Som mamma er jeg helt sikker på at du gjerne skulle hatt litt mer tid til deg selv. Det er i alle fall noe som går igjen hos pasientene mine og hos vennene mine, det at de ikke har tid.

Jeg tror at det er noen små enkle grep som kunne gjort at du fikk mye bedre tid. Det har i hvert fall hjulpet meg mye, så i dag ønsker jeg å dele noen av mine erfaringer på hvordan jeg har fått mer tid til meg selv og til ting jeg har lyst til å gjøre i mitt liv. Det kan være at det er jeg som skal få gjort noe, det kan også være at jeg har lyst til å ha mer tid med barna mine, med mannen min, tid til å få ryddet – you name it. Det handler om å ha tid til å gjøre det man ønsker, så man blir lykkelig.

Jeg skal som sagt dele seks enkle steg som jeg har gjort for å kjøpe meg mye mer tid, der jeg får mer handlingsrom og frihet i min hverdag.

1: Ukeshandling

Tips nummer 1, som har spart oss for noen timer hver eneste uke, er å begynne å ukeshandle. Ja, jeg vet at det kanskje høres krevende ut i begynnelsen, men vet du hva, det er deilig! Det å sette seg ned, for eksempel på vei hjem fra jobben, og planlegge hva du skal spise denne uken, gjør at du slipper veldig mye bry med å tenke ut hva du skal spise i dag fordi du må se hva du har inni kjøleskapet. Det sparer også veldig mye tid med å dra med deg sure og grinete barn inn i matbutikken etter at de har vært på skole og i barnehage, og det sparer mye tid fordi du kan gå rett til skole og barnehage for å hente i stedet for å gå innom butikken og ha masse tungt å bære på. Det å ukeshandle har vært gull for oss. Det å sette opp en plan med både noen middager som går litt fort, noen middager som tar litt lenger tid, noen middager med kjøtt, noen med fisk, og å ha en variasjon både på lunsj og på middager, har i hvert fall hjulpet oss veldig mye. Og det å gå i butikken bare for å kjøpe et brød, det tar fort et kvarter, uansett hvor nært det er. Det kvarteret kunne du ha brukt til akkurat det du ønsket, i stedet for å gå inn i den butikken.

2: Be om hjelp – be om tid

Tips nummer 2 er å begynne å be om hjelp og å be om tid. Tid til å gå og ta seg en dusj, tid til å bli liggende i sengen om morgenen for å gjøre noen knipeøvelser – du vet de knipeøvelsene som vi har masse dårlig samvittighet for, de kunne vi bare ha gjort om morgenen, og så kunne vi sluppet den dårlige samvittigheten hele uka. Det å be om tid til meg selv har vært et stort aha for meg. For jeg er den mammaen som gjerne har lyst til å være med på alt. Jeg har lyst til å være der for barna, og når vi først er sammen alle fire, har jeg lyst til at vi skal være sammen alle fire. Jeg har lyst til å være sammen med venner, og tiden strekker på en måte ikke helt til. Men det jeg ser, er at når jeg ber om tid, tid til å gå å trene, tid til å bare sitte ned og drikke en kopp te i fred og ro, så får en helt annen energi sammen med barna mine og sammen med mannen min når jeg er sammen med dem. Og det har ikke handlet om at mannen min ikke ville gi meg tiden min, det handler om at han ikke har visst at jeg har trengt den, for jeg har jo ikke bedt om den. Så du må huske at det er ikke alltid så lett å vite hva den andre vil ha – men hvis du ber om det, så er det alltid mye lettere å gi det. Og det går litt over i neste tips:

Click here to subscribe

3: Delegere arbeid

Hvis ingen vet at du synes det er litt klønete å hente fordi det er så stressende for deg å gå fra jobben, og at det kanskje hadde vært bedre for deg å levere – hvis ikke du har fortalt det hjemme, så er det veldig vanskelig å gjøre noe med det. Men hvis du ber om å delegere arbeidet, at du tar morgenen, jeg tar ettermiddagen, så er det ofte mye lettere å få hverdagen til å gå på skinner. Og det å delegere handler jo også om at du kan delegere bort arbeid til barna dine – de trenger ikke være så veldig store før de kan ta av bordet, før de kan hente matboksen opp av sekken, før de kan legge matboksen i sekken, før de kan legge vottene til tørk: små ting, men vi må begynne å delegere. Begynner vi ikke med de små oppgavene, så er det ingen som vil ha de store oppgavene våre heller. Tro meg.

Men du trenger jo ikke alltid å delegere bort til familie og venner, til besteforeldre; du kan også bruke andre. Noen velger å delegere bort vaskingen hjemme, å ha vaskehjelp, for å få bort det presset på seg. Det kan være en smart ting. Noen har noen som kommer og stryker tøy for dem. Vi har valgt å sette bort handlingen. Vi bruker et byrå på nett der vi legger inn alle matvarene vi skal ha, og så blir matvarene levert inne i gangen vår; vi har satt bort jobben med å plukke det og hente det. Og det er en liten ting som har spart oss for en time hver eneste dag. En time som gir oss mye mer tid til å være sammen, men også en time mer til å gjøre de tingene vi ønsker. For handling, det var ikke den kuleste tingen for min del, helt ærlig.

