«Det er mange spørsmål om mage. Magen min ser så rar ut, det er som et hull, det er som et søkk, den bare henger, den er som en pølse, jeg ser gravid ut, når jeg løper så bare rister magen, når jeg bøyer meg fram, så bare faller magen framover …  

Det å ha en mage etter et svangerskap skaper mye spørsmål, og jeg tenkte jeg skulle svare på noen av de spørsmålene her, så du kan finne litt ro på hvorfor magen din er som den er.  

 

Magen din er helt fantastisk!  

Du har kunnet bære fram et barn inne i magen din, et barn som har kunnet vokse og utvikle seg. Og plutselig forsvant det barnet ut fra hulrommet etter ni måneder, og du sitter igjen med en mage som kanskje ikke er helt den samme som før. Det er et godt minne fra en fantastisk tid – husk det, uansett hva du har å jobbe med nå. 

 

Slappe magemuskler 

Men la oss gå igjennom noen av de vanligste symptomene og årsakene, så du kan få svar på hva som skjedde med magen din. En mage har vi alle, og endringene i magen vår har skjedd da vi fikk barn. Da du gikk gravid, ble magen større og større – og da du fødte, så forlot barnet hulrommet. Og magen din, som har blitt strekt  mye ut, forble som en slapp strikk. 

Det å ha de slappe magemusklene gjør at magen henger ut når du står og bøyer deg framover. Det gjør at du ikke har helt kontroll når du løper og magen rister, og det gjør at det er vanskelig å spenne den.  

 

Diastase 

En annen årsak kan også være diastase. Det vil si: Du har de rette magemusklene, altså den sixpacken, og så har du en «tyggis» imellom. Når magen blir større, strekkes den tyggisen, og på noen så ryker den. Når den «ryker», er det flere som beskriver det som et hull, som et søkk, som en grop, sånn at de kjenner tarmene og at magen står opp som en spiss når de tar en situps.  

 

Test magen din 

Hva du har av dette, kan du finne ut av ved å ta en magetest – en magetest som jeg legger ved her, så du kan sjekke hvordan kontrollen er og om du har en diastase. Når du vet hvordan kontrollen er, hvor magen din går ut, hva som skjer når du spenner den, og du vet om du har den gropen eller det hullet som mange av pasientene mine beskriver det som, så kan du gjøre noe med det, også.  

 

Hjernen må kobles på 

Men det som er, er at da du gikk gravid og magemusklene dine ble strukket ut, så skrudde hjernen din av kontakten for at du skulle få et slipp, og at du skulle slippe å kjenne på den strekkingen hele tiden. Derfor er det viktig å for det første vite hva du har å jobbe med, og så starte med å få hjernen din til å koble på magemusklene – og det gjør vi ikke med veldig kraftige treningsøvelser.

Vi må begynne lite, vi må begynne lett, og vi må begynne fokusert.

 

Huden – ikke like elastisk 

Men det er en annen ting som også er veldig viktig og som kan være årsaken til at magen din ser ut som den gjør. For du vet, igjen, når magen din ble strukket sånn ut, så ble huden din også strukket. Og dette er jeg sikker på at du merker jo eldre du er når du får barn, og jo flere barn du får – det gjorde i hvert fall jeg. For elastisiteten i magehuden din er på samme måte som i ansiktet, og det kan også være med på at magen din ser litt annerledes ut, at elastisiteten rett og slett ikke helt har gått seg tilbake, og at det er huden din som er der.  

 

Organer i bevegelse 

En annen ting som kan være årsaken til at magen din ser ut som den gjør, er at når barnet lå inne i magen, så flyttet det på organene dine, tarmene dine etc., for å få plass – for det er helt utrolig at et ganske stort barn får plass inne i den magen din. Spesielt for dere som har fått flere barn, helt utrolig at det går an å ha plass.  

Men det som er, er at når barnet ditt forlater det hulrommet, så ender tarmene og livmoren din på et helt annet sted. Min tarm ligger mye lenger ned, jeg kjenner den mye tydeligere, og jeg kjenner pulsen min mye tydeligere, og det er rett og slett fordi tarmene har endret posisjon.  

Det trenger ikke å være noe farlig, det trenger ikke være noe du trenger å uroe deg over i det hele tatt – jeg gjør ikke det – men det kan være årsaken til at magen din ser annerledes ut, f.eks. mer spent på den ene siden enn den andre siden. Det at vi er mer spent på den ene siden enn den andre siden kan også handle om kontakten, at vi jobber mer med den ene enn den andre siden.  

 

Pust med magen! 

Og apropos det: Det er så mange som går og spenner magen hele tiden, og som kun puster oppe i brystet. Da er det vanlig å kjenne at du kanskje er litt stiv i halsen, i nakken, har dårlig pust – og det er tegn på at du holder magen inne. Den beste treningen du kan gjøre for magen din er å begynne å puste med magen: ved at magen din går ut og inn når du puster i takt med deg selv, i stedet for at du hele tiden jobber.  

 

Bruk magemusklene 

Det er på samme måte som at du ikke kan gå med skuldrene oppe hele tiden, for da blir du trøtt og sliten i nakken. Jeg må slappe av, løfte opp, slappe av, løfte opp. Det funker mye bedre, og det samme er det med magen din. De som går og holder magen inne hele tiden kan fort få kramper, og de får veldig ofte forstoppelse – for magen faktisk masseres ved at du bruker magemusklene dine. Og dermed kan også magen føles, se ut og være annerledes, fordi at det er stappa inni der, og du får kramper i noen av musklene.  

 

Sjekk magen – hva er status? 

Så hvorfor magen din ser ut som den gjør, er det mange årsaker til. Og som sagt er det viktig å ta en liten sjekk: Hva er det som egentlig er status? Hva skjer med magen min når jeg spenner den? Har jeg diastase? Slapper jeg av i magen, eller går jeg og spenner den hele tiden? Står jeg og henger mye på den ene hofta og bruker den ene siden mer?

Alt henger sammen.  

 

Holdning påvirker 

Det å ha magemuskler gjør også at du får en bedre holdning. Og når du har en bedre holdning, så synker du ikke like mye sammen, og da får du gjerne ikke den pølsa eller det ubehaget som mange kan kjenne i magen. For ja, en dårlig holdning, mye framoversitting, mye bæring, mye amming, mye stelling og trilling, gjør også at du får en dårligere holdning, noe som gjør at du kjenner andre ting i magen.  

 

Finn ut hva du har å jobbe med 

Så gå inn og ta magetesten. Finn ut hva du har å jobbe med så du kan jobbe med de riktige tingene. Og så skal jeg dele noen gode tips på hvordan du kan begynne å trene de riktige magemusklene på den riktige måten, lite, lett og fokusert, senere.
Men første steg er: Test magen din og finn ut hva du har å jobbe med. 

Let´s do this !!!!

 

Klem Marianne

https://youtu.be/ZxP3VUysQqo