Jeg har fått spørsmål om skiveprolaps, skivebukning, prolaps – kjært barn har ofte mange navn. Ryggraden din består av mange (celler). Mellom virvlene har du en skive. I den skiven er det en væskefylt kjerne, og noen ganger presser den litt på. Hvis den går helt gjennom, så er det en skiveprolaps, mens når den går bare litt ut, er det en bukning. Og mange lurer på om de har en bukning eller en prolaps.

Prolapsen gror av seg selv

En prolaps er stort sett ikke farlig. Hvis du får mye stråling, hvis du mister følelsen, hvis du begynner å tisse på deg, så har prolapsen gått litt for langt – men det er ytterst sjeldent. Jeg har jobbet med dette siden 2000, og det er ytterst sjeldent at det skjer. Stort sett trekker den seg tilbake, og prolapsen gror. For virvlene presser skiven sammen, men når du letter på trykket, så vil den trekke seg tilbake.

Når du går rundt og har vondt i ryggen, så er det gjerne fordi du spenner all muskulaturen rundt skivene: Det er det som gjør at det kjennes vondt oppover i ryggen, ut i bena og ut i bekkenet – fordi muskulaturen blir så stram at den skviser ting sammen. Men ved at du slipper opp på muskulaturen, så får området mellom de to virvlene mer plass, noe som gjør at skiven kan trekke seg tilbake.

Alle prolapser gror av seg selv. Noen ganger kan det oppstå arr i årringene inne i virvelen, noe som gjør at du får vondt. Men det som jeg desidert oftest ser som naprapat, og som er årsaken til at du får vondt, er at du bruker kroppen feil. Når du bøyer deg framover, så holder du igjen rumpa, slik at du bruker ryggmuskulaturen og rumpemuskulaturen veldig mye, og magen ekstremt lite. Det kan gi deg stråling og referert smerte ut i benet, det kan gi strålinger oppover, det kan gi deg den trøttheten og slitenheten du ofte kjenner, og det kan gjøre at du ser gravid ut. Og når du ikke bruker fronten og bekkenet,så kan du også få lekkasjer.

Bruk hele kroppen din

Det som er viktig å gjøre når du har en prolaps, er å bruke kroppen din. For kroppen din er til for å brukes. Og virvlene oppover i ryggen din er til for å bevege på. Så du skal ikke være potte stiv. Du skal kunne danse rundt og bevege kroppen din. For når du bruker kroppen din, så vil du øke blodsirkulasjonen i muskulaturen, noe som gjør at du får bort mer av slaggstoffene i kroppen din. Varme får du også, noe som gjør at det gjerne kjennes litt mer avslappende ut.

Du må styrke kroppen din så du ikke bruker bare én muskel, men at du får flere muskler som samarbeider, slik at den enemuskelen ikke blir så trøtt og sliten av å gjøre den samme jobben hele tiden. Ved at du fordeler arbeidet, blir det mye bedre. Det kan også være smart å tøye litt: tøye på muskulaturen som er spent. Skiveprolaps kan sitte hvor som helst i ryggen, men i korsryggen er det veldig smart å tøye rumpa, hofteleddsbøyeren, krumme ryggen litt så du kjenner at det strekker. Det viktigste er at du bruker alle leddene i kroppen din.

Du må gjøre jobben – lær deg å bruke kroppen riktig

Noen ganger trenger man et spark bak. Og det er der vi naprapater og osteopater er til for å hjelpe deg: hjelpe deg til å få dynamikken opp, sånn at kroppen samarbeider og spiller på lag med deg. Og så er det du som må gjøre jobben med å bruke kroppen din riktig. En av de feilene jeg ser oftest, særlig for de av dere som har hatt en prolaps som har grodd for lenge siden, kanskje for ti år siden, er at mindsettet deres tenker at dere har en prolaps, at dere må passe på kroppen deres, og at dere kompenserer og rett og slett er redd for å bruke kroppen.

Ta heller en behandling og få løsnet opp i spenningene: Tøy litt, gå litt, tren litt og vær bevisst på hvordan du bruker kroppen din. Få noen til å lære deg hvordan du skal bruke kroppen din riktig. Det er for eksempel mange som bøyer seg feil over oppvaskmaskinen. Det er en av de øvelsene vi jobber mye med i Sterk Mamma for å lære å få en sterkere kropp: lære å bøye seg riktig. Du kan også få den øvelsen ved å klikke her.

Du må lære deg å bruke kroppen din riktig, og så må du få de musklene som er litt for spente til å slappe av, og de andre musklene til å jobbe mer – og så går du og får en behandling så du får løsnet opp litt ellers. For noen ganger ender det med at man får låsninger høyere opp fordi man låser av altfor mye. Det hender at man får altfor spente muskler så man må massere opp og trykke ut litt, eller tøye litt.

Uansett: En prolaps er stort sett ikke farlig. Ikke tre prolapsen som en hatt over hodet: Jeg kan ikke gjøre det fordi jeg har prolaps …Prolapsen gror. Du kan helt fint leve med den. Jeg har ikke vondt i ryggen, men det kan godt hende jeg har en prolaps – for det kommer an på hvordan du beveger kroppen din i forhold til den, og hvor den presser. Som sagt, noen må operere – men de aller fleste kan, ved hjelp av litt behandling, litt selvtrening og bevissthet, bli mye bedre. Så dropp unnskyldninger om at du har prolaps, og ta heller vare på kroppen din så prolapsen ikke utvikler seg.

 

Marianne