Hvem er ansvarlig hos deg? Hvem er sjefen for deg og ditt liv? Hmmm. Ungene? Mannen? Har du mange unnskyldninger for alt mulig annet det kan være? Sånn er det: både for meg, og for alle andre, også. Vi har veldig lett for å si at vi ikke har kontroll over vårt eget liv. Men vet du hva? Vi har det. Vi bare velger å la andre få lov til å bestemme, vi velger å la andre få sette begrensninger fordi det rett og slett er litt passende: Hvis jeg sier det, så slipper jeg å ta ansvaret for det.

I dag skal jeg gi deg en liten motivasjons-peptalk fordi jeg ønsker at du skal komme i gang og få brukt kroppen din på en riktig og bra måte. For vi mammaer, vi ønsker jo veldig ofte å ha en kropp som fungerer – det er jeg helt sikker på at du ønsker, også – en kropp som ikke gjør vondt, en kropp som er sterk, en kropp med god holdning, en kropp som utstråler energi og har energi. Vi ønsker å ha god kondis til å leke med ungene, vi ønsker å være sterke nok til å løfte og bære ungene. Og vet du hva? Da må vi ta et steg i riktig retning. Sitter vi her og venter, nyter solen og ikke gjør noen ting, så skjer det ikke en dritt. For vi må ta ansvar, og så må vi begynne lite grann.

Du må selv velge å ta grep

Det har Sterk Mamma-deltagerne gjort, og nå har jeg akkurat sittet og lest gjennom mange flotte tilbakemeldinger på hvordan deres liv har endret seg når de har tatt seg selv i nakken. For det er rett og slett det de har gjort. Sterk Mamma er jo et kurs der deltagerne får tilgang til mye trening og mye informasjon, og der de lærer seg hvordan de skal bruke kroppen. Men det er mammaene selv som har valgt å ta grepet, de har valgt å gjøre øvelsene, og de har valgt å sette det i et system og ta kroppen sin på alvor. Og det kan du også gjøre.

De mammaene som har valgt å gjøre noe med kroppen sin, har fått en tett bekkenbunn, de kan løpe til bussen, de kan nyse, de kjenner ikke at det presser ned i bekkenbunnen, de føler seg sterke, det smerter ikke ved symfysen i bekkenet, det går bra med trøttheten i ryggen når de står, de kan gå i trapper, de går bra, de kan trille vogner, de kan bære tungt, de har en flottere holdning, bollemagen og gravidmagen er blitt flatere, og de vet hvordan de skal bruke kroppen sin riktig. De har lært kroppen hvordan den skal fungere, hvilke symptomer de skal lytte til, hvordan de skal justere og få øvelser inn i hverdagen. De har tatt øvelsene i system og begynt å bruke dem.

Prioriter deg selv – og begynn smått

Jeg skal ikke dele øvelsene med deg i dag, men jeg vil dele deres erfaringer og resultater som en motivasjon til at du også skal starte med å gjøre dine ting. Og det trenger ikke å være så mye. For veldig mange tenker at hvis de først skal begynne å trene, så må de løpe fem ganger i uka, de må trene styrke, de må gå på treningssenter og være der flere timer – men vet du hva, slapp av. Det må du ikke. Mange av deltagerne har valgt å ta øvelsene inn i hverdagen i stedet for å sette opp lange treningskjemaer – men de har valgt å prioritere seg selv! De har valgt å sette av tid til å få gjort ting: De har gått korte turer – og med korte turer så mener jeg fra 10 minutter til 25 minutter, ikke mange og lange turer.

De har også valgt å fokusere på å få kontakt med bekkenbunnen sin – og da mener jeg hele bekkenbunnen, ikke bare deler – og da har de fått den effekten de ønsker. Og da har bekkenbunnknipeøvelser rett og slett blitt gøy! De har begynt å bruke kroppen sin riktig, bøye seg fram riktig, strekke seg opp i skapet – der de bruker magen, armene, skuldrene og ryggen – og det er sånne små ting som du også kan gjøre.

Få det inn i hverdagen – begynn nå

Både på Facebook-siden min og på mammaklinikken.no kan du hente mange tips på hvordan du kan få det inn i hverdagen, og enda flere skal jeg dele. Men det første jeg vil at du skal gjøre, er at du bare skal starte. Du skal starte med å gjøre dørstokken litt lavere. Du skal starte med å gå deg en liten tur. For en liten tur, den turen på 10-25 minutter, der du reiser deg opp, uten barn, og går, der du kjenner at – Åh, sola skinner! Kjempedeilig! – det gjør noe med holdningen din, det gjør noe med skuldrene dine, det gjør noe med nakken din, det gjør noe med blodsirkulasjonen din – og jeg er helt sikker på at du kommer til å få mer energi og bedre kondis av de korte turene.

Så vil jeg at du skal begynne å bli bedre kjent med bekkenbunnen din – og synes du at det er vanskelig, så ligger det bekkenbunnøvelser her Click here to subscribe

Så vil jeg at du skal begynne å bli bedre kjent med bekkenbunnen din – og synes du at det er vanskelig, så ligger det bekkenbunnøvelser her: www.mammaklinikken.no/bekkenbunn. Begynn å gjøre disse tre ganger i uka. Tre ganger i uka bestemmer du, for du er sjefen over din kropp. Gjerne flere, men bestem deg i hvert fall for tre. Og da holder det at du gjør litt. Det er viktigere at du gjør det lite, lett og fokusert framfor mye, hardt og feil.

Lett, riktig og fokusert

Og så må du begynne lett. Ikke start med at du skal gjøre så masse. Start med det å gå tur, start med bekkenbunnen din – og så skal vi jobbe oss videre oppover for at du skal bli enda sterkere. Men begynn med å prioritere deg selv, og begynn med å komme deg opp av sofaen. Velg en liten gåtur på 10 minutter før du legger deg på sofaen. Jeg vet du er sliten, jeg vet det er mye … Velg å gå fem turer i trappa i stedet for bare alt på en gang – det er god trening, det å gå i trapper er kjempegod trening for hoftene, det er veldig god trening for ryggen, og det får opp stabiliteten i kroppen din.

Begynn lett, riktig og fokusert, og så kommer du i gang. For du kan finne hundre unnskyldninger, men ved at du går ut, og at du tar kontroll over ditt liv og din kropp, med små grep, så får du bestemme hva kroppen din skal gjøre, i stedet for at kroppen din forteller deg hva du skal gjøre, fordi at den lekker, fordi at det er vondt, fordi at den ikke er i samme form som den en gang var: Alt det kan du få gjort noe med ved at du starter å gjøre lite grann og dytter bort unnskyldningene. Jeg vet, jeg er ekstremt god på unnskyldninger selv, men vi må bare ta tak, vi må gjøre små grep, små justeringer, så blir det mye bedre. Er du klar? Skriv «Klar» i kommentarfeltet og last ned øvelsene – og nå kjører vi!

Klem Marianne