Du er kanskje en av dem som kjenner at: Ah, Jeg skulle ha knepet litt mer, jeg skulle hatt litt sterkere bekkenbunn, jeg skulle ønske jeg hadde litt mer kontroll og kontakt
You’re not alone! De viktigste feilene mange mammaer gjør og som du må justere på for å få den kontakten og kontrollen du ønsker og trenger, er disse:
Kutte strålen?
Vi må knipe med hele bekkenbunnen. En trampoline funker ikke om vi ikke får på alle vaierne. Vi må feste hele bekkenbunnen. Det vil si at å kutte strålen er bare en brøkdel av det å få en sterk bekkenbunn. Å kutte strålen er bare i den fremre delen – du må få på de midtre og den bakerste delen også.
Holde lenge?
«Du skal begynne med å holde i 20 sekunder.» Ehhh … Det å holde lenge gir ikke bra effekt til å begynne med. Det er bra etter hvert, men i de programmene som jeg kjører, både på nett og på klinikken, sier jeg aldri noe om hvor lenge og hvor mye du skal knipe til å starte med.
Fordi: Det er mye viktigere at du jobber med bekkenbunnen din lite, lett og fokusert, så du får gjort de riktige øvelsene. Så hvis bekkenbunnen din orker å holde i to sekunder, hvordan i alle dager skal du kunne holde i 20? Da vil rumpa, lårene, magen og ryggen komme på i stedet for – ikke de musklene som gjør at du blir sterkere i bekkenbunnen.
Skal vi trene musklene, så må vi trene bekkenbunnen på dens premisser. Ergo: Du må jobbe så lenge som det du klarer. Og 20 sekunder: Det å ta lange knip er veldig sjeldent det som er det mest effektive til å begynne med. Etter hvert vil du komme dit, men ikke til å begynne med.
Riktige muskler?
En annen ting vi gjør, er det at vi jobber med andre muskler. Bekkenbunnen din sitter inne i bekkenet ditt. Det vil si: Bruker du rumpa, bruker du lårene, bruker du ryggen, bruker du magen, så jobber du ikke med bekkenbunnen.
Det er helt normalt, og tro meg, I know the feeling. Vi prøver så godt vi kan – og så kan det føles helt håpløst, helt fantastisk vanskelig å få kontakt. Men visste du at det er fordi hjernen din har skrudd av kontakten med bekkenbunnen din?
Koblingen må på
Koblingen ned er ikke så bra til å begynne med – så vi må begynne med å skjønne med topplokket hvor muskulaturen går. Du vet hvor muskulaturen er, du vet hvor bekkenbunnen din er – men kroppen din må også få skjønne det. Og det jobber jeg mye med, det å få på den koblingen og få musklene til å skjønne hvilke som skal jobbe, hvordan de skal jobbe og hvordan de skal gjøre det.
På lik linje med barn som skal lære seg å gå: Vi kan se at de står og vugger fram og tilbake, men så kommer de seg ikke av gårde. For de prøver å koble; hvordan i alle dager skal hjernen koble for at jeg skal få flyttet beina, sånn som jeg har sett at de voksne gjør?
Den koblingen må du også få. Og når du får jobbet lett, og uavhengig tid, noe som passer i ditt tempo, og du får kontakt med hele bekkenbunnen – da blir det gøy å knipe. For allting er gøy når du får effekt, er det ikke? Det du får til er gøy, men det som er litt vanskelig og kinkig, det er litt kjipere.
Automatikk
Og igjen: Barna våre likte heller ikke å pusse tennene til å begynne med, men etter hvert som de ble større, så gjør de det bare av automatikk, fordi det er noe man gjør hver eneste dag. Og det skal du også. For ingen bekkenbunn kan jobbe hele tiden. Bekkenbunnen din trenger å jobbe, og bekkenbunnen din trenger hvile. Og noen ganger må du få den koblingen på, fordi bekkenbunnen din står i spenn hele tiden, som at du har skuldrene dine høyt oppe – og så funker den ikke av den grunnen.
Men viktigst av alt er at du vet hvordan du spenner og hvordan du slapper av, sånn at du får det på automatikk. Jeg, for eksempel, har som en fast vane at jeg kniper i bekkenbunnen når jeg ser på nyhetene, jeg pleier å ta et par knip før jeg sovner – for da, vips, så har jeg gjort det hver eneste dag.
Det tar ikke mye tid!
Husk at ett knip er mer enn ingen. Knep du to ganger? Prøv tre, da! Det tar ikke veldig mye tid, gjør det vel? Det tar noen sekunder, og vips! så har du kommet ett steg lenger mot en sterk bekkenbunn, enn det du hadde i går. Du trenger det, du fortjener det – og tro meg, den bekkenbunnen din, den blir ikke sterkere med årene. Så tren den nå, sånn at du kan leve det livet du ønsker nå.
Trampolinen er til for å brukes også for oss mammaer – vi skal ikke bare stå utenfor, vi skal komme oss opp på den – og vi skal kunne hoppe masse uten å være redd for hva som skjer der nede. Du skal kunne le deg skakk med venninner, du skal kjenne at bekkenbunnen din støtter deg opp, sånn at du ikke får vondt. Bekkenbunnen din er mer enn hva du vet og hva du tror – så sjekk ut disse tipsene, og gjør et knip.
Du er så utrolig verdt det!
Jeg heier på deg.
Klem marianne