4: Rutiner

Rutiner er mer gull enn du aner. Det å ha rutiner gir forutsigbarhet, det gjør at ting gjerne går litt mer på skinner, barna vet gjerne mer hva som skal skje til en viss tid, og så er det ikke så mye å lure på. Du skal liksom ikke finne opp kruttet hver eneste dag. Og det er mye vi gjør hver eneste dag som vi kunne hatt på rutiner. For eksempel, igjen, knipeøvelsene som vi blir grønne av. Dårlig samvittighet? Ja, men hvis du får det inn som rutiner, at på hver eneste lørdag, for eksempel, når du får sove lenge, så tar du noen knipeøvelser før du står opp. Hver eneste fredag når du legger deg på sofaen og skal se på tv, så tar du noen få knipeøvelser i det du har lagt deg ned. Hvis du tar noen knipeøvelser når du sitter på t-banen eller på bussen, så får du det innunder, og så tenker du ikke på det. For du vet, det å pusse tennene, det krever veldig lite, og det er fordi det er rutine. Og rutiner kan vi gjøre med alt.

Click here to subscribe

Det å ha rutiner på seg selv, for eksempel på knipeøvelser og trening, er gull – men også det å ha rutiner på barna. For har du tenkt over at barn ikke kan klokka? Barn har ikke peiling på om de skal ha lagt seg for et kvarter siden eller om de skal legge seg om en time – men du vet, klokka går noen ganger litt fort og noen ganger litt sakte. Men har du faste rutiner på hva du gjør hver eneste kveld når du begynner med nattatid, så er de veldig lette å legge. I hvert fall er mine barn veldig lette. Klokken halv syv spiser de kveldsmat, og når de har spist kveldsmat går vi opp og tar på pysjen og pusser tennene, og så går vi og legger oss og leser bok, og når vi har lest boka synger vi en sang, og så skrur vi av lyset – og da vet de: Nå er det natta. Vi har både dempet nivået, vi har roet dem ned, men også hatt faste rutiner så de vet hva som skjer. Og det har jeg faktisk testet når vi har flydd lange strekk, for eksempel til Thailand. Da kjører vi akkurat de samme rutinene, og barna sovner faktisk ganske lett.

Så det å ha rutiner er helt gull. Og bare tenk over da de begynte i barnehagen, hvor vanskelig den kabalen var, å få ungen i barnehagen til riktig tid for at du skulle nå jobben; det handler om rutiner. For etter hvert så visste du når du måtte gå, når de måtte spise, hva slags tøy du måtte legge fram; du hadde rutine som gjorde at det spant av gårde. Og de rutinene, den erfaringen du hadde med at rutiner funket, den må du ta videre inn i livet ditt, så trenger du ikke tenke så mye og bruke så mye energi på å få gjort ting du har lyst til å gjøre eller burde gjøre.

5: Senke kravene

Tips nummer 5 er noe som jeg virkelig må jobbe med. Det er å senke kravene. For eksempel: La barna kle på seg selv. De ser noen ganger ut som Pippi fordi de har tatt på seg noen kombinasjoner av tøy som ikke ser ut. La pappaen kle på dem. Og de vet kanskje ikke helt om den genseren skulle være med knappene foran eller bak, sånn som mannen min sleit med noen ganger. Men hva gjør det? Det gjør jo virkelig ingenting så lenge barna er varme, tørre og rene.

Det gjør kanskje ikke noe at det er litt rotete, det gjør kanskje ikke noe at du hadde håret i en hestehale, hvis det er det som gjør at du hadde en god dag. Kanskje du bare skal servere en kopp kaffe eller en kopp te når du får besøk av venninner, i stedet for å ha masse skåler, lage masse deilig mat, bake kaker – kanskje vi heller skal senke kravene og bare være sammen. For når du senker kravene, så kan du gjøre litt mindre av de tingene du kanskje ikke syns er så spennende, og heller fylle dagen din med ting du har lyst til å gjøre.

6: Lag litt ekstra mat

Det å stå ved middagskomfyren tar tid, og spesielt når du får barn som begynner på aktiviteter vil du merke at ettermiddagene går veldig fort. Det skal gjøres lekser, du skal trøste når barna er veldig trøtte og slitne etter barnehagen – ettermiddagene går fort. Hvis du da lager litt ekstra porsjoner som du enten kan ha til middag dagen etter, eller som du eller barna dine kan ha til lunsj dagen etter, så sparer du tiden på morgenen til å lage matbokser. Og en restemiddag til lunsj er det veldig mye mer næring i enn de tørre brødskivene. Og tro meg, man blir lei brødskiver. Det å da lage ekstra porsjoner med lasagne, med chili con carne – det fins så mye som du kan lage ekstra porsjoner av, så gjør det! Du kan varme opp og nyte litt ekstra. Kanskje du skal lage to lasagner? Du steker den ene, og den andre har du bare klar. Det eneste du trenger er å sette på ovnen og slenge den inn, så har du sunn middag klar.

Hva gjør du? Del dine triks!

Disse seks tipsene har gjort at min hverdag har blitt litt enklere, og at jeg har fått enda mer tid til meg selv. For det å ha tid til seg selv, og det å bruke tiden sin på det man har lyst til, er alfa og omega for at du også skal være en god mamma. Og småting som gjør at du kan få piffet opp hverdagen din og føle at du er litt mer deg selv og litt mindre mamma noen ganger, det skal jeg dele med deg i innlegget som kommer neste uke. Del gjerne med meg i kommentarfeltet dine tips på hvordan du har fått mer tid inn i din hverdag. Jeg er kjempeglad for å lære nye tips, så la meg få høre om dine triks. Lag deg en fantastisk god dag!

klem Marianne