Nå er vinteren kommet, i alle fall her i Oslo. Her er det hvitt nå, det er snø – og i går, da jeg sto opp, var det ni minus. Det vil si at nå kan jeg ikke gå i joggeskoene mer. Jeg digger å gå i joggesko, myke sko, vår- og sommersko – og barbeint er kjempedeilig – men nå har jeg jo ikke noe valg mer. Nå må vinterskoene på – og for å være helt ærlig, så kjenner jeg også at sko kan være til besvær noen ganger. Og det gjelder ikke bare meg: Jeg får mange pasienter inn på klinikken som har vondt i føttene, og barn kan også få vondt i føttene. Derfor tenkte jeg at jeg skulle fortelle deg litt om hva du bør tenke på når du tar på deg sko, hva du bør kjenne etter, og hva slags plager i foten du kan unngå ved å tenke riktig.

Det er en del plager som er veldig vanlige. Del med meg i kommentarfeltet hva du kjenner i foten din, nå mens jeg forteller. For er du en av de som kan kjenne det over knoken ved stortåa og oppover langs siden, kanskje til og med på utsiden av leggen og baksiden av leggen? Det er en veldig vanlig plage. Andre plager som er vanlige, er at du kjenner det midt innunder foten bak tærne; at det stråler på oversiden ut mellom tærne; eller at det føles som en sokk du har mellom tærne: Er det noe av dette du kjenner igjen? Det er ikke så vanlig å få alle plagene på en gang, men spør man litt rundt, kjenner de aller fleste igjen en eller flere av de plagene jeg beskrev nå. Del med meg i kommentarfeltet hvilken type smerte du har, eller om du synes skoene dine er perfekte.

Hvorfor får jeg vondt?

Grunnen til at veldig mange får vondt nå på vinteren, er at skoene våre er mye hardere og mye mer klumpete. Har du tenkt over det? Sålen i skoen er mye hardere, den er ikke like tøyelig, den kan ikke vris like mye. Det vil si at du må bruke foten din på en helt annen måte når du går. Så fra å kunne rulle på foten, får du en mer flat gange, føttene «slår» i bakken. Og når du får de slagene, så må du jobbe helt annerledes med muskulaturen din. Når du ikke får den rullingen på foten, spesielt når du går i oppoverbakke og nedoverbakke, så er det ekstremt viktig å ha gode sko.

Myke sko – godt feste

Det aller første er å tenke på at man skal ha litt myke sko. Støvletter er veldig sjeldent bra. For det som skjer, er at du ikke får den rullingen på foten, og for å få løftet foten må du jobbe mer i hele foten fra tå til ankelledd, og da kommer gjerne spenningene oppover i leggen. Jeg kan for eksempel kjenne at jeg styrer mye med stortåa, slik at jeg kjenner det fra stortåleddet, skrått oppover i foten og opp i vrista. Rett og slett fordi skoen er for hard, eller fordi det er glatt. Og når det er glatt, så ser vi ut som en gjeng med pingviner. Ikke veldig smart. Vi spenner alt som er rundt foten, i tillegg til at skoen er hard. Og da kan det være veldig smart å ha brodder, for å få et bedre grep.

En annen ting du kan tenke på, er at selve skosålen ofte er bedre hvis den er av gummi. Hvis gummien i sålen er myk, så fester den ofte bedre – i motsetning til de helt harde vårstøvlettene våre: De er steinglatte! Mens hvis du kjøper de som har litt mykere såle (det går også an å såle om skoene så du får den litt mykere sålen), så sklir du ikke så mye, og da spenner du heller ikke foten like mye.

Såler – god støtte

Men så er det jo også fotbuen og ankelen. Har du tenkt over at støvlettene dine og vinterskoene dine er veldig flate inni? Har du tenkt over at du gjerne faller litt innover i skoen når du går? Når du går med støvletter, er det ikke noen støtte under fotbuen. Det vil si at du faller innover i foten, noe som gjør at du får en større belastning på leddet ved stortåa, som igjen gjør at veldig mange får vondt i stortåleddet, at man får det som kalles hallux valgus. Man kan også få låsninger i ankelleddet, og man får mer spenninger i muskulaturen som går fra innsiden av foten, rundt foten og opp på utsiden, altså muskulaturen som skal holde foten oppe.

De aller fleste skoene er som sagt ikke så bra oppbygd inni. Men det du veldig enkelt kan gjøre, er at du legger i en liten såle, enten en halvsåle eller helsåle, så du får bygd opp og løftet opp fotbuen, slik at når du går, faller du ikke like mye ned, du holder deg litegranne oppe. Noen må da ha en større størrelse i skoene, slik at de har plass til sålen inni. Derfor kan det være greit å få tak i slike såler: Jeg har blant annet såler fra Scholl, fra Diamondback – jeg har forskjellige såler som jeg bytter litt på, avhengig av hva slags sko jeg går med. De holder meg oppe, for jeg er litt plattfot, og derfor er det veldig viktig for meg å tenke på det.

