Du har helt sikkert hørt at du bør puste med magen. Men det er kanskje lettere sagt enn gjort? Det å puste høyt oppe i brystet er noe både du og jeg har trent oss til fra tidlig alder. Dessverre gjør det at du puster oppe i brystet, at du får dårligere kondis, dårlig kontakt med bekken og mage og mindre stabilitet i kroppen.

Derfor tenkte jeg at jeg skulle gi deg noen superenkle og gode tips på hvordan du får mer kontakt med bekken og mage og mer pust ned i magen, ved hjelp av ved hjelp av noen enkle og litt morsomme teknikker. 

Legg merke til hva du egentlig gjør

Det aller første vi trenger å starte med, er rett og slett å begynne å puste. Tillate oss å puste, og legge merke til hva vi egentlig gjør. For ja, det handler om bevissthet, det handler om aksept, og det handler om at vi må vite hvilke muskler vi har kontakt med.

Så mitt første tips til deg for å få kontakt med magen, er rett og slett å begynne når du ligger og ser på tv, slapper av eller har gått og lagt deg: Legg hendene på magen og legg merke til hva som skjer med magen din når du puster. For når vi puster, så skjer det noe med magen. Når vi begynner å slappe ordentlig av, så får vi pusten mer ned i magen enn det vi gjør når vi begynner å tenke over det. Vi rett og slett overkompliserer det!

Så det å legge merke til hva du gjør med magen i pusten når du ligger og slapper av, er et supertriks for å finne ut hva som egentlig skjer der nede. Og når du da begynner å kjenne etter hva du egentlig gjør, så kan du gjøre det litt mer og litt tydeligere for deg selv, og på den måten skjønner hjernen din hva som egentlig skjer der nede. 

Ta dype utpust

Det andre tipset er rett og slett å ta noen dype utpust. Når vi skal begynne å jobbe med pust, så er det veldig mange som begynner å puste innover i stedet for utover – og da havner vi bare oppe i brystet. Men når du tar tre dype utpust, det vil si å puste helt ut, så langt du bare klarer, så vil du kjenne at du etter hvert kommer helt ned. Og når du da slipper luften inn, så vil du automatisk puste ned i magen.

Så heretter, hver gang du sitter på toalettet (som jeg tipser Sterk Mamma-jentene om), så tar du tre dype utpust og kjenner at du tillater deg å slappe av og komme helt ned i magen.

Blås ballonger!

Et annet tips som jeg har gitt Sterk Mamma-jentene, er rett og slett å begynne å blåse i en ballong. For når du blåser i en ballong og tenker at du skal jobbe med bekkenbunnen og magen – løfte bekkenbunnen og jobbe innover med magen når du blåser opp ballongen – så vil du kjenne at du jobber med magen på en helt annen måte.

Pass på at magen din går innover, ikke utover, når du blåser ballongen, og du vil kjenne at det blir lettere og lettere å få blåst opp ballongen. Så: Blås ballonger og ha det gøy!

Blås bobler i vann

Det fjerde tipset er å ha en flaske med litt vann oppi, som du blåser bobler i. Når du står og blåser og lager bobler, kanskje til og med lager bobler med ulike lyder, så vil du også begynne å jobbe med bekkenbunnen og magen din og få pusten ned i magen. Det å blåse i vann er noe sangere ofte gjør som en trening for å få ut pusten sin. 

Hva vil du begynne med?

Dette er noen superenkle tips på hvordan du får pusten helt ned i magen. Start med ett av tipsene og bygg på gradvis – for ingen endring skjer om du ikke gjør noe. Og det å gjøre ting lite og lett er i hvert fall noe jeg har mye fokus på med Sterk Mamma-gjengen. Så begynn med én ting og utvid derifra; på den måten får du gjort noe, i stedet for at det blir litt for mye og du ikke får gjort noen ting.

Velg ett av tipsene, og del med oss i kommentarfeltet hvilken du starter med. For alt du trenger å gjøre er bare å starte, og begynne å puste. Jeg vet at jeg skal ta tre dype utpust etterpå, når jeg skal vaske hendene. Hva skal du begynne med? Del med oss!


Marian ne