«Puhh» ungene er hentet, vått tøy er hengt opp, middagen er servert, middag ryddet vekk og inn i oppvaskmaskinen, Fantorangen er på…for så endelig å kunne legge to små engler. Nå er det din tur, din tur til litt alene tid! Men vent litt, var det ikke tid for disse mammamage øvelsene?! «huff, de som er så kjedelige!»

Jeg vet at veldig mange mister motivasjonen til mammamagetrening etter noen uker. Det kan være fordi man føler en kanskje ikke får det til, eller at man ikke ser den store fremgangen og effekten helt med en gang. Og vet du hva- det er helt normalt!

Og grunnen til det er fordi de musklene som du trener på mammamagetrening er små muskler, små muskler som du egentlig tar for gitt. Tenkte du over før du fikk barn, at du aldri hadde lekkasjer? Eller hvordan du egentlig skulle spenne kjernemuskulaturen for å kjenne den gode støtten og avlastningen av ryggen? Si meg, måtte du virkelig konsentrere deg for å finne muskelen som skulle ta imot når du plutselig måtte nyse?

Nei, mest sannsynlig ikke! Fordi disse musklene da var «skrudd på» og automatisert-good to go! Som sagt dette er muskler en tar for gitt, det er små innvendige muskler som hele tiden jobber med å stabilisere deg-det er gulvet i kroppen din, det er veggene i kroppen din og du trenger de!

Jeg har kvinner som på vei ned til timen har tenkt «hmm vent litt-hvordan funker dette her egentlig» Og så har de kommet på «neimen fillern, jeg har jo vært syk! Jeg har hosta og nyst i fjorten dager og har faktisk ikke hatt ett eneste uhell!» Og jeg som trodde jeg ikke hadde blitt noe bedre! Effekten av treningen din kommer gjerne gradvis, og kanskje går du lenge med en sterkere bekkenbunn uten at du er helt bevisst selv-helt til den dagen den blir utfordret!

Smått-men godt!

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men den egen-tiden på kvelden har en tendens til å gå susende fort! La oss innse det, det er ikke alle dager man kommer i havn med planene for dagen. Mitt tips til deg er å prøve å få bakt det inn i dine daglige rutiner. Finn noen hverdagssituasjoner der du kan trene, for eks at du gjøre det på vei til jobb, når du pusser tennene, når du legger minstemann, når du starter pc på morgenen. Finn noen situasjoner i DIN hverdag der DU får det inn. I begynnelsen krever det litt tankegang, men etterhvert gjør du det automatisk.
Er du usikker på om du får tak i riktige muskler? Du kan selv sjekke ved å legge deg på ryggen med knærne lett bøyd og føttene flatt på gulvet. Plasser hendene på hjørnet av hoftebeina. Fra denne posisjonen presser du mykt innover og nedover. Pust ut mens du forsiktig engasjerer bekkenbunnsmuskulaturen. Alle punktene i bekkenet skal med og suges opp mot navelen. Mot slutten suges navelen inn mot ryggraden, og du kobler på den dype magemuskelen. Kjenner du det spenner seg i en bred, flat muskel under fingertuppene? Du skal bare ha en lett spenning her. Hvis magen buler ut eller skyver unna, og du holder pusten eller at bevegelsen er kraftfull, ja så jobber du mest sannsynlig med ytre magemuskler og du får liten effekt i dype magemuskler og bekkenbunn.

Lite, lett og ofte er tre viktige stikkord for mammamagetrening.

Smått-men godt! Som sagt dette er små, langsomme om enn kanskje litt kjedelige muskler å trene. Og du ser kanskje ikke nytten-nå, men tenk litt fremover.
• Jeg vil nemlig at du skal kunne hoppe trampoline med barna dine til sommer´n! • Jeg vil at du skal kunne le skikkelig med jentegjengen, eller få en ordentlig hoste kule-uten lekkasje!
• Jeg vil også at du skal kunne få mer utbytte av treningen din. Mange kvinner kommer til meg etter å ha trent med PT. De er flittige å trener, men føler likevel de stagnerer og ikke kommer videre. Så setter jeg de på mammamagetrening, der vi prøver å finne tilbake til stabiliteten i bekkenbunnsmuskulaturen og magen. Og plutselig får de en enorm utvikling på treningen hos PT. Fordi de klarer å bruke hele kroppen-de bruker kroppen som ett!
• Jeg vil at du skal kunne leve det livet du ønsker, med den mammakroppen du har!
• Jeg vil at du skal være den sterke mammaen- den sunne mammaen som ikke trenger å tenke på mamma kroppen fordi den rett og slett bare fungerer!

Hva sier du? Ett knip! En mageøvelse idag! Du får til det?! Her er 3 gratis videoer til deg- videoer som viser deg hvordan selv du kan få god kontakt med bekkenbunnen din.

Vil du ha noen gode tips for hvordan du blir kvitt mammamage? Se her!

Marianne og Anette, mammamagetrener og naprapat