Det er en ting alle mammaer sliter med, men som ingen snakker om. Det er noe som er helt normalt og som de aller fleste av oss kjenner til på en eller annen måte. Noe du mest sannsynlig vil bli påvirket av før eller senere i livet om du ikke gjør noe for å unngå det.

Lekkasje av urin eller luft eller kanskje til og med begge deler.

Er du en av de som sliter med urinlekkasje?
Er du en av de som velger å ha truseinnlegg?
Passer du på at du do rett før du skal gjøre noe fysisk eller skal gå ut?
Har du hyppige dobesøk dersom du vet at du skal få ekstra belastning på bekkenbunnen din?
Drypper det etter at du er ferdig å tisse?
Mangler du kontroll på bekkenbunnen din?

Du er ikke alene!

Bekkenbunnen er svak etter at du har født barn og den må trenes opp.

Du innser kanskje at du ikke kan løpe veldig lagt eller veldig fort når du ikke har løpt på lenge. Sånn er det også med bekkenbunnen din. Bekkenbunnen din må trenes opp igjen. Bekkenbunnen har vært tøyd ut under et svangerskap og fødsel og den blir ikke noe strammere den heller når årene går så må du trene den opp igjen. Og på samme måte som løpekondisen må holdes i sjakk, så må du også fortsette å trene bekkenbunnen din resten av livet.

Men ikke fall av nå. Ikke tenk- dette orker jeg ikke. Dette gidder jeg ikke. Dette får jeg ikke til. For jeg skal dele noen enkle tips med deg som forklarer deg hvordan du skal trene og hvordan du skal få treningen inn i din hverdag slik at du ikke lenger trenger å tenke på at du tar knipeøvelser for din bekkenbunn.

Hvorfor får jeg ikke effekt av knipingen min?

Sliter du med å skjønner hva du skal gjøre det? Kjenner du ikke at du kniper? Får du ikke tak i musklene? Kjenner du ikke at det skjer noe der nede?Er dette deg? Da vil jeg anbefale deg å prøv å dele opp bekkenbunnen din slik at du får kontroll på en og en del.

Prøv å:

 • Kutte strålen
 • Løfte opp mellom sitteknutene (Du vet de beina som stikker litt ut inne i rumpa når du sitter)
 • Knip igjen rumpehullet – som om du holder igjen en fis.

 

Del gjerne opp og ta en og en del. Etter hvert kan du legge til en etter en av disse delene og til slutt har du fått samlet sammen hele bekkenbunnen din.

Men husk – du er ikke så sterk så ta det lett og ennå lettere i begynnelsen. Musklene dine er ikke så sterke så du må begynne rolig for så å gradvis øke i takt med at musklene blir sterkere. I begynnelsen rekker det faktisk å bare tenke på hvor de ulike delene av bekkenbunnen din er slik at hjernen din begynner å vedkjenne at dette er muskler som du skal aktivisere.

Kutter du stålen når du kniper?

Supert – du har kommet et stykke på veien, men du må få med deg resten av musklene også for å få enda bedre kontroll. For på samme måte som en trampoline, må alle punktene festes og aktiviseres. Muskulaturen mellom sitteknutene og ved halebenet er like viktige som de delen av bekkenbunnen som kutter stålen. Når alle delene av bekkenbunnen jobber sammen vil det være lettere for deg å holde igjen et større trykk.

Se for det at du skal dytte igjen en tung dør. Er det enklest å dykke med en finger eller er det lettere å bruke alle fem? Sånn er det for bekkenbunnen også, så pass på at du får trent hele bekkenbunnsmuskulaturen.

Det er derfor du klarer å kutte av stålen, men at du allikevel lekker urin til tider.

Har toget gått?

Nei da, toget har ikke gått. Det er aldri for sent å trene bekkenbunnen din. Du må bare få gjort det. Det hjelper ikke å sette seg på gjerdet og tenke at jeg har ikke gått gjort det til nå så da trenger jeg heller ikke å gjøre det. Fornektelse hjelper aldri, så start i dag. Det er aldri for sent, men det som er sikkert at disse musklene garantert ikke blir noe sterkere så gjør du ikke noe med dem nå så må du gjøre en større jobb senere.

Vanskelig? Jeg vet – jeg har derfor laget 3 gratis videoer til deg som viser deg steg for steg. Fyll i navn og e-post under her så skal jeg holde deg i hånden.

Hvorfor må du trene bekkenbunnen din?

Hvorfor kan du ikke bare bruke truseinnlegg? Hvorfor kan du ikke bare forsette å trene i mørke bukser slik at ingen ser lekkasjene? Hvorfor kan du ikke fortsatt gå hyppig på do?

Fordi bekkenbunnen din ikke blir sterkere med årene. For på samme måte som du får muskelsvinn i andre deler av kroppen, kondisen blir dårligere og balansen blir satt på prøve med årene så blir også bekkenbunnen din svakere.

Legg inn en innsats nå så kan du:

 • hoppe på trampoline
 • le deg skakk
 • ta deg en løpetur
 • kunne hoste
 • kunne være skikkelig tissatrengt
 • ikke måtte bruke truseinnlegg
 • ikke måtte kjøpe Tena
 • du skal kunne leve det livet du ønsker

Du er ikke alene

Husk at du ikke er alene om dette problemet. Men som du sikkert husker var det lettere å snakke om dette mens du gikk gravid, men etter det er det ingen som snakker om det? Kan ikke du være så snill å gjøre en liten innsats for kvinnehelse og kvinnekroppen?

1 Last ned videoene og begynn å trene din bekkenbunn

2 Del dette innlegget med dine venninner slik at alle de som sliter i skjul får den hjelpe de trenger.

På forhånd stor takk for at du tar vare på deg og din kropp!

Klem Marianne
Cert. Mammamage trener og naprapat