Er du en av de mammaene som ikke går på treningssenter, og som egentlig ikke er en treningsmamma eller en treningsnarkoman – men allikevel har lyst til å bli sterkere? Du kjenner at kroppen din burde ha vært sterkere, du ser at du burde ha trent mer rygg, mer rumpe, mer armer – for du har egentlig lyst på resultatene, men du er ikke en treningsmamma.

Du er ikke alene! For hvis du ser deg rundt, så er det faktisk veldig mange mammaer som ikke trener. Men det betyr ikke at du ikke skal bli sterk, at du ikke skal bruke kroppen din riktig, at du ikke skal bli smertefri, få en tett bekkenbunn, få en flat mage, få en fin rygg, få en rumpe som er litt oppe – det handler bare om at du må justere om litt, og du må gjøre det på din måte.

Det går an å trene hjemme!

Mange prioriterer ikke å gå på treningssenter – enten fordi de ikke liker å gå på treningssenter, fordi de får vondt av å gå og trene der, fordi de ikke har tid, eller fordi de ikke har noe i nærheten. Og da er det jo helt genialt å trene hjemme, spør du meg. Men da tenker du kanskje: Ja, men jeg får jo ikke gjort det hjemme! Joda, du får gjort det hjemme. Du må bare vite hvordan du skal få gjort det.

Du må sette i gang med de rette øvelsene på riktig måte, og du må få dem inn som en del av hverdagen din. Og dette er jeg et levende eksempel på. For det å bruke hverdagen og å smette øvelsene inn i hverdagen din, og det å være bevisst på hvordan du bruker kroppen i hverdagen, vil gjøre deg mye sterkere.

Få det inn i hverdagen

Tro meg: På klinikken behandler jeg veldig mange mennesker som har mye vondt i ryggen, vondt i bekkenet, stive skuldre, vondt i hodet, vondt i armene – you name it. Og det jeg ser, og som gjør den store forskjellen, er ikke antall timer på treningssenter. Det er de tingene de gjør hver eneste dag. For hvis du begynner å se på hverdagen din, hvis du begynner å se på de tingene du gjør hver eneste dag, og begynner å se på dette som en måte å trene på, så trener du egentlig alle de timene du er oppe og står og går og bruker kroppen din.

Du trenger for eksempel ikke å legge deg ned på en matte for å trene magen din: Du kan være bevisst på hva du gjør når du for eksempel setter inn i oppvaskmaskinen, når du setter deg ned eller reiser deg opp fra en stol, hvordan du bærer barna dine, hvordan du åpner porten i barnehagen – ved å bruke det du allerede gjør i hverdagen din bevisst, sette på de riktige musklene og finne stabiliteten, så får du den styrken du trenger. Og jeg vet at kroppen din kommer til å bli mer definert, bare ved å bruke hverdagen.

Bygg deg opp steg for steg

Du kan velge å sette opp et treningsprogram og følge det visse dager i uken. Men du kan også velge å ta de samme øvelsene og spre dem ut i løpet av en dag, en uke, en måned, og du får gjort så utrolig mye mer enn det du hadde trodd. For det å for eksempel begynne å løpe, føles litt langt inne. Du vet at det kanskje lekker litt, at du får litt vondt i hofta, at du ikke orker så lenge, at den kondisen ikke er helt med. Men ved å bygge deg opp med små steg: at du først får kontroll på bekkenbunnen, så kobler ting sammen, og så jobber deg oppover så du gradvis blir sterkere, i å stå, i å gå, i å bære kroppen din – så vil den løpeturen være der på no time.

Det er det lille som skal til

Og kanskje er det ikke det å ta på treningstøy og komme deg ut på den løpeturen som er ditt mål, men at du skal kunne løpe til bussen, eller løpe den siste biten til barnehagen når du innser at den stenger – uten at kroppen din kollapser helt. For det å ha den grunnleggende styrken tror jeg alle sammen vet at er bra. Det er bra å ha en mage som jobber sammen med bekkenet, hoftene osv. Det er bra å være sterk nok i ryggen til å klare å holde holdningen sin oppe. Det er bra å være sterk i armene sine så du kan løfte barna dine, henge opp tøy, stå og male med armen over hodet osv. Men du trenger ikke å gjøre så vanvittig mye for å få det til. Det er bare de små, små tingene som skal til for at du skal kunne trene opp og bli en sterk mamma.

For sterke mammaer, det trenger vi. Som mamma har du ikke tid til å ha en kropp som ikke funker og ikke henger med, og du har heller ikke tid til å ha vondter. Utseendet er én ting, men hvordan kroppen din fungerer, betyr mye mer. Og det er da du bare skal gjøre de små tingene.

Du gir ikke opp!

Husker du da du skulle begynne å pusse tennene på barna dine? Å hei og hå, så vanskelig det var. Det var så mye grining, du fikk ikke opp den munnen, du fikk ikke pusset noen ting – de slo seg vrange. Men når de kom inn i små rutiner og ble bevisste på at de skulle gjøre det hver dag, så gikk det. Og det samme er det du skal gjøre nå. For i begynnelsen kløner vi litt, og ting er litt vanskelig – og det er helt, helt normalt. Men du gir ikke opp! På samme måte som at du ikke ga opp da du var liten og skulle lære deg å spise, eller da barna dine gjorde det. Det var klining, det var mat overalt, det gikk litt hit og dit og opp og ned – men du ga ikke opp, for du jobbet mot målet.

Sånn må du også gjøre det nå. For når du begynner å bruke de små stegene – faktisk er det bare fem steg du må ta for å få en sterk mammakropp, som du kan smette inn i hverdagen din – så trenger du ikke gå på treningssenter. Det kan godt hende at du har lyst til å gå på treningssenter, og at du kjenner at den indre gløden for å begynne å trene litt hardere og litt tøffere kommer etter hvert – men du trenger ikke å gjøre det til å begynne med.

Det er DU som må ta action

Men du må gjøre noe. Og jeg kan ikke gjøre det for deg, venninna di kan ikke gjøre det for deg, mannen din kan ikke gjøre det for deg – og du kan finne hundre unnskyldninger. Men dropp de unnskyldningene. Dropp å skylde på alle andre. For det er én person som må ta action, én person som må gjøre noe, og det er DU. Og jeg vet at du kan, og jeg vet du ikke trenger å være noen treningsfrøken for å få dette til. For den sterke, solide, tette, smertefrie mammakroppen kan bli din på null tid.

Enkle øvelser og fem steg

Prøv de øvelsene du finner her. De tar ikke lang tid, du kan gjøre dem hjemme, du kan gjøre dem hvor som helst – men gjør dem litt hver dag. To til fem minutter, det har du, det vet jeg. Og så skal jeg sette opp et foredrag nå, der du skal få lære deg de fem stegene. Jeg deler lenken med deg her – meld deg på, så skal jeg lære deg de fem stegene. Men begynn med de øvelsene du har fått nå, og så skal vi gå gjennom de fem stegene, og så skal vi få dette inn i hverdagen din. For du trenger ikke å gå på treningssenter hvis du ikke føler deg klar. Men du må ha en kropp som funker, og du må ta action for at du skal få den kroppen.

Jeg heier på deg, og jeg vet at du kan – for kan jeg, så kan du! Og nå går vi for GULL!

Klem Marianne