Situps er en av de vanligste treningsformene for magen – men jeg er litt usikker på om alle bør ta dem. For hva skjer egentlig med magen din når du tar en situp? Det skal vi se litt på i dag – og så kan du ta en liten evaluering på om det er situps du burde gjøre, eller om du kanskje skal finne andre treningsformer som gjør at du får den effekten du ønsker for magen din.

Hva vil du oppnå?

For effekten av treningen er viktig.

Hva er det du ønsker å oppnå med å trene mage?

De aller fleste ønsker seg en flat mage, en mage som støtter og gir stabilitet, de vil bli kvitt den muffinsbollemagen – de ønsker å få kontakt og kontroll. Og det å trene mage er superviktig. Det er det du må gjøre for at du skal få mindre vondt i ryggen, mindre vondt i skuldrene, få bedre holdning, få mindre muffinsmage – you name it. MEN – da må du også gjøre de riktige øvelsene.

Situps og diastase

Situps er jo en øvelse der du ligger, og så løfter du deg opp med magen. Hva skjer med magen din når du gjør den øvelsen?

En del av dere har diastase. Det vil si: De rette magemusklene går ned foran, og når du går gravid og magen strekkes utover, så får du en glipe imellom de magemusklene. Jeg pleier ofte å beskrive det som «et hull i magen». Har du ikke testet magen din, så er det på tide at du gjør det, for det må du vite om du har – og så må du vite hvordan kontrollen din er for at du skal kunne trene riktig. For har du den glipen mellom de rette magemusklene, altså diastase, hva skjer da med magen din når du tar en situp?

Hvis du holder sammen diastasen oppe og nede, så ser du kanskje grei ut når du står, men når du tar en situp, så spriker det, og magen tyter utover. Og det er jo ikke det vi vil. Så har du diastase (som ikke er farlig i seg selv), men ikke kontroll over diastasen, slik at magen tyter ut ved situps, så skal du ikke gjøre det.

Situps og dype magemuskler

Og så har du de dype magemusklene.

Hva skjer med dem når du tar en situp?

Går magen din utover som en bolledeig, som et brød eller som en spiss pyramide? Og er det det du vil ha? Nei. Får du den magen når du trener, så er det ikke det du skal trene, heller.

Hofta og situps

En tredje ting: Hva skjer med hofta di når du tar situps? Kjenner du at du blir veldig stiv i hoftene når du tar situps? Kjenner du at du blir stiv i nakken? Kanskje litt trøtt og sliten bak i korsryggen? Du jobber mye med halsen, og du klarer ikke å holde beina i bakken? Det er også tegn på at magen din ikke funker, at du ikke har god nok kontroll, at du ikke er sterk nok i magen – og så tar andre muskler over. Igjen: Ikke da du skal trene situps.

Da er det viktig at du begynner med de dype magemusklene. For når du tar en situp, så skal du holde magen inntil og jobbe med den inntil for at magen skal bli flatere. Du skal ikke ha noe som deler seg, du skal ikke ha noe som går ut, og du skal ikke bruke andre muskler. Da har jeg noen andre gode øvelser til deg. Gå inn på mammaklinikken.no/rettrening, så få du dem.

Test magen

Test magen din nå, og sjekk om du har diastase. Sjekk hvordan kontrollen din er. Og kjenner du deg igjen i noe av det jeg har tatt opp her, så dropper du å ta de situpene, og så gjør du heller de øvelsene du finner på mammaklinikken.no/retttrening. Bare stå på – det er da du vil få den faste magen, det er da du får bedre holdning, det er da du vil bli smertefri – og det er det vi ønsker.

 

Marianne