Hva skjedde med mammamage?

I dag vil jeg snakke litt om hvordan magen din fungerer og hvordan den ser ut. For etter at du fødte, var kanskje ikke den magen helt som den en gang var. Den ser litt rar ut, du går kanskje med litt videre tøy for å beskytte den litt, den henger litt mer, og du kjenner kanskje at verkingen i korsryggen og nakken begynner å komme. Det har med at magemusklene dine ikke fungerer.

Slapp strikk

Har du tenkt over hva som skjer med magemusklene når du går gravid? Magen din blir større og større, og de rette magemusklene blir tøyd ut til siden; linea alba, som mellomrommet mellom de rette magemusklene blir kalt, blir strukket som en tyggis. Noen ganger ryker den tyggisen, og da har man fått det som heter diastase. Alle får ikke diastase, men det som i alle fall skjer med alle, er at magemusklene blir tøyd.

Se for deg en strikk rundt midjen. I begynnelsen av svangerskapet er strikken ganske stram. Etter hvert som du blir mer og mer høygravid, blir strikken tøyd lenger og lenger ut. Men hva skjer når du har tøyd den strikken i ni måneder, og så føder? Jo, den henger igjen som en slapp strikk. En strikk som ikke funker. Og når du nå skal prøve å spenne magen, hva skjer da? Klarer du å spenne magen? Eller er du en av de som plutselig ikke vet hvordan du skal spenne magen? Det er nemlig ikke uvanlig.

Se gjerne videoen så skal jeg vise deg hva jeg mener:

Magen går utover

Det jeg ofte ser, er at folk kan ha prøvd å trene, de har trent mye mage, og noen har ikke prøvd det i det hele tatt, men felles for alle er at når jeg ber dem om å spenne magen, så går magen utover. Når du ligger på ryggen, holder hånden på magen og spenner magen, vil du kjenne at den går ut, eller så går den nedover og blåses ut nede innunder navlen.

Dette er det som skjer: Når magemusklene skal spenne seg, spesielt de tverrgående, så krabber de forskjellige muskelfibrene oppå hverandre for å stramme seg, slik at muskelen blir kortere. Men etter at du har gått gravid, er ikke kontakten fra hjernen og ned til magemusklene helt den samme. Den er liksom ikke helt skrudd på. Så for at du skal klare å spenne magen, må de fibrene som skal krabbe oppå hverandre finne kontakten, og da blåser du luft i magen for at de skal finne hverandre og dra seg litt sammen. Men det hjelper ikke at de finner hverandre helt i ytterkant, for du får ikke noe støtte bak i ryggen av det. Du samler bare mer luft i magen, noe som gjør at magen din egentlig bare blir større – du får ikke noe flatere mage eller en mage som støtter opp og gir deg stabilitet.

Hvordan strammer du strikken?

Når den slappe strikken henger, må du få den strammet opp, slik at magen går inn når du spenner den. Den skal jo ikke bli større, den skal helst bli mindre, flatere og hardere. Det er litt vanskelig å skjønne hvordan man skal trene disse musklene riktig. Som sagt, hjernen din er ikke helt i kontakt, så du må gjøre det sakte, stille og rolig. Situps og planke er ikke øvelsene dine. Det du skal begynne med, er bekkenbunnen din, for så å koble på magen din videre oppover.

Du kan laste ned de tre videoene for bekkenbunnstrening allerede i dag, og begynne å trene bekkenbunnen, og så kan du etter hvert begynne å jobbe med for eksempel pust for å få på den øverste delen av magen, den delen av magen som ikke funker. Jeg har til dags dato ikke hatt noen som ikke har klart å få kontakt med magen og få magen til å gå innover i stedet for utover når de spenner.

Click here to subscribe

Dagens utfordring

Min utfordring til deg i dag er å legge deg ned på ryggen, bøye bena lett, legge to hender på magen, en oppe og en nede, spenne magen og kjenne etter hva som skjer. Gjør så det samme mens du titter ned på magen. Se etter om magen din går ut som et telt, om den blir som et brød, eller om den blir flat og hard. En annen ting jeg vil du skal se etter, er om du holder pusten når du spenner magen, at du på en måte legger ned korsryggen og «griper» rundt ribbeina – det er heller ikke optimal spenning av magen. For det hjelper jo ikke å holde pusten, det kan du ikke gjøre hele dagen.

Bekken og mage – alfa og omega

Hvordan magen din fungerer, har mye å si for både holdningen din, smertene i ryggen din, hvor sterk du føler deg og hvor mye du orker. Magemusklene dine og bekkenbunnen din er alfa og omega for at kroppen din skal fungere.

Del gjerne i kommentarfeltet under hvordan din mage så ut, og så laster du ned de tre videoene så du får begynt å trene riktig i dag.
Jeg gleder meg til å høre hvordan din mage så ut.
Jeg vil mest sannsynlig tro at den ikke ble flat over hele, men at du jukser på en eller annen måte.

 

Klem Marianne
Din mammamage trener og naprapat