Det å være mamma har gjort store endringer på kroppen din, og det er jeg helt sikker på at du har merket. Noe er helt greit, mens andre ting er vi nødt til å gjøre noe med. Du som mamma skal fortsatt funke, også etter at du har fått barn.

Ofte hører jeg dette fra mammaer:

Det bare er sånn. Sånn er det å bli mamma. That’s life.

Jeg kan ikke være med på trampolina. Bekkenet mitt gjør så vondt at jeg orker ikke å gå i trapper, jeg orker ikke å gå i fjellet. Jeg føler meg som en 90-åring. Magen min er så stor, jeg må bare gå med de store genserne.

Dropp unnskyldningene

Det er ikke sånn det skal være! Du har en kropp som du har lånt bort, du har gitt den til verden for at du skal kunne bære fram et helt fantastisk barn – og det er helt gull. Men når det barnet er født, når det barnet har forlatt hulrommet, så skal du få tilbake kroppen din. For kroppen din er din. Ja, du har lånt den bort, men nå skal du eie den igjen. Og da kan vi ikke si: Det bare er sånn, mamma kan ikke det, det får jeg ikke gjort, fordi … Dropp unnskyldningene!

Kroppen din skal funke


De lekkasjene, de trenger du absolutt ikke å ha. De bekkensmertene trenger du ikke å ha. De ryggsmertene trenger du ikke å ha. Den magen, den skal ikke stå ut. Du skal føle deg som den du er, altså like gammel som du er. Ikke som en 90-åring, ikke som en gammal kjerring, ikke som en oppvridd vaskeklut eller hengekøye eller et eller annet som bare henger og slenger der. Du skal funke!

Bruk kroppen riktig – gjør jobben som trengs

Ved at du bygger opp kroppen din på riktig måte, så kan du funke. Og tro meg: Jeg har møtt mange mammaer som har gjort de riktige stegene og fått tilbake kroppen sin – en kropp de ikke visste var mulig.

De kan jobbe på gård og dra i foringsspann for dyra, noe de aldri hadde trodd de skulle kunne – men når de lærer seg å bruke kroppen sin riktig, så kan de det. De har startet hjemmebakeri, de har begynt å gå i fjellet; de har kommet i gang med treningen, de har avsluttet sykemeldingen, de har kastet smertestillende. Og alt de har gjort, er å gjøre jobben som trengs!

Skaff deg kunnskap

Jeg sitter inne med masse kunnskap om hvordan du skal trene opp kroppen din. Jeg har møtt så utrolig mange mammaer – både på klinikken, i Sterk Mamma og på nett. Søndag 8. september skal vi ha et workshop der jeg vil ha deg med – fordi jeg vet at du også kan få den endringen med kroppen din. For du skal ha et bekken som henger med deg, du skal være sterk i ryggen, du skal ha en mage som samarbeider med deg, du skal føle at du er fit nok, at du er sterk nok og at du fungerer.

Kroppen henger sammen med sinnet

For kroppen din henger også sammen med sinnet ditt. Og ved at du tar vare på deg selv, så vet jeg at du kan være en mye bedre mamma. En mamma som kan hoppe på trampolina og få latterkrampe, som bare står og henger borte i nettet, som jeg gjorde i sommer – det skal være deg! En mamma som kan bære barna sine hjem fra skolen eller barnehagen, fordi de har såret seg, er lei seg eller er trøtte – det er den mammaen du skal være! Du skal føle deg vel i din kropp, og du skal være sterk nok til din hverdag.

Du må gjøre jobben – meld deg på!

Men ingenting, absolutt ingenting, skjer om ikke du gjør jobben. Jeg har min kropp, du har din kropp. Vi må ha kunnskapen så vi vet hva vi skal gjøre – og så må vi gjøre noe. Vi må ta action, vi kan ikke sitte i sofaen og synes synd på oss selv. Vi kan ikke sitte og stappe i oss masse godteri. Vi kan ikke la andre bruke vår tid – vi er nødt til å sette oss selv på agendaen, jobbe mot vårt mål, sånn at vi selv blir de sterke, solide mammaene.

Bekkenløsning? Jeg vet – men dropp det. Du trenger ikke å ha det mer. Visste du at mye av de smertene som du med bekkenløsning har, kommer fordi du bruker kroppen din feil? Du bøyer deg feil, du bruker feil muskler, du støttes ikke opp, og «pappesken» kollapser – det at du er ubekvem i kroppen din fordi du verken kan gjøre det du vil eller føle at du er den du vil – det kan du gjøre noe med.

Første steget er å melde deg på workshopen. Andre steget er å legge den lenken du får, inn i kalenderen din. Det tredje steget er å komme – for da skal du få de øvelsene og stegene som jeg vet kommer til å ta deg til det nye nivået.

Det er ikke bare sånn!

Fra i dag av vil jeg at du skal slette en setning fra vokabularet ditt: Det bare er sånn. For vet du hva?

Det bare er sånn til du velger å gjøre noe med det.

Når du velger å gjøre noe med det, når du velger å ta til deg den kunnskapen som finnes om hvordan du skal ta vare på kroppen din – da bare er det ikke sånn; da er det noe som blir, noe som kommer, noe som du kommer til å elske.

Drit i setningen Det bare er sånn.
Lekkasjer: NEI.
Nedpress: NEI.
Mage som står ut: NEI.
Dårlig holdning: NEI.
Smerter, smertestillende, masse behandlinger: NEI! Du skal ikke trenge det. Du skal ha en kropp som funker.

Meld deg på – og så sees vi søndag 8. september.

Marianne