Jeg tror at mobil og iPad har kommet for å bli. Og da er det egentlig bare å bli litt bestevenn med den, men samtidig bli bestevenn med nakken og ryggen din. For det er jo ikke å stikke innunder en stol at det å sitte på mobilen kan skape veldig mye nakkevondt for både store og små.

Nedlastningsguide – og tips her og nå

Derfor har jeg laget en nedlastningsguide for deg, der du kan se noen enkle triks på hvordan du kan stille inn slik at barna dine på en bedre og mer nakkeskånsom måte kan sitte foran iPaden og telefonen.

Men jeg har også lyst til å dele noen tips med deg her og nå, så du kan endre og justere akkurat nå. For det er noe med det at ingenting skjer om vi ikke gjør noe. Og det å bare begynne, nå, gjør at du vil få en endring framover – og så kan du sette inn én og én ny ting, slik at du stadig lærer flere og nye ting.

Bowlingball i nakken

En av de tingene jeg ser veldig ofte, er at når vi står på mobilen, så står vi med bøyd nakke: mobilen langt nede, og hodet henger framover. Når jeg gjør det, kan du se på ryggen min at jeg kurver mye både i øvre del av ryggen og over i nakken, og når jeg vrir på hodet må jeg jobbe mye i den øvre delen av nakken. Det er årsaken til at mange får en tretthetsfølelse mellom skulderbladene, blir sliten i nakken og kanskje til og med får litt hodepine.

Veldig få tenker at det er mobilen sin skyld, fordi kroppen prøver så godt den kan, over en lang periode, å ikke si fra: Den prøver å kompensere ved å spenne seg. Men det at du kjenner følelsen av at du har lyst til å kna deg litt oppe i nakken, kan faktisk være mobilen sin skyld. Det å stå eller sitte i denne posisjonen, spesielt for barn, er for nakken som å putte en bowlingball bak i bakhodet. Og jeg tror ikke du hadde puttet en bowlingball bak i nakken på ungene dine, eller deg selv.

Opp i øyenhøyde

Derfor kan du på en enkel måte, i stedet for å sitte med nakken bøyd, løfte opp mobilen så den kommer i øyenhøyde. Det gjør du bare ved å sette armen i siden så du får støtte, og så har du en hevearm i underarmen.

Det er noe jeg vet at barna også klarer. Mine barn klarer det, i hvert fall, og «Pass på nakken din!» sies ganske ofte hjemme hos oss. Det å løfte opp iPaden eller mobilen er et av kravene jeg har hvis de skal sitte der. De glemmer seg, jeg glemmer meg – men for hver gang vi husker det, så tar vi litt mer vare på nakken vår.

Dette kan du som sagt gjøre både sittende og stående. Fest armen, få mobilen i øyehøyde, sånn at du faktisk ser bedre, og nakken din får avlastning. 

Opp på bordet

Det samme gjelder når barn sitter og skal spille eller gjøre lekser, lese eller se på film. Det å legge iPaden opp på et bord vil gjøre at vi får en bedre holdning. Du vet, hvis du sitter med laptopen nede på fanget, får du den framoverbøyde stillingen når du sitter og jobber. Setter du den opp på et bord, så er du oppreist på en helt annen måte. I tillegg går det an å kjøpe helt enkle brett, f.eks. på IKEA, som har brett med skrå kant, så du kan legge laptopen eller iPaden oppå så den holder seg mer i øyehøyde.

Når vi legger den opp på et bord i stedet for å ha den på fanget, begynner vi også å bruke hofteleddet for å bøye oss framover. Da vil du ha flere virvler og flere steder å ta ut bevegelsen på, slik at ikke det ene stedet trenger å bli så slitent. 

To fluer i ett smekk!

Dette er veldig enkle triks som jeg vet at du nå kan justere. Og det som også er en fordel, er at når du sitter med mobilen langt nede, ser alle hva du holder på med, mens når du har den i øyehøyde, er det omtrent bare du selv som ser det. Dermed kan du også skape deg litt frihet og personlig rom. To fluer i ett smekk – veldig enkelt!

Dette er bare to enkle triks – ta tak i dem nå; gjør noe med det. Nakken og ryggen din kommer til å digge deg. Øynene dine også, faktisk, fordi de ikke blir like slitne av det. Så gjør det, og så laster du ned pdf-guiden med de andre triksene på hvordan du kan stille inn både mobilen og iPaden så de er mer skånsomme for nakken – til både barna dine og deg selv. 

Er du klar? Opp med mobilen – og så laster du ned guiden.

Marianne