Hverdagen er her, og rutiner er gull! Det synes i alle fall jeg. Rutiner er gull for mor, for far, for barn. Når man vet hva man skal gjøre, hvordan man skal gjøre det og hvordan man skal få til ting, så går alt så utrolig mye enklere. Og vi som er mødre, vi er eksperter på rutiner. Hadde ikke vi hatt alle våre rutiner, så hadde vi ikke fått hverdagen vår til å gå rundt – tror jeg, da. For det å ha rutiner gjør at når vekkerklokka ringer, så vet du hva du skal gjøre. Du vet at du skal stå opp, du skal gå på badet, du skal stelle deg, du skal spise frokost, du skal smøre matpakker, du skal stelle minstemann, dere skal kle på dere og komme dere av gårde, innen et visst tidspunkt, for at du skal nå jobben – og du har kanskje ikke tenkt på det, men de første dagene når man bytter barnehage, jobb eller rutiner, så blir ting litt «shaka opp», ting går litt vanskeligere, ting er litt tråere og krever veldig mye mer energi – og så går det bare et par uker, så kommer ting litt mer i rutine.

Kaotisk mammahverdag – hva skjedde med rutiner?

Før du fikk barn hadde du masse rutiner. Du var kjempeflink, du fikk gjort veldig mye. Men er det én ting som skjer når man blir mor, så er det at alt blir ristet rundt, alt blir bare totalt kaos rundt deg. For du vet ikke når du skal stå opp, du vet aldri hvor mange ganger du blir vekket i løpet av natta, og du kan vedde på at hver gang du skal gå ut, så får du en bæsjebleie herifra til månen. Ting endrer seg som mamma. Mammalivet er helt annerledes, og derfor må vi ha litt andre rutiner. Men er det én ting du fortsatt får til, så er det det å pusse tennene. Pusse tennene får man stort sett til hver eneste dag. En av grunnene er at det tar så kort tid, og den andre grunnen er at det er rutine. Men det å dusje kan være veldig mye vanskeligere som mamma. Det tar en del lenger tid, og du må vite at du du har litt lenger tid der du ikke trenger å gå fra – det krever mer tid.

Rutiner er alfa og omega for mammakroppen

Hvor vil jeg med dette? Jo, rutiner er alfa og omega. Men rutiner og at din mammakropp fungerer er også alfa og omega. Din mammakropp må funke for at resten av familien skal funke. Sorry, men sånn er det. Det hadde vært så deilig om du bare kunne latt kroppen din forfalle, om du ikke hadde trengt å tenke på den i det hele tatt; OK, greit, jeg har født, sånn blir det bare. Men det trenger ikke bare bli sånn, det trenger ikke være sånn. Og som jeg sa, rutiner er gull, rutiner gjør at ting blir enkelt. Og skaper du deg små rutiner, så er det helt overkommelig å få til, også for deg.

God holdning = mer energi

En ting som veldig mange mødre ønsker, er jo å få tilbake holdningen. For det som skjedde da vi fikk barn, er at vi synker sammen, vi ser ut som en gjeng med gamle kjerringer som bare sitter der med haka fram og den pukkelryggen, vi kjenner at skuldrene blir dratt fram, rumpa lever sitt eget liv og magen står ut. Kjolene sitter ikke like fint på mer, vi har kanskje lagt på oss noen kilo ekstra; det har faktisk ingenting å si, men har du bedre holdning, så vil den kjolen sitte vanvittig mye bedre, selv med de kiloene ekstra. For hvordan du ser ut har jo ikke så mye å si, men hvordan du fungerer har veldig mye å si. Og det å føle seg vel er en veldig viktig brikke for at resten skal fungere. Har du en «crappy day», så går alt liksom litt dårligere – men har du en bra dag, så blir alt bra. Hvis jeg sitter helt sammensunket overfor deg, så får du kanskje ikke så kjempebra inntrykk. Men hvis jeg reiser meg opp, kjenner også jeg at energien min bobler mye mer av at jeg får rettet meg opp og får en bedre holdning.

Bedre holdning på fire sekunder!

