Vi har vel alle tenkt: Jeg skulle ha gjort noen knipeøvelser … Og så ble det ikke noe av. Lekkasjene kom når vi nøs, når vi løp – vi kjente på nedpresset, på fisen som snek seg ut … Det er ting som ikke er noe særlig å kjenne på. Men allikevel blir de knipeøvelsene til noe vi burde ha gjort, skulle ha gjort – og masse dårlig samvittighet. 

Det å jobbe med bekkenbunnen er så ufattelig viktig! Og det som er så kjipt, er at hvis vi ikke gjør noe , så kommer muskulaturen bare til å bli svakere og svakere. Men siden du og jeg er med på å endre dette, så skal vi gjøre et lite grep i dag for at du skal få enda mer kontroll på bekkenbunnen din.

For elastisiteten i muskulaturen helt nede i bekkenbunnen – foran ved symfysen, mellom sitteknutene og bak ved rumpa – blir svakere når du kommer i overgangsalderen. Den blir svakere når du blir eldre, og den blir svakere og mer tøyd ut når du går gravid. Og derfor er det mer vanlig for kvinner som har født å få en svak bekkenbunn – også når vi blir eldre.

Vi må gjøre det riktig

Det som er så utrolig genialt, er at knipeøvelser, som er supereffektive for dette når du gjør det riktig, kan du gjøre hvor som helst og når som helst. Du trenger heller ikke å gjøre det veldig mye, så lenge du gjør det riktig. For ja, vi må gjøre det riktig.

Det å jobbe med muskulaturen handler om veldig mye mer enn å bare kutte strålen. For siger den fisen ut, da hjelper det ikke å jobbe med den fremre delen. Jeg vet også at det er flere som jobber med elektriske simulatorer for å få kontakt med muskulaturen. Men vi må jo få muskulaturen til å fungere også i de andre tingene vi gjør her i livet.

Bittelitt er bedre enn ingenting

Er det én ting som jeg er opptatt av med jentene i Sterk Mamma, så er det det å først få på bekkenbunnen, skjønne hvor muskulaturen er, for så å koble den videre opp på magen. For bekkenbunnen din er faktisk også med på å minske ryggsmertene dine, og den er med på å bedre balansen og stabiliteten.

Hvis vi ser på de litt eldre damene i familien din: Hvordan går det med balansen deres? Hvor myke og smidige er de? Hvordan er det med ryggen, nakken, holdningen deres? Alt dette henger sammen med bekkenbunnen. Og husk at det å jobbe med bekkenbunnen kan du gjøre hvor som helst, når som helst – og gjør du bare bittelitt, så er du kommet så sinnssykt mye bedre i gang enn ingenting.

Få kontakt og kontroll

Bekkenbunnmuskulaturen er alle de delene som er inni bekkenet. Muskulaturen sitter både bak, i midten og foran, og vi må få kontakt med hele bekkenbunnen for at den skal bli sterk. Jeg har laget en egen liten gratis trening til deg, som du nå kan laste ned så du kan begynne å få kontakt med bekkenbunnen din.

Det første steget er ikke å knipe hardt, det er ikke å knipe lenge og masse. Nei, vi skal ha kvalitet. For vi skal få kontroll på sprekken så ikke alt tyter ut nede i bekkenbunnen din. Vi skal få kontroll, vi skal lukke det, så vi kan hoste , vi kan le , og vi skal kunne løpe Og dette skal du kunne gjennom hele måneden. For ja, bekkenbunnen din varierer i styrke ut ifra hormonene du har i kroppen din, og derfor vil du nok også merke at bekkenbunnen din er sterkere i visse deler av måneden enn andre.

Begynn nå – og dropp unnskyldninger

Men du: La oss begynne nå. La oss begynne å gjøre det enkelt, lite og lett. For du vil ikke ha stress-inkontinens, vil du vel? Du vil heller ikke ha lekkasjer når du nyser, og være redd for lukten av urin? Du vil ikke måtte gå med bind og truseinnlegg, verken nå eller om 20 år? Du har ikke lyst til å føle at det kommer en kokosnøtt ut der nede? Du vil ha kontroll!

Og vet du hva? Dropp unnskyldninger om at du ikke har tid og at det er kjedelig, for det er fillern meg mye kjedeligere å ikke fungere. Last ned øvelsene, så du får kontroll på hele bekkenbunnen.

Fungerer du, får alle det bra

Knipeøvelser hjelper! En av tre kvinner lekker – det er altfor mange! Og du er den eneste personen som kan få bekkenbunnen din til å bli sterkere. Du er den eneste som kan gjøre innsatsen for at den skal bli bra.

Hva hadde du sagt om datteren eller sønnen din hadde hatt problemer med lekkasjer? Hva hadde du gjort da? Hva hadde du gjort om det var de som feis i tide og utide – ikke fordi det var gøy, men den flaue fisen, den som bare kom, som de ikke hadde kontroll på? Du hadde gjort alt.

Det å være en selvoppofrende mor er ikke en god mor. Tro meg. Det å ha en bekkenbunn som ikke fungerer, setter ditt liv ned, men også livet til barna dine og mannen din. For bekkenbunnen din er med på å gi deg god sex, den er med på å gi deg kontroll, den er med på at du kan leke, tulle, tøyse og ha det gøy.

Lite, lett og enkelt – bli sterk i dag!

i dag, ikke i morgen, starter du med å få kontroll på bekkenbunnen din. Og du: Hvis du syns det er litt vanskelig, litt frustrerende og føler at du ikke får det til: Jeg har knepet meg grønn, jeg også – helt til jeg begynte med de knipeøvelsene som du nå skal starte med. Vi gjør det lite, vi gjør det lett, vi gjør det enkelt – og det første steget er å koble på topplokket.

Jeg vet at du kommer til å få det til, du også. For NÅ er starten på ditt nye liv! Ta ansvar for kroppen din – den blir ikke sterkere av seg selv. Det er aldri for sent – men bli sterk i dag, så slipper du å vente og ha dårlig samvittighet enda en dag. 

Jeg heier på deg!

Last ned øvelsene og start NÅ og vit at jeg heier på deg!

Marianne