Jeg har fått inn noen spørsmål angående det å ha forstoppelse – for veldig mange mammaer og kvinner opplever å ha forstoppelse, at mage og tarm ikke er helt i balanse, at det er litt problematisk. Noen opplever at de blir forstoppet, andre opplever luft, og atter andre opplever at det er mye bråk, og at det er litt rart å kjenne på magen. 

God tarm er gull 

Det å ha en mage som fungerer, er noe som virkelig påvirker det fysiske og psykiske i oss. Du har kanskje lagt merke til at så fort du får litt vondt, så fort du føler deg litt forstoppet, så begynner du også å spenne deg generelt i kroppen, pusten blir helt annerledes, du får kanskje vondt i ryggen – og det er rett og slett fordi at alt henger sammen. Det å ha en god tarm er så gull

Pusten påvirker 

Og tarmen – ja, den henger sammen med magemusklene. Veldig mange kvinner slutter å puste med magen. Og det gjør vi i ganske tidlig alder, gjerne i tenårene. Hvor er det du egentlig puster? Puster du høyt oppe, eller puster du langt nede i magen? Det å puste ned i magen er ikke bare for at du skal få en bedre pust og bli mindre anspent i skuldrene, men det har også påvirkning på tarmen din.  

Test magen din! 

Det samme er det med kontrollen på magemusklene dine. Har du testet magen din, og vet du om du har en diastase? Om du har delte magemuskler? Vet du om du har en mage som går ut eller inn når du spenner den? Hvis ikke, må du teste magen din så du vet hva du har å jobbe med. Da får du litt mer svar, også – og svar vil vi ha.  

Diastase og spenning påvirker 

En del av oss har diastase. Det vil si: Hvis du ser for deg en jakke med glidelås, og at de rette mage musklene er på hver side av glidelåsen, så har den glidelåsen åpnet seg opp på noen av oss, så jakka bare henger og slenger litt på sidene.  

På andre går magen utover når vi spenner den, i stedet for å gå innover. Det som ofte skjer da, er at vi enten har en mage som henger og slenger der ute, eller at vi jobber helt motsatt vei, at vi spenner den hele tiden. Uansett vil du ikke få en mage som jobber til og fra.  

Tarmen trenger massasje 

For det er nemlig det, at hvis du skal få noe ut, hvis du f.eks. skal få yoghurten ut av en yoghurttube, må du trykke litt her, klemme litt der og vri litt der for at ting skal komme ut. Og det samme er det med tarmen din.  

Min erfaring fra de kvinnene som jeg har møtt her på klinikken og de jeg har hatt med på Sterk Mamma, er at hvis vi ikke bruker magen vår, hvis vi ikke får spent magen vår og slappet av, spent og slappet av, så får vi heller ikke massert tarmen.  

Det samme skjer når vi puster høyt oppe og ikke tillater magen å gå ut (slik den gjør hos barn; den går ut når de puster inn, og den går inn når de puster ut) – da får du ikke massasje av tarmen. Tarmene dine trenger å bli knadd litt rundt. Det får du først når du begynner å bruke magen din.  

Hvis du jobber motsatt vei, får du ikke den samme effekten. Holder du pusten, så får du ikke den samme effekten. Holder du spennet hele tiden, så får du heller ikke den masserende effekten. Og da får du vondt i nakken, i skuldrene, i ryggen – du blir dårlig både fysisk og psykisk.  

Tarm og mage = hånd i hanske 

Tarmen og magen din henger sammen som hånd i hanske. Så i stedet for å bare pøse på med lakserende middel, i stedet for å sitte og trøkke og trøkke på do – så kanskje du skal se på magen din, og se hvordan den fungerer for deg.  

Og du: Husk å ta magetesten, slik at du vet hva du har å jobbe med, og hvordan ståa egentlig er der nede. Veldig enkelt! Ta magetesten, kjenn litt på pusten din, hvordan den er – og så begynner du å kartlegge litt.  

Drikk vann! 

Det er ikke dumt å drikke litt vann, heller. Vann må til for å myke opp «tingene» og få det rundt. Da slipper du å kjenne de klumpene, det ubehaget som du kjenner i magen. Kanskje du kjenner det fordi det er litt åpent, kanskje fordi det er litt fullt og stappa?  

Men vi må vite hva vi har å jobbe med for at vi skal kunne gjøre noe med det. Test magen din, sjekk pusten, drikk vann – og følg med! 

Marianne