter og spiser middag.

Armene i været

En annen muskel som veldig ofte blir irritert, er en muskel som går opp fra hoftebenet og fester på framsiden av armene. Da kan du rett og slett bare strekke armene opp i taket og henge litt ut til den ene siden. Denne øvelsen kan du også gjerne ta stående. Armene opp, tippe over og la armene henge som en banan. Og gjerne strekke armene litt framover, også. Da vil du kjenne det litt mer bakover i ryggen, mens når du har armene mer oppe, vil det strekke mer på siden. En veldig god øvelse.

Få i gang muskulaturen

Når du får tøyd ut muskulaturen din, så blir den mye smidigere. Men du har sikkert også lagt merke til at på morgningen er du gjerne stivere og har mer vondt enn du har utover dagen. Det er rett og slett fordi muskulaturen ikke har kommet helt i gang, du har ikke fått blodsirkulasjonen godt i gang i kroppen. Det fikser du ved å bare begynne å tøye litt, begynne å bevege deg, jobbe litt med armer og ben.

Det er ikke så veldig mye som skal til, men kom deg ut og gå en tur. Det aller, aller beste for ryggen din er at du kommer deg ut og går en tur. Blir du sittende hjemme, så skal jeg garantere deg at det kommer til å ta veldig mye lenger tid.

Du har kun én kropp!

Test ut disse øvelsene – og det ligger også mange flere øvelser her i bloggen, så bare ta en titt. Dette her blir bra – bare ta vare på kroppen din. Du har kun én kropp, og den er verdt å satse på og bruke tid på. Og disse øvelsene kan gjøres når du sitter og spiser mat, når du sitter og jobber, sitter og ser på TV – du har tid, har du ikke? Og du er verdt det!

<3 marianne