Rutiner er gull, men det kan ikke ta for lang tid. Men visste du at ved hjelp av å tenke på en, to, tre, fire ting – det tar fire sekunder – så kan du få en bedre holdning. Bedre holdning på 4 sekunder allerede i dag, som kan vedvare! Jeg skal dele de fire tingene med deg om du klikker her. Og når skal du gjøre de fire tingene? De skal du gjøre hver gang du står i en bankterminal! Du vet når du står i kassa på Kiwi og skal betale – i matbutikken er vi jo ganske ofte – og så står du og snakker med en kollega, med mannen din eller en nabo. Finn et par sånne knagger. Jeg syns det å stå i kassa er ganske fint, for det gjør du jo jevnlig – eller veldig ofte, i alle fall. Hvis du da, hver gang du står i kassa, har en sjekkboks i hodet: Jeg skal tenke på holdningen min – så kommer den holdningen. Tenk på de fire punktene som jeg deler i den videoen, og vips! så har du en bedre holdning. Det er like enkelt som det å pusse tennene. Faktisk mye enklere. For det tar fire sekunder, og kanskje ikke det engang. Det tar så utrolige kort tid å få en veldig mye bedre holdning, og du får mindre vondt i ryggen, du får mindre vondt i nakken, mindre vondt i hodet, du får en bedre holdning, du ser bedre ut, du får mer energi – alt går mye enklere. Og det er fire enkle steg. Hver gang du står i kassa på Kiwi.

Knip på rutine – ett minutt hver morgen

Så er det jo en rutine som veldig mange mammaer prøver å få inn, men som i hvert fall ikke går. Og det er den bekkenbunnen. Jeg vet ikke hvor mange jeg har hatt innom som sier: Ja, jeg skulle ha knepet, jeg vet jeg skulle ha gjort det mer, men jeg får ikke gjort det, jeg får ikke satt av tid, dagene går, jeg glemmer det. Men glemmer du å pusse tennene? Nei. Kan vi ikke gjøre det til en like stor rutine, da? Det å knipe i bekkenet, som det å pusse tennene? Nei, du kan faktisk ikke knipe på rødt lys til å begynne med. For det å knipe på rødt lys, det krever faktisk ganske mye. Og hjernen din har skrudd av bekkenbunnen, så det krever ganske høyt fokus – både jeg selv, mammaene på kurset mitt og mammaene på klinikken min må lukke igjen øynene og ligge helt stille i 10 minutter for å klare det til å begynne med. Og når ligger du stille? Hver eneste dag, og har energi? Ja, du er kanskje litt trøtt, men musklene er mer våkne og du klarer å jobbe riktigere om morgenen! Ha på vekkerklokka ett minutt før du pleier. Bare ett minutt. Bli liggende i senga, ta en knipeøvelse, eller noen flere, i ett minutt, så får du inn rutinen. Og ved at du får en bekkenbunn som funker, så får du en tettere bekkenbunn, du slipper lekkasjer, og faktisk er den bekkenbunnen mye av årsaken til hofte- og ryggplagene dine. Så hver gang du våkner, tar du ett knip. Har mannen din stått opp med barna, så kan du ligge der og ta litt flere, men du skal i hvert fall ta ett knip hver morgen.

To små rutiner som endrer livet ditt

Du tenker på holdningen din i kassa, og du tar ett knip hver morgen. Tror du at de to tingene kommer til å gjøre en stor endring for ditt liv, eller? Jeg vet det, for jeg har testet det på meg selv, og jeg har testet det på mange andre – jeg vet at det funker. Det handler om rutiner, og det handler om å få inn faste rutiner. Får du inn faste rutiner, så funker kroppen din – og da får du tilbake den mammakroppen du ønsker. Men du må begynne med rutiner, for tenker du at jeg skal gjøre det tre ganger denne uka, men ikke har noen plan for hvilke dager du skal gjøre det, så blir det ikke noe av. Du må bare få det inn, inn med teskje. Etter hvert kan du knipe mens du pusser tennene, men det er altfor avansert til å begynne med, så begynn roligere, begynn å knipe hver morgen, tenk på holdningen din hver gang du står i kassa.

Her er begge tipsene, både på hvordan du skal stå bedre og få en bedre holdning, og her er også tre gratis videoer om hvordan du kan trene bekkenbunnen din og hvordan du endelig får til å få de knipeøvelsene til å sitte og gi en effekt, så du kjenner at det er verdt å stå opp ett minutt før, hver morgen.

klem Marianne