For mammaer er det noen ganger viktigere å ta seg en lur, en liten powernap – det er et veldig mye bedre alternativ enn å trene. Men allikevel ønsker vi å restituere, vi ønsker å holde oss friske, vi ønsker å ta vare på kroppen vår – og det å da finne en balanse mellom restitusjon og trening er nøkkelen til at du skal få det livet du ønsker. For alle har dager der vi kjenner at energien er litt på bunn. Og alle har dager der vi kjenner at: Yes! Dette her vil jeg, nå er jeg klar!

Her skal jeg dele de fire beste tipsene mine for at du skal få denne balansen, for at du skal finne den balansen du trenger for at du både skal restituere deg og bygge deg opp. For du har én kropp, og du er et menneske, selv om du er mamma. 

1. Gjør det enkelt for deg selv

Det aller første tipset er å gjøre det enkelt for deg selv. Det trenger virkelig ikke å være overveldende. Det å starte med den lille bevegelsen er alt du trenger. I Sterk Mamma, som er designet for mammaer, så jobber vi for å få øvelsene inn i hverdagen. Vi ønsker å gjøre ting hjemme, sånn at det er enkelt og at du slipper å transportere deg til andre områder, og at det skal passe inn i en travel hverdag.

For du trenger ikke å gjøre mye. Men ved at du lærer deg hvordan du bruker kroppen din i hverdagen, hvordan du får smettet øvelsene inn så du bruker kroppen din riktig i hverdagen, så får du fantastiske resultater – uten masse utstyr. For det å bære kroppen din, det å bruke kroppen din, er det du trenger desidert mest i livet ditt. Og det henger litt sammen med tips nummer to:

2. Kjenn målene dine

Gå litt dypere enn det å komme tilbake igjen etter å ha blitt mamma, det å få tilbake kroppen. La det handle om deg. La det handle om hvordan du føler deg. For selv som en mamma så er du et menneske. Og når vi tillater oss å se hva det vil gi oss, hvordan du vil føle det i din kropp, hvordan du har det med deg selv, hvordan du snakker om deg selv, om du er sterk nok til de tingene du ønsker å gjøre i din hverdag – da vil du se at du får en helt annen motivasjon.

For nei, pekefinger – du må, du må, du må – er ikke så deilig, verken for barn eller for voksne. Så ha heller fokus på hva det vil gi deg: Hva vil det gi meg å ha en sterkere bekkenbunn? Jo, da kan jeg jo løpe til bussen, da kan jeg kjenne friheten til å velge å gå inn på trampolina, da slipper jeg å bytte truseinnlegg hver gang jeg er på toalettet. Hvordan vil det gjøre at du føler deg?

Hvordan vil du føle deg når du kjenner at ryggen din kjennes sterk ut, når du kan sitte på gulvet, stå og vaske håret, kle på deg selv og barna uten at ryggen hele tiden sier: Jeg er her, jeg er her, jeg er her! Gå inn i følelsen på hvordan du vil ha det når du har oppnådd det resultatet du ønsker. Og ha det foran deg hver eneste dag. For ja, det er lett å surre seg bort i alt mulig annet, når vi ikke har målet foran oss.

3. Organiser tiden din – sett av tid til deg

Noen ganger tenker vi kanskje at vi skal vente på at vi får tid. Men tro meg: Den tiden kommer ikke! Det å vente på fritiden til å ta vare på deg eller vente på fritiden til å se en video i Sterk Mamma – den tiden kommer ikke. På samme måte som at barna dine ikke kommer seg på fotballtrening hvis ikke de er påmeldt, hvis du ikke visste når treningen var, at du ikke hadde satt inn i planen at du skulle kjøre dem dit – det samme er det med deg, kjære.

Det å sette av tid til deg, gjør du både for deg selv og for barna dine. Det å sette av tid til deg vil gi deg mer energi, mer tålmodighet, mer styrke til å være der for barna dine. Og samtidig er det en utrolig viktig brikke for deg som en rollemodell! For i din oppdragelse er jeg helt sikker på at du ikke ønsker at barna dine skal bli selvoppofrende. At barna dine alltid skal si: Ja, du kan gjøre akkurat som du vil, du kan få alt du vil, du kan bare ødelegge lekene hvis det er det du vil. Jeg er helt sikker på at du ønsker at barna dine skal ta vare på seg selv, lytte til seg selv og sette av tid til seg selv. Og da, kjære du, er det vi som må starte med oss selv. 

Endre på rammene?

Å sette av tid til seg selv er viktig. Du må holde avtalene med deg selv for at du skal få en endring. De avtalene du har med deg selv, er like viktige som de du har med andre. Og kanskje du ikke trenger å sette av like mye tid som det du trodde – ved å å få øvelsene inn i hverdagen, slik vi gjør i Sterk Mamma: Vi lærer øvelser og putter dem inn i hverdagen, sånn at når vi setter inn i oppvaskmaskinen, så trener vi. Når vi går opp trappa, så trener vi. Vi bruker kroppen vår riktig, og så blir det enkelt og overkommelig.

Så kanskje du skal endre litt på rammene? Sette av en helt time er kanskje litt mye for noen? Men hva med ti minutter? Har du det? Bryt det opp og gjør det overkommelig for deg – og sammenlign deg kun med deg selv. Du kan også planlegge dette med familien, gjøre det som en familieaktivitet, la ungene få være med deg ut og gå den lille turen din, la ungene få være med deg og trene – og se at du kanskje til og med sliter ut dem så de sover enda bedre!

4. Heng med likesinnede

Du er viktig. Og vit at du ikke er alene. I Sterk Mamma har vi en utrolig herlig gjeng som ønsker det samme. Mammaer som ønsker å få en tett bekkenbunn, som ønsker å ha en bekkenbunn som støtter dem opp. Mammaer som ønsker å trene for å ta vare på kroppen sin. Mammaer som ønsker å bli kvitt plagene sine. Vi har alle ulike mål, og vi har alle ulike utgangspunkt ut ifra tidligere erfaring, fødsler, svangerskap. Men vi skal samme vei! Det å henge med likesinnede, det å henge med en motiverende gjeng som du kan finne støtte i, det er alfa og omega. For nei, du er ikke alene. Du er sammen med oss. 

Endring skjer når du gjør noe!

Følg disse fire enkle stegene.
1: Gjør det enkelt for deg selv, få øvelsene inn i hverdagen, bruk det du har hjemme, bruk kroppen din.
2: Bli kjent med målene dine, gå dypere – for du er viktig.
3: Sett av tid til deg selv, organiser tiden til deg selv.
4: Bli med i Sterk Mamma-gjengen så du kan få motivasjon, inspirasjon og ta del i andres spørsmål, så du også får svar på det spørsmålet du kanskje ikke en gang visste at du hadde; det svaret som ga deg akkurat det du trengte for å komme videre dit du ønsker.

Ingen endring skjer om du ikke gjør noe! Og ja, noen ganger er det smart å ta seg en lur, i stedet for hazzle hazzle hazzle – men det blir mye mindre hazzle når du gjør det enkelt, når du gjør det som er riktig for deg, når du bruker hverdagen din og når du henger med andre.

Jeg gleder meg til å se deg inne i Sterk Mamma!

Heier på deg!

Marianne