Den første tiden!

Du har kanskje kjent det på kroppen selv. Mini er født og du står igjen med en kropp du ikke kjenner igjen. Skulle jeg ikke komme inn i mine gamle bukser? Jeg skal vel være like sprek og rask nå som jeg er kvitt den gravide magen. Men nei.. Mammabuksene må på en stund til. Kondisen er ikke der. Ikke orket heller. Alle maser om knipeøvelser men det får du ikke til eller orker du ikke. Slapp av det ordner seg!

Mammakroppen er fantastisk!

Er det ikke helt fantastisk at det går an å bære fram et barn. Er det ikke flott at magen tillater seg å bli strekt så mye at du kan få føde en ny liten verdensborger? Kroppen må igjennom store påkjenninger under og etter et svangerskap. Syns du ikke at den fortjener litt hvile etter så store påkjenninger? Det har tatt 9 måneder å bli høygravid. Strekkmerkene, de ekstra kiloene, magen er noen av tegnene på at du har blitt mamma. Du er ikke tilbake på en, to, tre heller. Godta det. Nyt og fokuser heller på det å være mamma. Bygg relasjonen med barnet ditt ide første ukene. Når du er klar for å tenkte på noen annet enn de første og viktigste behovene som mating og kontakt er det noen ting du skal tenke på.

Hva skal du tenke på

  • Få en sjekk av magen din. Har du diastase? Har du kontakt med dype muskler?
  • Be om at styrken i bekkenbunnen sjekkes ved 6 ukers kontrollen. Er den ikke bra, søk hjelp! Bekkenbunnen er mer enn å bare kutte strålen!
  • Ikke vær supermamma som kan alt selv. Kroppen din har vært igjennom store påkjenninger og må stabilisere seg igjen.
  • Ikke tren hard før du har kontroll på bekkenbunn og de dype magemusklene! Ja, jeg vet at Boot camp og tøffe timer på treningsstudio er inn, men det kan gjøre mer skade enn du aner.
  • Start lett aktivering av de dype magemusklene!
  • Start med rolige turer!

Treingspress på nybakte mødre

Så hva bør/ kan jeg trene etter at jeg har blitt mamma?

Før du begynner å trene noe som helst må du ha kontroll på bekkenbunn og magemusklene. Dette er musklene som gir kroppen stabilitet og styrke. Har du ikke god nok kontroll her har dessverre skadene, smerter og lignende en tendens til å snike seg på.

Det kan være vanskelig å finne disse bekkenbunnsmusklene og de dype magemusklene som har vært «skrudd av». Men når du først har fått kontakt med disse musklene er det øvelser du lett kan gjøre hjemme sammen med barnet ditt. Husk at du gir barnet ditt tid til å gradvis lære seg ting. Gi deg også tid til å finne kroppen din tilbake. Syns du det er vanskelig å gjøre dette selv? Søk hjelp– du er ikke alene!

Lykke til, og nyt tiden som småbarnsmamma!

Du får den ikke igjen!

Klem Marianne