Jeg møter mange som har mye vondt i ryggen og våkner opp med stiv nakke. Mange av dem sover på magen, eller de våkner veldig mange ganger i løpet av natten. Visste du at grunnen til at du har de smertene, kan være at madrassen din rett og slett ikke er bra nok?

Derfor vil jeg snakke om madrass i dag. For det å sove er så utrolig viktig: Det er den tiden da kroppen din både henter seg inn og hviler – og kroppen trenger hvile for at du skal holde ut en hel dag som mamma.

Så når du går og legger deg i kveld, vil jeg at du skal sjekke ut et par ting:

Hvilken stilling ligger du i?

Ligger du på magen? Det vil jeg absolutt ikke anbefale deg. Du ville ikke ha sittet på et møte i åtte timer med vridd hode og det ene benet vridd hele veien opp. Det at man legger seg på magen, er ofte et tegn på at madrassen er for slapp. Det vil si at når du ligger på siden eller på ryggen, så ligger du som en banan. Og da er det mange som legger seg på magen for å kunne slappe av – men det skaper bare nye problemer.

Sjekk madrassen din

For å sjekke om madrassen din er bra nok, vil jeg anbefale deg å legge deg på siden og passe på at du har en pute som støtter godt nok opp i nakken, slik at nakken din er en forlenget del av ryggraden. Ryggraden skal være rett. Det vil si at hofta di verken skal synke ned for mye, eller ligge altfor høyt oppe så du ruller framover.

Når du legger deg ned på madrassen, kan du gjerne ligge der en liten stund, for så å kjenne etter om ryggen din ligger rett. Få noen til å ta et bilde av deg, så du kan sjekke om du har en rett linje hele veien ned fra midt på panna. Og kjenner du at madrassen din er for myk, kan det faktisk være derfor du har vondt – både i ryggen, i hoftene og i nakken din.

Gravid? Ikke bytt madrass

Men er du gravid, anbefaler jeg deg faktisk å vente litt med å bytte madrass. Akkurat nå er du mye tyngre enn det du pleier å være, og du kommer til å trenge en litt annen madrass når du har født barnet ditt. Kanskje du heller skal bytte med mannen din en periode, eller gå og legge deg på gjesterommet, hvis det gir deg mer støtte.

Er du gravid kan det også være smart å bruke en BBhugme-pute som ligger og støtter foran deg så du har noe å hvile magen din på.

Madrass som gir støtte

Når ungen er født, vil jeg varmt anbefale en madrass som har viskose. Si fra om du vil ha rabattkode, så kan du få det av meg på AlfaCare sine madrasser. De vil forme seg etter deg, etter mannen din og etter ungene, slik at når dere ligger flere i senga, har alle hver sin grop som tilpasser seg hver sin hofte og hver sin skulder. Alle ligger godt, i stedet for at man ligger og humper og spretter rundt omkring etter hverandre. Jeg liker den – og du liker kanskje noe annet – men det viktigste av alt er at du får god nok støtte slik at du får hvile i løpet av natten.

Sov godt!

Marianne