Føler du at du har blitt litt glemsk etter at du ble mamma? Noen ganger føler jeg at alle husker alt – unntatt meg. Men vet du hva, jeg tror ikke det er sånn. Jeg tror det er flere enn oss to som glemmer turdager, nissedager, karneval, bursdager – you name it. Men det er egentlig ikke så himla rart. For egentlig har vi ikke blitt glemske, vi har bare blitt enda klokere, enda smartere og har enda mer i hodet.

Det er blitt mye mer å huske på

Har du tenkt over at før du fikk barn, så husket du bare på hva dine egne planer var, og selv om du hadde mann/samboer, var det ikke så viktig å måtte huske på alt det han gjorde – mens nå, når kabalen skal gå opp, er det kjempeviktig at du både husker på dine ting og hans ting: dine møter, hans møter osv. Det er blitt mye mer å huske på. Så du har ikke blitt glemsk, du husker bare på enda mer.

Her i huset er vi fire, og da skal jeg huske på fire personers aktiviteter, planer, møter, avtaler – det er ikke rart at noe går litt skeis, at man glemmer litt innimellom. Det er helt normalt. Du får gjerne fortelle meg om du aldri glemmer noe, da vil jeg gjerne høre om det i kommentarfeltet – men jeg vil gjerne også høre dine tips på hvordan du får husket alt mulig.

Jeg skal dele et par tips med deg i dag, på hvordan jeg prøver å huske mest mulig og glemme minst mulig – og ikke komme med en unge uten nisselue eller tursekk i barnehagen eller uten gymtøy på skolen.

Familiekalender

Vi har en familiekalender med navn på alle i familien og alle dagene – en ny side for hver uke. Den fyller vi i – jeg fyller inn når jeg har møter, mannen min fyller inn når han har møter, og nå på onsdag har jeg skrevet inn «joggesko» på datteren min, for da skal de ha innegym, så da må jeg huske å ta med joggesko. I dag skulle det ha stått klarinett, fordi hun skal ha klarinett-time.

Ved at du skriver ned i kalenderen hva du skal gjøre, hva mannen din skal gjøre, hva ungene dine skal gjøre og hva familien skal gjøre, og hva dere skal huske på, så vil du klare å huske veldig mye mer. For når du har det på papir, så har du noe å se på – du må huske å se på kalenderen, da – og så er det begge foreldrenes ansvar å se på den, og da blir det litt lettere å huske, tro meg.

Planlegge i forveien

Og så er det visse ting man kan planlegge litt i forveien, som turdag – og det er ganske ofte at denne mammaen har glemt turdag. Veldig ofte, faktisk … Og det er ikke så veldig rart, for jeg har en datter som skal ha turdag noen dager, og en sønn som skal ha turdag en annen dag, og så blir den dagen flyttet på, og så er det ikke jeg som pleier å levere den dagen – og så glemmes det litt.

Men jeg har et hemmelig triks på hvordan det ser ut som jeg alltid husker turdager: Jeg har sitteunderlaget liggende i hylla i barnehagen! Så når jeg kommer dit og skal ta matboksen ut av sekken og sette den i kjøleskapet, og får beskjed om at det er turdag, så sier jeg: Ja, men det går fint! Og så putter jeg sitteunderlaget ned i sekken. Han har jo alltid sekk, han har alltid matboks, og drikkeflaske har de i barnehagen – så da tar jeg bare drikkeflaska han har i barnehagen, putter den i sekken sammen med sitteunderlaget, og vips! så har ikke Marianne glemt turdagen likevel!

Og når det er nissefest, så vil man jo gjerne ha noe mer enn bare nisselue – så da putter jeg nisselua i sekken den dagen jeg husker det: Selv om det er nissefest på fredag, putter jeg gjerne nisselua i sekken på mandag, både fordi jeg da fysisk har gjort noe, som gjør at jeg husker på det litt bedre – men samtidig, hvis vi kommer i barnehagen på fredag og har glemt det, så har vi likevel nisselue – så da gikk det fint likevel!

Umenneskelig å huske alt

Jeg tror det er sånne småting vi er nødt til å få gjort – for vi kan ikke gjøre allting helt perfekt, og det er umenneskelig å huske alt. Vi gjør så godt vi kan – og glemmer vi frukt en dag, glemmer vi turdag en dag, glemmer vi at venninna vår hadde bursdag, så tror jeg livet går videre. Helt ærlig: Jeg tror ikke folk går og husker på alt mulig. Jeg gjør ikke det, i alle fall.

Men jeg vil gjerne høre tips på hvordan du husker de tingene som du bør huske på i hverdagen. Dette var mine: Kalenderen og tilrettelegging så du husker ting. Jeg leder meg til å lese dine tips: Del dem i kommentarfeltet, så vi sammen, som mammaer, kan bli enda sterkere, enda flinkere og få enda mer kreativitet så vi slipper å gå og huske på ting – for det å gå og huske, huske, huske, huske, det tar så mye energi! Tenk om vi kunne bruke den energien på å stråle og være fulle av energi isteden!

Del tipsene dine i kommentarfeltet, og test mine.

Marianne