Her på klinikken møter jeg veldig mange anspente mammaer som har mye stiv og vond nakke, vonde skuldre og vond rygg; de går med spenn i rumpa, ryggmusklene og nakkemusklene, og skuldrene er oppe ved ørene.
Om du er en av dem som kjenner at musklene er litt stive og stramme, så skal jeg gi deg et enkelt triks som gjør at hverdagen din blir mye bedre.
Du kommer til å kjenne at pusten din blir på en helt annen måte, at muskulaturen din ikke blir like anspent, og at du faktisk får mye mer energi og tålmodighet.
Og det er faktisk ekstremt enkelt. For det handler om å puste.

Tre dype utpust er alt som skal til

Vi mammaer tar oss veldig sjelden tid til å puste. Men du trenger å puste. Du trenger pusten din for å fylle kroppen med oksygen, og du trenger faktisk også pusten din til å slappe av og bruke de riktige musklene. Og siden vi mammaer ikke har tid til å ha de stive skuldrene, og heller ikke har lyst til å ha den vonde nakken og hodepinen, så må vi begynne å puste. Og det er faktisk bare tre dype pust som skal til.

Det som imidlertid de aller fleste gjør feil, er at når vi tenker at vi skal ta tre dype pust, så puster vi dypt og fort inn. Men inn er ikke noe bra. For har du tenkt over at når skuldrene dine allerede er oppe ved ørene og du puster inn, da drar du bare skuldrene enda høyere opp. Men når du puster ut, når du presser all luften ut, helt ut av lungene så du kjenner at lungene skvises og magen din tømmes, da føler du deg kanskje litt svimmel – men idet du er ferdig med å puste dypt, dypt ut, så kan du slappe av, og så bare lar du lungene og magen gå ut og fylle seg igjen. Gjør dette tre ganger: Ta tre dype utpust, ikke innpust, og la kroppen bare fylle seg opp igjen. Du kommer til å bruke bekken og mage mye, du får mindre spenninger i nakke, skuldre og rygg, du får mer energi, og jeg er helt sikker på at det kommer til å funke som en måte å fylle batteriene dine på.

Pust for å fylle opp batteriet

Jeg bruker faktisk denne øvelsen mellom pasientene mine på en hektisk hverdag. Jeg bruker den også på vei hjem fra jobben, for jeg vet at når jeg har vært på jobben og hatt en dag som har gått i ett, så kommer jeg hjem til min andre jobb, altså å ta vare på mann og barn og hus og hjem og lage mat – ettermiddagene min er også hektiske. Men når jeg da sitter på t-banen og puster dype, rolige pust, der jeg fokuserer på å puste helt ut og fylle meg opp igjen, så er det som å fylle et batteri. På telefonen din har du kanskje et batterisymbol som beveger seg opp og ned når batteriet lades. Se for deg det batteriet, og at det er pusten din som fyller det opp og ned. Det gjør at du kan koble ut alle andre som er hektiske og stressa og kaver rundt, og så får du fylt opp batteriene dine.

Kjenn pusten på kroppen

Pust er alfa og omega for at du skal få ned muskelspenningene dine. Du kan også bruke pusten, når du puster ut, til å tenke at du stryker deg over de ulike delene, over skuldrene, over nakken, over ryggen og over de områdene i kroppen der du kjenner at du er veldig anspent: For hvert utpust er det noen som stryker deg over skuldrene, over ryggen, og så jobber du deg suksessivt utover i kroppen på de områdene der du er spent.

Begynn i dag!

Det er ikke vanskelig, det høres banalt ut, men du må begynne. Altfor mange mammaer puster kun øverst, og derfor får de dårlig kondis, derfor blir de stive i skuldrene, derfor har de mindre energi – men ikke vi! Vi er de mammaene som tar kontrollen og tar tak i kroppen vår, og så begynner vi å puste. Vi puster med magen – og nå er det din tur. Ta tre dype pust, skriv «tre dype pust» i kommentarfeltet.
Vi begynner i dag, og så får vi et liv der vi begynner å puste med magen.
Og vet du hva bonusen er?
Bonusen er at når du begynner å puste med magen, så kommer du til å merke at magen din blir mindre, du får mer kontakt med bekken og mage, og du får mer stabilitet.

Jeg skal ta denne i kveld når jeg legger meg. Når du skal du bruke den?

Marianne