#Sjekkdeg ble litt anderledes i år. Jeg har kjent at det har stukket i hjertet hver gang jeg så noe med #sjekkdeg for  år fikk denne måneden en helt annderledes betydning for meg. 
Sønnen min hadde blitt 3 år og jeg visste at det snart var på tide med en ny celleprøve, men det hastet vel ikke. Gjorde det? 
Gynekologen jeg gikk til måtte ha ny henvisning, det var lang ventetid og jeg stresset absolutt ikke for å komme meg dit. Det burde jeg kanskje ha gjort?!
Dagene, ukene og månedene gikk, men i januar kom jeg meg endelig og fikk tatt sjekken. 
Det gikk vel og bra, men sjokket kom noen uker etter. 
Jeg mottok et brev i posten «Det er påvist lette celleforandringer»
Jeg hadde fått celleforandringer. Det var et sjokk. Det var ikke det svaret jeg hadde ventet. 
Jeg visste at det er vanlig med celleforandringer, men selv som for meg som er ganske opplest på kvinnehelse så fikk jeg et sjokk, og tanken «har jeg fått kreft» slo også meg. 
Så mange som over 25 000 norske kvinner får hvert år konstatert unormale celler eller forstadier til kreft i livmorhalsen, men skulle jo ikke ramme meg.

Symtomer på livmorhalskreft.


De aller fleste har ikke symptomer av celleforandringer. Men om det har gått så langt at det har blitt livmorhalskreft kan du ha disse symptomene.
  • blodig utflod mellom menstruasjonene
  • blør ved eller etter samleie
  • blødning etter overgangsalderen
  • uregelmessige blødninger
  • smerter i underlivet
Jeg hadde ingen av symtomene på livmorhalskreft, men jeg hadde celleforandringer.

Et seksuelt overførbart virus

Når du får påvist celleforandringer blir du også testet for om du har HPV, humant Papillomavirus. HPV er et viruset som i noen tilfeller kan føre til livmorhalskreft. 
HPV er vanligere enn du tror. 
Sjansen for at du har eller er smittet er stor, for så mange som 70% av alle kvinner smittes i løpet av livet. Hvor lenge du bærer på viruset og om kroppen klarer å kvitte seg med det selv vet du ikke.
Det er et virus som smitter ved seksuell kontrakt. Men ikke stress- det betyr ikke at partneren din har vært utro du kan ha hatt viruset i mange år.
I over 99 % av alle tilfeller av livmorhalskreft, er årsaken infeksjon av et HPV-virus.
Det er så vanlig at jenter som er født som er født i 1991 og senere får tilbud om gratis HPV-vaksine (Cervarix). Tilbudet vil gjelde fram til 1. november 2018. 
Er du ung? Grip sjansen. 
Etter det må du ut med 4500 kr for å få tatt vaksinen. 

Ventetiden

Ventetiden var lang etter å ha mottatt svaret om celleforandringer. Jeg, som alle andre, ville gjerne ta en ny test før det, men det er ikke noen vits.
Celleforandringer går tilbake av seg selv i de aller fleste tilfeller, men du må gi det tid. Det er derfor ikke vits å haste til legen for en ny test. Du må la det gå 6 måneder slik at cellene får mulighet til å trekke seg tilbake.
Nå skulle jeg sitte her og vente i 6 måneder, uviss på hva framtiden ville bringe. 
Vente å se hva neste prøve ville vise. 
Jeg velger å dele dette med deg fordi jeg vil oppfordre deg er å sjekke deg og be venninnene dine gjøre det samme. 
Det der nede har vi ikke kontroll på – la andre som kan kontrollere deg gjøre det. 

Click here to subscribe

Du har kun en kropp – ta vare på deg selv <3

 

Klem Marianne