Sko som passer

En annen ting du skal tenke på, er hvor romslige skoene er inni. Når jeg er ute og leker med barna, har jeg et par Timberland, litt store sko, for de er kjempevarme og gode. Men det som jeg kjenner, er at det er så god plass inni der: Jeg driver og henger og slenger opp og ned og til siden; det finnes jo ikke stabilitet inni der. Og det samme må du tenke på for barna dine – at skoen er passe i forhold til barnets fot, og til din fot. Så har du en smal fot, har du en lav fot (at foten ikke går mye opp i midtfotregionen; noen går opp der, mens andre faller ned), så kan det være til hjelp å ha bare en liten såle, eventuelt en ullsåle som gjør at det blir mer varmt, eller at du kan bruke halvsåler som støtter deg litt opp. For det å ha for store sko gjør at du griper med tærne og holder deg fast, noe som gjør at du spenner opp muskulaturen imellom tærne, og det kan bli veldig stramt både i selve fotsålen og opp i leggen. Så det er viktig at du ikke holder deg fast i skoene.

Det er veldig greit å kjøpe sko som er litt å vokse i for barn: Vi voksne gjør ikke så ofte det, men for barna gjør vi det (inklusive meg selv), fordi vi ikke har så lyst til å kjøpe så mange par i løpet av en sesong. Men bare pass på at de ikke blir for store – og da kan det hjelpe også her, å bare legge inn en liten såle, slik at de på en måte vokser seg litt mer inn i skoen. Så kan du ta sålen bort, så du får større romslighet inni skoen etter hvert som barnets fot vokser.

Sko som ikke presser

Det siste jeg vil dere skal tenke på, er hvordan skoene deres ser ut inni. Jeg har danset i mange år og brukt mye dårlige sko: sko som har presset sammen tærne, der nervene mellom tærne mine har fått en liten trøkk. Og det har jo vært veldig in med spisse sko over en lang periode, og mange har gått mye med høye hæler – og det er derfor jeg tar med dette. For dette er ikke bare et problem blant de som har holdt på mye med dans og hatt trange sko, men det er også for dere som sitter på kontor, dere som går med høye hæler, dere som går med spisse sko:

Dere har de beina som går nedover mot tærne, og så har dere muskulaturen som går imellom disse beina – men dere har også faktisk nerver som går mellom der. Og når man går med spisse sko, så presser man foten sammen, og det vil si at man får en større belastning på storetåleddet – det har de fleste fått med seg. Men når man presser fra begge sider (når skoen er for smal), så presser man også nervene som går ut mellom tærne. Og da er det en del som får følelsen av sokk mellom tærne, stråling ut mellom tærne, kjenner at det verker litt i fotbuen og rundt foten – og for dere som har det problemet, eller som har gått mye med smale sko og ønsker å forebygge, så kan jeg anbefale pelott, eller en såle som har pelott. Halvsålene mine fra Scholl har både støtte innunder fotbuen og en pelott. En pelott er en såle som gjør at det presses litt opp midt oppunder fotbuen, slik at buen på oversiden blir større og du får lettet litt på trykket for nervene mellom tærne. Jeg har stort sett ikke plager med det nå, men jeg kan kjenne det i noen sko. Blant annet hadde jeg på et par støvletter der jeg kjente det ekstra mye, og jeg kunne kjenne det i spinningskoene mine hvis knotten var feil plassert – så bare tenk litt over det, ha det med deg i bakhodet.

Variasjon!

Hvis du kjenner at du blir trøtt og sliten i tåa, hvis du kjenner at du får strålinger ut mellom tærne, hvis du kjenner at du får kramper i foten, kramper i leggen, kjenner det oppover på utsiden av leggen – så kan det være skoene dine du skal endre på. Og kanskje du skal ha litt flere enn ett par vintersko. For det er også noe som vi jenter er veldig flinke på: Del med meg i kommentarfeltet hvor mange sommersko du har! For jeg er sikker på at du er nødt til å skrive at du har flere sommersko enn vintersko – det kan i hvert fall jeg skrive under på: Jeg har mye mer variasjon! Jeg har mange par joggesko, jeg har mange sandaler, ballerinasko, andre sommersko – mens når jeg kommer til vinteren, så tar jo de skoene mer plass, også har jeg mine favoritter: De er praktiske når jeg skal ut på det, de er praktiske når jeg skal ut med ungene, de er praktiske når det er kaldt – så jeg har liksom ikke mye variasjon på vinteren. Og variasjon er også en fin nøkkel, for det kan godt hende at de skoene som er veldig fine, som er veldig varme, som er veldig gode, funker en dag eller to, men at du ikke skal bruke dem veldig mange dager på rad.

Viktig å forebygge

Jeg håper at denne lærdommen kan være nyttig for deg, at du tar det med deg både når det gjelder barna dine og deg selv, og at dere klarer å justere litt slik at skoene deres passer bedre, og at dere unngår plager i foten. Men skulle du først få plager i foten: Bytt sko, hvil, ta et godt fotbad, sett bena i grønnsåpe – kjempedeilig, avslappende, og så får du myket opp ting ved at du får varme – men ta eventuelt en behandling hvis du trenger det. Men veldig mye kan, som sagt, gjøres ved at du forebygger, og ved at du tar vare på føttene dine selv og legger merke til dem. Ikke gå rundt med vondt i foten: Det forplanter seg bare opp i kneet, i hofta, i ryggen, i nakken: Uansett om man bare har bitteliten stein i skoen, så legger man merke til det, og man endrer balansen på hele kroppen – og det er unødvendig, for det er så lett å kunne gjøre noe med det! Og jeg vil at du skal ha en fin dag, for jeg vet at det å gå masse og være ute i bevegelse er superbra for kroppen din, så derfor vil jeg at du skal bevege deg trygt, godt og smidig.

God tur!

Klem Marianne